Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Η παραγωγή και το εμπόριο ναρκωτικών στο Αφγανιστάν έχει αυξηθεί 164% με την βοήθεια των δυνάμεων κατοχής του ΝΑΤΟ






Από Panos
 
  Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Η Έκθεση του Ειδικού Γενικού Επιθεωρητή για την Ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν αναφέρει: Η παραγωγή όπιου στο Αφγανιστάν αυξήθηκε κατά 164% τα τελευταία 15 χρόνια παρά τα 8,62 δισεκατομμύρια δολάρια που οι ΗΠΑ διέθεσαν για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.

Το 2002, οι ΗΠΑ άρχισαν την προσπάθεια καταστολής της παραγωγής όπιου στο Αφγανιστάν, σαν μέρος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, ισχυριζόμενοι ότι με την διακίνηση των ναρκωτικών χρηματοδοτούνται ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης και υπονομεύεται η σταθερότητα. Στα πάνω από 15 χρόνια που ακολούθησαν, οι αρχές των ΗΠΑ διέθεσαν περίπου 8,62 δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτές τις προσπάθειες, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Ειδικού Γενικού Επιθεωρητή για την Ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν-ένα σώμα της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Παρά το υπέρογκο κόστος της εκστρατείας, οι ρυθμοί παραγωγής παράνομου όπιου έχουν εκτοξευθεί στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η εκτιμώμενη συνολική έκταση γης που χρησιμοποιείται για καλλιέργεια παράνομου όπιου έχει εκτιναχθεί στα ύψη από 1.685 εκτάρια το 2001–χρονιά πριν ξεκινήσουν οι προσπάθειες– σε 329.000 εκτάρια το 2017. Η εκτιμώμενη ποσότητα του όπιου που παράγεται αυξήθηκε από περίπου 3.400 τόνους το 2002 σε 9.000 τόνους το 2017. Αύξηση ύψους περίπου 164%.

«Νέες μυρωδιές σαπίλας»



«Νέες μυρωδιές σαπίλας»

 



Aπό χθες, μετά την ανεξαρτητοποίηση Λαζαρίδη από τους ΑΝΕΛ, έχει ακολουθήσει με μεγάλες ταχύτητες ένας πόλεμος ανακοινώσεων και κατηγοριών, μεταξύ κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ΝΔ, όπου – σύμφωνα με λεγόμενα και τα γραφόμενα της κυβέρνησης – εμπλέκονται επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα από Πειραιά και Θεσσαλονίκη που σκοπό έχουν «σχέδιο νέας αποστασίας» και «πολιτικής ανωμαλίας» «με τα λεφτά ολιγαρχών και τρίτων παραγόντων».

Η ΝΔ ανταπαντά πως η «κυβέρνηση ανακαλύπτει εχθρούς σε επιχειρηματικά συμφέροντα με τα οποία απροκάλυπτα συναλλασσόταν» και αναφέρει πως «έφτασε χθες στο σημείο να αναφερθεί σε δήθεν «ανοιχτά θέματα με τη Δικαιοσύνη» του  αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προαναγγέλλοντας μια ακόμη παρακρατική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη». 

Όλα αυτά, με παρεμβάσεις υπουργών της κυβέρνησης και στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με non paper και επίσημες ανακοινώσεις, συνεχίζονται. 

Τα συριζαϊκά ΜΑΤ ταράζουν στη νομιμότητα τους κατοίκους της Λευκίμμης με συλλήψεις και τραυματισμό

 
 
Τα “καταργημένα” ΜΑΤ του Τόσκα καταλαμβάνουν κυριολεκτικά την Κέρκυρα για να καταστείλουν τις οργισμένες αντιδράσεις των κατοίκων της Λευκίμμης κατά της λειτουργίας του παράνομου ΧΥΤΑ στην περιοχή τους.


Θυμάστε τις εποχές που ο Σύριζα διαρρήγνυε τα ιμάτιά του υπέρ των κατοίκων που διαμαρτύρονταν για τη λειτουργία ΧΥΤΑ χωρίς προδιαγραφές στην περιοχή τους στην Κερατέα και άλλες περιοχές της χώρας, καταγγέλλοντας την κρατική βία και την αστυνομοκρατία; Όλα αυτά ήταν “παλιά”, πριν επιστρέψουμε στην “κανονικότητα” και βγούμε από τα μνημόνια (που δε μας χρειάζονται γιατί τα δικά μας είναι καλύτερα). Τώρα οι ΧΥΤΑ μοσχοβολούν ροδόσταμο και όποιος αντιτίθεται στη λειτουργία τους είναι τουλάχιστον σαμποτέρ της “καθαρής εξόδου” από τα μνημόνια.

«Καθαρός διάδρομος» για το κεφάλαιο στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής




Πολύωρη συνάντηση με στελέχη της επενδυτικής και χρηματοπιστωτικής κοινότητας του Σίτι του Λονδίνου είχε χτες ο πρωθυπουργός, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο της οποίας το απόγευμα χτες συναντήθηκε με την ομόλογό του Τερέζα Μέι και τον επικεφαλής των Εργατικών Τζ. Κόρμπιν.

Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε το κάλεσμα στους επενδυτές να αξιοποιήσουν το «θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας για να στηριχθεί η δυναμική ανάκαμψη της χώρας», να εκμεταλλευτούν δηλαδή το «κόκκινο χαλί» που διαμορφώνει η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησής του και που εγγυάται μεγάλα κέρδη.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να διαβεβαίωσε τους επενδυτές ότι «η πρόσφατη λύση για το χρέος επισφραγίζει το τέλος των προγραμμάτων λιτότητας για την Ελλάδα, ανοίγει έναν καθαρό διάδρομο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και της χώρας», υποσχόμενος ουσιαστικά μεγαλύτερη στήριξη απ' τον κρατικό κορβανά των επενδύσεών τους, ενώ πρόσθεσε ότι «η απόφαση του Eurogroup συνιστά αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας και θέτει τις βάσεις για τη σταθερή και βιώσιμη έξοδο στις αγορές», οι οποίες φυσικά «ανταμείβουν» τις βαθιά αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις.

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στη Μάνδρα - Οργή και αγανάκτηση στους κατοίκους για την πολιτική κυβέρνησης - Περιφέρειας (AUDIO - ΦΩΤΟ)





Στη Μάνδρα περιοδεύει σήμερα κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ, τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος και τον δημοτικό σύμβουλο Μάνδρας με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μπάμπη Θεοδώρου.

Η περιοχή χτυπήθηκε και πάλι χθες από την κακοκαιρία, αλλά κυρίως από την παντελή έλλειψη μέτρων την οποία διαπιστώνει το κλιμάκιο του ΚΚΕ και καταγγέλλουν και οι κάτοικοι που ζουν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες μια νέα καταστροφή ενώ μόλις τον περασμένο Νοέμβρη είχαν ζήσει την ανείπωτη τραγωδία με 24 νεκρούς. 

Στον κόσμο επικρατεί οργή και αγανάκτηση για την ασκούμενη πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και της Περιφέρειας, που παρά τις υποσχέσεις τους πριν μερικούς μήνες, δεν έχουν κάνει τίποτα όσον αφορά τις υποδομές και τα απαραίτητα έργα για να προληφθεί ξανά μια καταστροφική πλημμύρα. Καταγγέλλουν ότι όλο αυτό το διάστημα παλεύουν μόνοι τους, χωρίς καμιά βοήθεια, για να ξαναστήσουν τα νοικοκυριά και τα μαγαζιά τους, κόποι μιας ζωής που καταστράφηκαν σε μία μόλις νύχτα. 

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισημαίνει τις βαρύτατες ευθύνες των κυβερνώντων που δεν προχωρούν στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων γιατί δεν είναι επιλέξιμα από την ΕΕ, σε αντίθεση με τα έργα βιτρίνας στα οποία επιδίδονται χωρίς κανένα αντίκρισμα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών - εργατικών οικογενειών.  

Κατεπείγον


Δύο μέρες πριν υπογραφεί η συμφωνία και σχεδόν μια βδομάδα πριν η Βουλή της ΠΓΔΜ την ψηφίσει, ο υπουργός Εξωτερικών - σύμφωνα με όσα δήλωσε από τη Ρόδο - είχε στείλει την πρώτη επιστολή στο ΝΑΤΟ, ενώ ακολούθησαν χτες άλλες δύο, προς ΝΑΤΟ και ΕΕ. Εξηγείται βέβαια η βιασύνη, αν δει κανείς το ημερολόγιο με τις Συνόδους της ΕΕ, που είναι αυτήν τη βδομάδα, και του ΝΑΤΟ, σε δύο περίπου βδομάδες, εκεί όπου «απαραιτήτως» έπρεπε στην ημερήσια διάταξη να είναι και το άνοιγμα της διαδικασίας ένταξης της γειτονικής χώρας στους δύο ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ως ένα από τα βήματα για την παραπέρα «ευόδωση» των ευρωατλαντικών σχεδίων στην περιοχή. Ακόμα περισσότερο εξηγείται η βιασύνη αν δει κανείς τη «μεγάλη εικόνα» στην περιοχή, εκεί όπου είναι πολύ μεγάλη η πρεμούρα ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Γερμανίας και άλλων για να ανακοπεί η ρωσική, κινεζική και τουρκική επιρροή. Κατά τ' άλλα, η κυβέρνηση εξακολουθεί ακόμα και τώρα να ισχυρίζεται ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις «είναι δικό της θέμα» και ότι η συμφωνία, που στην προμετωπίδα της έχει τα ευρωΝΑΤΟικά σχέδια, καμία σχέση δεν έχει τάχα με τα σχέδια αυτά.