Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Ιδιωτικά Μ.Μ.Ε. Η Περίπτωση της Βενεζουέλας




Ιδιωτικά Μ.Μ.Ε.
Η Περίπτωση της Βενεζουέλας

 

 
 
«Για να κατακτηθεί η αληθινή ισότητα και αληθινή δημοκρατία για τους εργάτες πρέπει πρώτα να αφαιρεθεί από το κεφάλαιο η δυνατότητα να μισθώνει συγγραφείς και να αγοράζει εφημερίδες.(…)Οι καπιταλιστές αποκαλούν ελευθερία του Τύπου, την ελευθερία να χρησιμοποιείται ο πλούτος τους για την κατεργασία και την παραποίηση της λεγόμενης κοινής γνώμης»
(Β Ι Λένιν).

Για τις συνθήκες που επικρατούσαν στην  Βενεζουέλα ο  Arturo Uslar Pietri, συγγραφέας, καθηγητής λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο «Κολούμπια», και καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο «Κεντρικό Πανεπιστήμιο της Βενεζουέλας» είχε επισημάνει: «Σπάνια υπήρξε μια χώρα τόσο πλούσια στην οποία να κυριαρχούν σε τέτοιο σημείο μερικές εκατοντάδες οικογένειες που μοιράζονται, για δεκαετίες, και κάτω από οποιεσδήποτε πολιτικές συνθήκες, τα εκπληκτικά πλούτη της» (Le Monde diplomatique:  Le Venezuela au seuil d’un grand changement http://www.monde-diplomatique.fr/1998/12/USLAR_PIETRI/4197)

Τριπλό χτύπημα στις καταβαλλόμενες συντάξεις!


Μειώσεις έως και 18% και περικοπή μέχρι και δύο συντάξεων το χρόνο σε όσους συνταξιούχους συνταξιοδοτήθηκαν πριν την ψήφιση του νόμου - λαιμητόμου 4387/2016
 

Eurokinissi
Η κατάληξη των αντιλαϊκών παζαριών κυβέρνησης και κουαρτέτου ήρθε να επικυρώσει τα νέα δυσβάσταχτα χτυπήματα που φέρνουν στους συνταξιούχους, επιπρόσθετα σε όσα έχουν υποστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια.
 
Η νέα αυτή επίθεση μεταφράζεται σε περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις τουλάχιστον κατά 1,8 δισ. ευρώ (1% ΑΕΠ) για κάθε χρόνο από το 2019 και οδηγεί σε νέες μειώσεις μέχρι και 18% στις συντάξεις που λαμβάνουν οι σημερινοί συνταξιούχοι. Σύμφωνα μάλιστα με την κυβέρνηση, η μεσοσταθμική μείωση στις συντάξεις (η μείωση κατά μέσο όρο δηλαδή) θα φτάσει στο 9%, γεγονός που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο θα κοπεί πάνω από μία σύνταξη το χρόνο από τους συνταξιούχους.

Περικοπή «προσωπικής διαφοράς», μείωση αφορολόγητου και πρόβλεψη για νέα μείωση επικουρικών

Μοναδική απάντηση...


Πηγή: Eurokinissi

Ο κύβος για το νέο αντιλαϊκό πακέτο μέτρων «ερρίφθη». Από χτες η κυβέρνηση επιδίδεται σ' έναν αγώνα δρόμου για να προλάβει τη νομοθέτηση των ανατροπών που συμφώνησε με το κουαρτέτο, ώστε στις 22 Μάη, στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, να ολοκληρωθεί και τυπικά η δεύτερη «αξιολόγηση» και να διαπραγματευτεί στη συνέχεια την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Τα πανηγύρια του ΙΟΒΕ, ερευνητικού ινστιτούτου των βιομηχάνων, για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, που «βάζει τέλος στην αβεβαιότητα» και «αλλάζει το επιχειρηματικό κλίμα», η αγαλλίαση με την οποία υποδέχτηκαν τη συμφωνία τα άλλα τμήματα του κεφαλαίου, οι αντιδράσεις αξιωματούχων της ΕΕ,

Στήνουν ξανά παγίδα


Οταν τον περασμένο Μάη η κυβέρνηση νομοθετούσε με τον 4387/2016 τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά» και υποσχόταν ότι οι παλιότερες συντάξεις θα προστατεύονταν από τις μειώσεις που θα προέκυπταν από τον επανυπολογισμό τους, το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές στο συνδικαλιστικό κίνημα, στα σωματεία, τις οργανώσεις της εργατικής τάξης, προειδοποιούσαν εργαζόμενους και συνταξιούχους να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη και ότι η όλη μεθόδευση θα οδηγούσε αργά ή γρήγορα σε νέες περικοπές. Χτες, πρωτομαγιάτικα μέσα στα μαύρα σκοτάδια, η κυβέρνηση έβαλε την υπογραφή της σε μια ακόμη επιδρομή στις συντάξεις, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι το Ασφαλιστικό παραμένει πάντα ανοιχτό. Πως για να εξυπηρετηθούν οι στόχοι του κεφαλαίου για ανάκαμψη, οι συντάξεις, το λαϊκό εισόδημα, τα ασφαλιστικά και εργατικά δικαιώματα θα συνεχίσουν να ρίχνονται στην πυρά. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να ξαναπέσουν στην παγίδα. Δεν πρέπει να πιστέψουν πως αυτά τα μέτρα είναι τα τελευταία και ότι μετά «θα σταματήσει το κακό». Τίποτα δεν πρόκειται να ανακόψει την επίθεση, αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν κατευθύνουν τη συμμαχία και την πάλη τους στην ανάκτηση των απωλειών που είχαν τα προηγούμενα χρόνια, στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.