Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Μάχη της Ρεκάς – Η έναρξη της ένοπλης αντίστασης.





 
Η χαράδρα (φαράγγι) της Ρεκάς βρίσκεται στην οροσειρά της Γκιώνας, στο κέντρο της Ρούμελης. Είναι ανάμεσα στα χωριά Προσήλιο και Βίνιανη (Φωκίδας). Μέρος άγριο, «ανάποδο», δύσκολα προσβάσιμο, είναι εκείνο το μέρος, στις 9 Σεπτεμβρίου του 1942 όπου δίνεται η πρώτη μάχη του ΕΛΑΣ κατά των κατακτητών (Ιταλοί).

Η μάχη της Ρεκάς έχει μια ιδιαίτερη σημασία. Σηματοδοτεί την έναρξη της ένοπλης αντίστασης του ελληνικού λαού.

Πρόκειται για το πρώτο χτύπημα που έχει άμεσο αντίχτυπο: Να χαμογελάσει ο λαός (τα νέα για την νίκη των ανταρτών μεταδίδονται αστραπιαία) και να τρομάξουν οι κατοχικές αρχές αντιλαμβανόμενες πως πλέον υπάρχουν ένοπλα αντάρτικα τμήματα.

Το δίδαγμα της Χιλής: Τον καπιταλισμό δεν τον διαχειρίζεσαι – τον ανατρέπεις!



 

Το δίδαγμα της Χιλής: Τον καπιταλισμό δεν τον διαχειρίζεσαι – τον ανατρέπεις!

 
Από

Γράφει ο Νίκος Μόττας //

44 χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από το αμερικανοκίνητο στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε την κυβέρνηση Λαϊκής Ενότητας (Unidad Popular) του Σαλβαδόρ Αλιέντε στη Χιλή. Τα γεγονότα εκείνα, του Σεπτέμβρη 1973, που σημάδεψαν την πολιτική ιστορία της χώρας αλλά και ευρύτερα της λατινικής Αμερικής, είναι λίγο πολύ γνωστά. Αυτό που έχει, ωστόσο, μεγαλύτερη σημασία είναι το δίδαγμα που βγαίνει από το παράδειγμα της Χιλής – ένα δίδαγμα που διατηρεί στο ακέραιο την επικαιρότητα του, για το παρόν, αλλά κυρίως το μέλλον, των αγώνων της εργατικής τάξης.

ΥΠΟΘΕΣΗ «ELDORADO» Καβγάς «καταλληλότερων» για τα συμφέροντα της πολυεθνικής


Με επίκεντρο την απόφαση της «Εldorado Gold» να αναστείλει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα αν μέχρι τις 21 Σεπτέμβρη δεν πάρει τις αδειοδοτήσεις που χρειάζεται από τα αρμόδια υπουργεία, συνεχίστηκε χτες η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα για το ποιο κόμμα υπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα των «επενδυτών».Χτες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Εldorado Gold», Τζορτζ Μπερνς, επανήλθε εκβιάζοντας για ακόμη πιο γρήγορη εξυπηρέτηση των σχεδίων της, χρησιμοποιώντας ως πολιορκητικό κριό το ενδεχόμενο να στείλει στην ανεργία 2.400 εργαζόμενους που απασχολούνται στην εταιρεία και στους εργολάβους που δουλεύουν για λογαριασμό της.