Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Όχι για όλους...


Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

«Ανάπτυξη για όλους» υπόσχεται ο Κυρ. Μητσοτάκης ενόψει ΔΕΘ, όπως πέρσι τέτοιο καιρό ο Αλ. Τσίπρας υποσχόταν «ανάπτυξη για τους πολλούς», διαφημίζοντας την «έξοδο από τα μνημόνια» και το «τέλος της εποπτείας».

Οπως τότε, έτσι και σήμερα, η «αναπτυξιακή» ατζέντα της κυβέρνησης περιέχει νέα μέτρα στήριξης των επενδύσεων, με μείωση της φορολογίας και των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, ιδιωτικοποιήσεις, αλλαγές στο χωροταξικό και στις χρήσεις γης, παρεμβάσεις σε μηχανισμούς και θεσμούς του κράτους που μειώνουν τη γραφειοκρατία, κάνουν φιλικότερο το «επιχειρηματικό περιβάλλον» και αποτελούν «κράχτη» για την προσέλκυση κεφαλαίων.

Σε συνδυασμό βέβαια με το βάθεμα της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής, τη δέσμευση στους δημοσιονομικούς στόχους και κυρίως με όλο το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο που διατηρείται άθικτο από την περίοδο των μνημονίων και ενισχύεται παραπέρα, με νέους νόμους για τις κλαδικές συμβάσεις, την απεργία, το Ασφαλιστικό.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ


Ειδική έκδοση θα κυκλοφορήσει με τον «Οδηγητή» του Σεπτέμβρη




Με ένθετο την ειδική έκδοση της Επιτροπής Kατά των Ναρκωτικών του ΚΣ της ΚΝΕ κυκλοφορεί το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη ο «Οδηγητής»!

Σήμερα, που από παντού διαφημίζονται οι «ευεργετικές ιδιότητες» των ναρκωτικών και καλλιεργείται η ανοχή στη χρήση, σήμερα που υποστελεχώνονται δραματικά τα προγράμματα πρόληψης και θεραπείας, σήμερα που στήνονται χώροι «ανακύκλωσης και αποκομιδής των χρηστών» από το κέντρο της Αθήνας, για να θριαμβεύσουν η περιθωριοποίηση και ο κανιβαλισμός, η ΚΝΕ ανοίγει πλατιά τις θέσεις της και λέει ένα βροντερό ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά.

«Δεν απεφοίτησε διότι εξετελέσθει υπό των Γερμανών» – Η Ηρώ Κωνσταντοπούλου κι εγώ…



Είναι πριν μερικά χρόνια, όταν ήμουν καθηγητής σε σχολείο…καθώς μιλώ στην αίθουσα των καθηγητών, παρατηρώ απέναντι στον τοίχο ένα κάδρο με τη σχολική φωτογραφία μιας μαθήτριας με ποδιά…«Ποια είναι αυτή η μαθήτρια και τι έκανε για να αξίζει να την έχετε κορνιζαρισμένη»;

«Στις 5/9/1944 η 17χρονη μαθήτρια ΕΠΟΝίτισσα Ηρώ Κωνσταντοπούλου εκτελείται από τις δυνάμεις κατοχής μαζί με άλλους 49 αγωνιστές στην Καισαριανή. Δύο φορές είχε συλληφθεί, ξυλοκοπηθεί, βασανιστεί. Την τρίτη φορά, τον Ιούλη του 1944, οι χιτλερικοί, με τα ελληνόφωνα όργανά τους, έσπασαν την πόρτα του σπιτιού της στην οδό Βεΐκου 57 και την οδήγησαν στο άντρο των βασανιστηρίων της οδού Μέρλιν. Η Ηρώ φτύνει κατάμουτρα και μπατσίζει τον Έλληνα μεταφραστή. Δε μίλησε. Την έστειλαν στο Χαϊδάρι, στην απομόνωση και σε συνέχεια στο θάλαμο των μελλοθανάτων. Κι από εκεί στο ηρωικό Σκοπευτήριο της Καισαριανής»…

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ


Νέος γύρος επίθεσης για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης
 
 
Με την πρώτη συνεδρίαση, την προηγούμενη βδομάδα, της «ομάδας εργασίας» που έχει διορίσει η κυβέρνηση για την έκδοση πορίσματος στις αρχές Οκτώβρη, για τη νέα μορφή που θα πάρει η επικουρική σύνταξη, η ΝΔ προχωρά στην υλοποίηση μιας στρατηγικής απαίτησης του κεφαλαίου, που είναι η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης.
 Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία έχει ήδη ξεκινήσει και υλοποιείται σταδιακά τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, κάτω από τις κατευθύνσεις της ΕΕ, με την κυβέρνηση ΝΔ να βρίσκει σήμερα στρωμένο έδαφος για να δώσει το αποφασιστικό πλήγμα.

Χρόνια προετοιμασία για το σημερινό αποφασιστικό χτύπημα
 
Βασικός στόχος των παρεμβάσεων που έγιναν μέχρι τώρα, ξεκινώντας από το 2011, ήταν η απόσπαση της επικουρικής ασφάλισης από τη δημόσια ασφάλιση, η οποία συμπλήρωνε την κύρια σύνταξη, η απογύμνωσή της από τα όποια «κοινωνικά» χαρακτηριστικά είχε - όσο αυτό είναι δυνατό στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος - η αφαίρεση των στοιχείων της εσωτερικής αλληλεγγύης και αναδιανομής στο πλαίσιο λειτουργίας των επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων.

Εγκλωβισμός και καταστολή




Για άλλη μια φορά, η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου είναι εκρηκτική. Εκατοντάδες διωγμένοι από τις χώρες τους, εξαιτίας κυρίως των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των πολέμων, έρχονται να προστεθούν στους χιλιάδες που παραμένουν εγκλωβισμένοι και στοιβάζονται στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, κατ' εφαρμογή της αντιδραστικής και επικίνδυνης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση, σε συνέχεια της προηγούμενης.
Αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στη Μόρια 10.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 4.500 ζουν μέσα στον καταυλισμό, όταν η δυνατότητα φιλοξενίας είναι για 3.000! Οι υπόλοιποι ζουν σε κατειλημμένα, τα περισσότερα, κτήματα γύρω από το Κέντρο, σε σκηνές ή άλλες πρόχειρες κατασκευές που έχουν στηθεί από τους ίδιους ή από ΜΚΟ. Αντίστοιχα στη Λέρο, στις δύο δομές, χωρητικότητας 950 ατόμων, αυτήν τη στιγμή φιλοξενούνται πάνω από 1.800!