Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

... και η Ευρώπη δεν αλλάζει.

Απο Cogito ergo sum

Συνεχίζουμε από κει που σταματήσαμε χτες. Κόντρα στα όσα -υποτίθεται πως- προγραμμάτιζε η κυβέρνηση ΣυΡιζΑ για κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, η απόφαση της συνόδου κορυφής προβλέπει την σύσταση ενός "υπερΤΑΙΠΕΔ", το οποίο προκαλεί ανατριχίλες. Σύμφωνα με την απόφαση:

(...) οι ελληνικές αρχές οφείλουν (...) να αναπτύξουν ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με βελτιωμένη διακυβέρνηση· ελληνικά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας θα μεταφερθούν σε ανεξάρτητο ταμείο, το οποίο θα τα ρευστοποιήσει με ιδιωτικοποιήσεις και άλλους τρόπους. Η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα αποτελέσει μια πηγή για την πραγματοποίηση της προγραμματισμένης εξόφλησης του νέου δανείου του ΕΜΣ και θα αποφέρει κατά τη διάρκεια του νέου δανείου επιδιωκόμενο συνολικό ποσό 50 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 δισεκ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την επιστροφή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και το 50% κάθε εναπομένοντος ευρώ (τουτέστιν, 50% των 25 δισεκ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της αναλογίας χρέους/ΑΕΠ, το δε υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις.


Η Ε.Ε. με την συνταγή για περισσότερη λιτότητα: "Πρέπει να σφίξεις το ζωνάρι σου"

Για να συνειδητοποιήσετε το τι σημαίνει το ποσό των επιδιωκόμενων 50 δισ. ευρώ, να σας πω ότι από το 2011 μέχρι σήμερα, πουλώντας τεφαρίκια τύπου ΟΠΑΠ, ΟΛΠ κλπ, μαζέψαμε κάπου 5,5 δισ. μόνο. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα 50 δισ. δεν πρόκειται να τα μαζέψουμε ποτέ, έστω κι αν πουλήσουμε τα μισά αιγαιοπελαγίτικα νησιά και τα σώβρακά μας μαζί. Κατ' επέκταση, με την εν λόγω συμφωνία εγγράφουμε υποθήκη ακόμη και σε περιουσιακά στοιχεία που ενδεχομένως αποκτήσουμε στο μέλλον. Κι αν αναρωτιέστε τι μπορεί να αποκτήσει τούτη η ψωροκώσταινα στο μέλλον, σας θυμίζω ότι κάνουμε κάτι έρευνες για πετρέλαια...

Να 'χαμε να λέγαμε...

Ριζοσπάστης Τετάρτη 15 Ιούλη 2015

 




Να 'χαμε να λέγαμε... 

Σε αντίθεση με το βασικό κόμμα της συγκυβέρνησης, τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος από καιρό έχει σταματήσει πια να μιλά για «κόκκινες γραμμές» (και πώς να κάνει κι αλλιώς, όταν φέρνει με την υπογραφή του το νέο αβάσταχτο μνημόνιο!), τη σχετική φιλολογία περί «κόκκινων γραμμών» προσπαθούσαν να συντηρήσουν οι ΑΝΕΛ...Μόνο που κι αυτοί, από εκεί που κάποτε τις τοποθετούσαν στην κατάργηση των μνημονίων και του «αγγλικού δίκαιου», λίγο - λίγο έφτασαν τελικά, μέχρι πριν από λίγες μέρες, να ψελλίζουν μόνο κάτι για τον ΦΠΑ στα νησιά... Τώρα μάλιστα που αποφάσισαν να ψηφίσουν «κανονικότατα» το πολυνομοσχέδιο με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για τη σύναψη του τρίτου μνημονίου, μεταξύ αυτών και την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, το γύρισαν αλλού: «Δεσμευόμαστε και θα ψηφίσουμε», λένε, μόνο «αυτά για τα οποία συμφωνήσαμε στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών» - με το περιβόητο «κοινό ανακοινωθέν» που συνυπέγραψαν οι αρχηγοί των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ - «και όχι άλλα μέτρα που επιβάλλονται»... Μόνο που το ένα άρθρο του πολυνομοσχεδίου που αποφάσισαν να υπερψηφίσουν, προβλέπει ρητά την έγκριση του συνόλου της αντιλαϊκής απόφασης της προχτεσινής Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης και το άλλο περιέχει ένα βασικό κομμάτι των «άλλων μέτρων που επιβάλλονται». Τι θα ψηφίσουν δηλαδή;
Ετσι είναι... Μπροστά στα συμφέροντα του κεφαλαίου όλα τα άλλα είναι... «να 'χαμε να λέγαμε». Είναι πάντως και σημειολογικά... εντυπωσιακό να βλέπεις τον... υπουργό Αμυνας να εγκαταλείπει με τέτοια ταχύτητα τη μια «κόκκινη γραμμή» μετά την άλλη!

Τι τραγωδία, τι κωμωδία!

Νίκος Μπογιόπουλος στον eniko

    Χτες κατατέθηκε στη Βουλή το πρώτο μέρος ενός Μνημονίου που η περιγραφή του ως «τερατούργημα» θεωρείται και είναι επιεικής.

    Αυτοί που το κατέθεσαν, πριν από λίγους μήνες, στις 21/2/2015, την επομένη του περίφημου εκείνου Eurogroup της «δημιουργικής ασάφειας», έλεγαν αυτά:

  
  Χτες, από την «πρώτη φορά Αριστερά» κατατέθηκε στη Βουλή το πρόπλασμα ενός λαοκτόνου Μνημονίου που η «πρώτη φορά αριστερή» κυβέρνηση θα το ψηφίσει χέρι – χέρι με το Ποτάμι, με τη Νέα Δημοκρατία, με το ΠΑΣΟΚ και με κάθε λογής Μνημονιακό ψυχοβγάλτη του ελληνικού λαού.
  
  Αυτοί που το κατέθεσαν, πριν από λίγες βδομάδες, στις 6/6/2015, έλεγαν αυτά:

   
 Χτες από την δήθεν «Αριστερά» κατατέθηκε στη Βουλή ένα ακόμα ανελέητο Μνημόνιο. Κατατέθηκε από την «Αριστερά» που καμώνεται το θύμα «πραξικοπήματος». Λες και δεν είναι η ίδια που συμμετέχει, πρωτοστατεί και ηγείται ενός «πραξικοπήματος με το οποίο η άρνηση του λαού στα Μνημόνια και στην τρόικα μετατράπηκε σε «Ναι», σε «μάλιστα» και σε «γιαβόλ». 

   Αυτοί που το κατέθεσαν, μόλις πριν από λίγες μέρες, στις 27/6/2015, έλεγαν αυτά:


    Χτες ο κ.Τσίπρας κατέθεσε στη Βουλή ένα Μνημόνιο, το χειρότερο απ’ όσα μέχρι σήμερα έχουν εφαρμοστεί κι από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ.

   Ο κ.Τσίπρας κατέθεσε ένα Μνημόνιο φτώχειας, δυστυχίας, ταπείνωσης και εξευτελισμού του λαού. Κατέθεσε ένα Μνημόνιο ασύγκριτα χειρότερο από τα δυο προηγούμενα καθώς έρχεται να επιβληθεί στην ήδη συντελεσθείσα καταστροφή, καθώς έρχεται να ρημάξει ακόμα και τα ερείπια που στοιβάχτηκαν στον τόπο από το δυο Μνημόνια που προηγήθηκαν. 

    Ο κ.Τσίπρας υπηρετεί τους τραπεζίτες, τα μονοπώλια, την ολιγαρχία, εντός και εκτός Ελλάδας, με ένα Μνημόνιο που ούτε τα κόμματα του πάλαι ποτέ δικομματισμού δεν τόλμησαν να φέρουν.

   Ο κ.Τσίπρας που ξεπούλησε το δημοψήφισμα που ο ίδιος προκάλεσε, ο κ.Τσίπρας που κατέθεσε στη Βουλή ένα Μνημόνιο το οποίο ούτε ο Παπανδρέου, ούτε ο Σαμαράς, ούτε ο Παπαδήμος δεν είχαν αποπειραθεί να προσφέρουν στον Σόιμπλε, στην Μέρκελ και στην εγχώρια πλουτοκρατία, πριν από λίγες μέρες, μιλώντας στη Βουλή για το δημοψήφισμα και απευθυνόμενος προς το ΚΚΕ με ύφος χιλίων «αριστερών» Καρδιναλίων, έλεγε τα εξής… απολαυστικά:

    Είναι τέτοια η κυβερνητική κατρακύλα που άλλοι μιλούν για τραγωδία κι άλλοι για κωμωδία. Όλοι όμως συμφωνούν σε μια λέξη: Κατάντια.