Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Δολοφονείται από την χούντα ο Παναγιώτης Ελής



Δολοφονείται, 25/4/1967, στον Ιππόδρομο του Φαλήρου από τον ανθυπίλαρχο Κ. Κώτσαρη.

Ο κρατούμενος Παναγιώτης Ελής, ήρωας της Εθνικής Αντίστασης και μάρτυρας της Μακρονήσου, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τη χούντα.

Νέος άνθρωπος, γενναίος αγωνιστής και πατριώτης, φλεγόταν από τα ιδεώδη της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού.


Γεννήθηκε το Μάη του 1922 στην Κομοτηνή. Με την κάθοδο των Βουλγάρων, οργανώνεται στην Αντίσταση. Συλλαμβάνεται το 1942 και στέλνεται όμηρος στη Βουλγαρία. Στις αρχές του 1943, μεταφέρεται μ' άλλους ομήρους στο Κουμάνοβο της Σερβίας σε καταναγκαστικά έργα. Λευτερώνεται με τη λήξη του πολέμου. Στο τέλος του 1946, σαν στρατιώτης, μετατίθεται στο Μεσολόγγι και από κει με άλλους συναδέλφους του, λόγω πολιτικών φρονημάτων, στο Μακρονήσι το καλοκαίρι του 1947.

Με τη δύναμη και τον ηρωισμό των «από κάτω»


Η «κοπέλα στο σούπερ μάρκετ», ο «νεαρός στα ράφια», η «κυρία στο φαρμακείο», οι «άνθρωποι που κάνουν ντελίβερι», οι «καλλιτέχνες που μας εμπνέουν», οι «δάσκαλοι που δεν θα αφήσουν ούτε ένα παιδί πίσω»... Ολοι αυτοί 
«πρωταγωνιστούν» στα σποτ της κυβέρνησης, αλλά και διαφόρων επιχειρήσεων, που «παίζουν» κάθε λίγο και λιγάκι στις τηλεοράσεις. Μαζί κι εκείνος «που φοβάται για τη δουλειά του, αλλά δεν φοβάται να κάνει το σωστό, να μείνει σπίτι του», το «υπόδειγμα», όπως αναφέρεται επί λέξει, περιγράφοντας προφανώς το «μοντέλο» του φοβισμένου εργαζόμενου της επόμενης μέρας. Τα σποτ της περιόδου, όχι τυχαία, έχουν στο επίκεντρο τους «από κάτω»...
 
Ας το πάρουμε όμως «αλλιώς»: Τα σούπερ μάρκετ πουλάνε τρόφιμα γιατί υπάρχουν εργαζόμενοι στα πόστα τους, φορτώνουν ράφια με εμπορεύματα, λειτουργούν τα ταμεία. Η εφοδιαστική αλυσίδα λειτουργεί γιατί οι εργαζόμενοι καταγράφουν στις αποθήκες, χειρίζονται τα κλαρκ, οδηγούν τα φορτηγά, ξεφορτώνουν τα κοντέινερ από τα βαπόρια.

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2020


Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, επίκαιρο όσο ποτέ!
 
 
Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη στη χώρα μας και σ' όλο τον κόσμο εν μέσω μιας πανδημίας.
 
Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι για μια ακόμη φορά τα μεγάλα θύματα αυτής της «υγειονομικής» κρίσης, που λειτουργεί ως καταλύτης για μια νέα βαθιά καπιταλιστική οικονομική κρίση, αλλά και για την προώθηση των σχεδιασμών και απαιτήσεων του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων.

Η κατάρρευση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, ακόμη και στην κορωνίδα του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, παρά τον ηρωισμό των εργαζομένων σε αυτά, η εντατικοποίηση της εργασίας και η έλλειψη μέτρων στοιχειώδους προστασίας με κινδύνους για τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων, η ανεργία, η δοκιμή νέων, πιο εξελιγμένων μορφών εκμετάλλευσης, όπως η τηλεργασία, είναι μερικές μόνο από τις καθημερινές εικόνες που αποδεικνύουν τη σήψη και την ιστορική χρεοκοπία του καπιταλισμού.

Την ίδια στιγμή, το κυνήγι του κέρδους και οι ανταγωνισμοί γύρω από αυτό υπονομεύουν τις υπαρκτές δυνατότητες της επιστήμης και της έρευνας, που θα μπορούσαν να δώσουν πιο γρήγορα διέξοδο στη σημερινή πανδημία και να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες ανάγκες. Ο «παγκόσμιος πόλεμος» ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη και μεγάλες εταιρείες, για την πατέντα του νέου εμβολίου, των θεραπειών και του αναγκαίου υγειονομικού υλικού, επιβεβαιώνουν αυτό που περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιλαμβάνονται και φωνάζουν, ότι «ο καπιταλισμός είναι ο πραγματικός ιός». Ολα αυτά φέρνουν πιο κοντά την ανάγκη της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής, της κατανομής, των υπηρεσιών, τον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, τον Σοσιαλισμό.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ


Στις 28 Απρίλη υψώνουμε και εμείς τη φωνή  μας


Τη συμπαράστασή τους στις κινητοποιήσεις, τις δράσεις των εργαζομένων στους εργασιακούς χώρους που πραγματοποιούνται στις 28 Απρίλη, σε όλη τη χώρα εκφράζουν οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - OAEE - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΠΕΣ ΝΑΤ - ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ - ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ - ΕΣΤΑΜΕΔΕ.

Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν:

«Το σύνθημά τους "Πληρώσαμε πολλά! Δεν θα πληρώσουμε ξανά!" μας εκφράζει απόλυτα γιατί καταλαβαίνουμε τα προβλήματα της νέας γενιάς που και εμείς ως απόμαχοι της δουλειάς τα ίδια ζούμε, αφού όλες οι κυβερνήσεις έχουν τσακίσει όλα τα δικαιώματά μας που τα πληρώσαμε σε όλη μας τη ζωή, τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, την καταλήστευση των ασφαλιστικών μας ταμείων, την αφαίρεση της 13ης, 14ης σύνταξης, το ΕΚΑΣ, την Υγεία, φάρμακα και πολλά άλλα.

Μαζί με τους εργαζόμενους, τις εργαζόμενες, τη νεολαία, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά υψώνουμε και εμείς τη φωνή  μας, δεν το βάζουμε κάτω και δεν θα αποδεχτούμε να ξαναπληρώσουμε τα σπασμένα της κρίσης.