Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Μία παράσταση στο μπόι των ονείρων μας (βίντεο +41 φωτογραφίες)





 
Το πρόγραμμα της χτεσινής βραδιάς ξεκίνησε προτού καλά-καλά προσέλθει ο κόσμος και προλάβει να βρει τις θέσεις του. Σιγά-σιγά το στάδιο γέμισε, κι άνοιξαν κι οι θύρες πίσω από τη σκηνή, που ήταν σκεπασμένες με πανιά.

Κι εντάξει η ομιλία. Το καλλιτεχνικό μέρος πώς ήταν όμως; Ήταν σα θεατρική παράσταση ή φαντασμαγορικό σαν τελετή στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Ήταν όλα αυτά μαζί και κάτι παραπάνω. Σα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, αναπαραστάσεις ιστορικών γεγονότων, βίντεο, ακόμα και aerial (εναέρια) yoga είχε.

Από την εναρκτήρια σκηνή στο σήμερα, όπου δύο άστεγοι-άνεργοι ψάχνουν στα σκουπίδια, ενώ ακούν τις καταπληκτικές προσφορές ενός σούπερ-μάρκετ, μέχρι το κλείσιμο με το κλασικό δάκρυ του Μίσα, που ήταν σα να κλαίει για τις ανατροπές που έρχονται. Και το φινάλε με τη Διεθνή, γιατί τίποτα δεν πάει χαμένο κι η προοπτική μένει ζωντανή.

Ο Αλέκος Αλεξανδράκης και ο σοβιετικός κινηματογράφος




 
Το καλοκαίρι του 1962 ο Αλέκος Αλεξανδράκης είχε βρεθεί στη Μόσχα στα πλαίσια της προβολής της ταινίας του «Συνοικία το όνειρο», την οποία είχε σκηνοθετήσει ο ίδιος και πρωταγωνιστούσε μαζί με τον Μάνο Κατράκη και την τότε σύζυγό του ηθοποιό Αλίκη Γεωργούλη.




Ο Αλ. Αλεξανδράκης, η Αλ. Γεωργούλη, ο ηθοποιός Αλέκος Πέτσος που έπαιζε στην ταινία και ο λογοτέχνης-συγγραφέας Κώστας Κοτζιάς, που είχε γράψει το σενάριο, βρέθηκαν στη Μόσχα τιμητικά προσκεκλημένοι από το υπουργείο Πολιτισμού της ΕΣΣΔ.

Μετά την επίσημη προβολή της ταινίας, ο Αλεξανδράκης και η Γεωργούλη μίλησαν σε δημοσιογράφους στη Μόσχα, αλλά  και κατά την επιστροφή τους στην Αθήνα και οι δηλώσεις του δημοσιεύτηκαν στην «Αυγή». Τα όσα είπαν φωτογραφίζουν την περίοπτη θέση που είχε γενικότερα ο πολιτισμός και ο κινηματογράφος στη σοσιαλιστική Σοβιετική Ένωση.

Θα ήταν ανέκδοτο, αν δεν ήταν μια ακόμα απόδειξη του εμπαιγμού σε βάρος του λαού απ' τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση.

 
Τηλέφωνο
 
 
Θα ήταν ανέκδοτο, αν δεν ήταν μια ακόμα απόδειξη του εμπαιγμού σε βάρος του λαού απ' τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Αλ. Τσίπρας επικοινώνησε χτες με τον Μ. Σουλτς και φέρεται να του ζήτησε να μη χαθεί η ευκαιρία σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία. Δηλαδή, να «τρέξει» το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού, με κυβέρνηση SPD και του κόμματος της Αγκ. Μέρκελ. «Η πραγματικά αριστερή και προοδευτική στάση δεν είναι να διατηρείς την καθαρότητα των θέσεών σου, αλλά να δίνεις μάχες για εφικτές αλλαγές προς όφελος των πολλών. Αν τώρα μπορείς αυτό να το πετύχεις, είναι ίσως μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί», φέρεται να είπε στον Μ. Σουλτς ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, μέχρι και χτες κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αφόριζαν τέτοιες επιλογές της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και εκθείαζαν την «αλλαγή στάσης» που διαφαινόταν (όπως έλεγαν), εγκαλώντας μάλιστα το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα που δεν πράττει το ίδιο, δεν τηρεί δηλαδή καθαρές αποστάσεις απ' τη «νεοφιλελεύθερη» ΝΔ και δεν φαίνεται διατεθειμένο να συμπράξει με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Δεν ξέρουμε ποιανού πρωτοβουλία ήταν να ζητήσει από τον Τσίπρα να τηλεφωνήσει στον Σουλτς. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό που επιβεβαιώνεται (πέραν της αναξιοπιστίας τους), είναι ότι το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου δεν έχει ούτε στεγανά, ούτε όρια και δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του!

Συλλαμβάνουν απολυμένους κι απλήρωτους εργαζόμενους!

Συλλαμβάνουν απολυμένους κι απλήρωτους εργαζόμενους

 

Το κάνανε κι αυτό: Συλλαμβάνουν απολυμένους κι απλήρωτους εργαζόμενους
που αγωνίζονται για τα καταπατημένα δικαιώματά τους

Σε συλλήψεις εργαζομένων από τα supermarket πρώην «Καρυπίδης» μέσα από τα σπίτια τους προχώρησε κυριακάτικα (26/11) η Αστυνομία στα Γιάννενα.

Οι συλλήψεις έγιναν μετά από μηνύσεις που κατέθεσε η εργοδοσία του «Market In», που έχει εξαγοράσει τα καταστήματα της «Καρυπίδης», τόσο στους εργαζόμενους, όσο και σε άλλα μέλη του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ιωαννίνων.

Οι εργαζόμενοι μαζί με το σωματείο τους δίνουν πάνω από ένα μήνα αγώνα για να επιστρέψουν στις δουλειές τους.