Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Λύσσαξαν τα παπαγαλάκια...


Δορυφορική φωτογραφία από την αεροπορική βάση Νεβατίμ που δείχνει να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τους ιρανικούς πυραύλους
Δορυφορική φωτογραφία από την αεροπορική βάση Νεβατίμ που δείχνει να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τους ιρανικούς πυραύλους
Πηγή: Associated Press

 

Έχουν λυσσάξει τα παπαγαλάκια του ευρωατλαντισμού να μας λένε ότι το Ισραήλ «δεν φοβάται κανέναν στην περιοχή», ότι είναι ο ...τιμωρός κάθε «τρομοκράτη» και ότι όποιος τα βάζει μαζί του έχει κακά ξεμπερδέματα. Το προφίλ του «άτρωτου Ισραήλ» κατασκευάζεται από εκείνους που προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους λαούς ότι το «δίκιο» του ισχυρού (στρατιωτικά και οικονομικά) είναι πάνω από κάθε αμφισβήτηση και ότι όποιος τολμήσει να το θίξει, το πληρώνει ακριβά.

Το «δίδαγμα» αυτό δεν περιορίζεται στο Ισραήλ και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά επεκτείνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη, όπου ο ευρωατλαντικός συνασπισμός σπέρνει ανέμους πολέμου.

Ιστορική απεργία, ελπιδοφόροι αγώνες

 

Μια ιστορική απεργία βρίσκεται σε εξέλιξη από την περασμένη Τρίτη σε 14 συνολικά λιμάνια των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ, από το Μέιν έως το Τέξας (βλέπε αναλυτικά και στη σημερινή σελίδα 21). Δεκάδες χιλιάδες λιμενεργάτες, μέλη της συνδικαλιστικής οργάνωσης International Longshoremen's Association (ILA), που εκπροσωπεί 45.000 εργαζόμενους, αποφάσισαν επ' αόριστον απεργία μετά το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων με την «Maritime Alliance» (USMX), που αντιπροσωπεύει τους μεγαλύτερους εργοδότες στον κλάδο της ναυτιλίας και των λιμενικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ, για μια νέα εξαετή σύμβαση εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα προστασίας του επαγγέλματός τους.

Για πρώτη φορά μετά το 1977 γίνεται μια τέτοιας έκτασης απεργία στα λιμάνια, βάζοντας «στην πρίζα» τα ισχυρότερα μονοπώλια των Μεταφορών, που έχουν «μπουκώσει» με κέρδη - ειδικά τα τελευταία χρόνια - από την εκμετάλλευση χιλιάδων εργαζομένων σε στεριά και θάλασσα, και τώρα απορρίπτουν τις διεκδικήσεις των λιμενεργατών για αξιοπρεπείς αυξήσεις.

* * *

Η σύγκρουση είναι μεγάλη και συγκεντρώνει ήδη το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Τα λιμάνια που έχουν «νεκρώσει», διαχειρίζονται το 14% περίπου των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων που μεταφέρονται διά θαλάσσης από τις ΗΠΑ και πάνω από το μισό των συνολικών εισαγωγών. Ο αντίκτυπος της απεργίας είναι μεγάλος στην αμερικανική οικονομία και «ακουμπάει» πολλούς διαφορετικούς κλάδους.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ Κατεπείγουσα Ερώτηση σχετικά με την επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μ. Ανατολή


Πηγή: Associated Press

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή είναι κρίσιμη και επανειλημμένα το ΚΚΕ έχει αναδείξει τους οξυμένους ανταγωνισμούς για τον έλεγχο της περιοχής και έχει καταδικάσει τον επικίνδυνο, επιθετικό ρόλο του κατοχικού κράτους του Ισραήλ, τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε κατ’ επείγουσα ερώτηση που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  

Είναι γεγονός ότι η πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Τελ Αβίβ αποτελεί μια αναμενόμενη κίνηση αντιποίνων απέναντι στη βαρβαρότητα του κράτους του Ισραήλ που κλιμακώνει περαιτέρω την πολεμική αναμέτρηση. Το τελευταίο με τις πλάτες των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ συνεχίζει τη γενοκτονία σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, επεκτείνοντας την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη, πραγματοποιεί εισβολή στο ανεξάρτητο κράτος του Λιβάνου, συνεχίζει τις αλλεπάλληλες δολοφονίες πολιτικών ηγετών, τους ανελέητους βομβαρδισμούς, ενώ πριν λίγους μήνες είχε οργανώσει εγκληματική επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό της Συρίας με νεκρούς Ιρανούς αξιωματούχους. Οι δίχως τέλος θηριωδίες του Ισραήλ με στόχο τον έλεγχο ενεργειακών κι εμπορικών διαδρομών οδηγούν τους λαούς της περιοχής σε οδυνηρές συνέπειες, ενώ θέτουν ως στόχο αντιποίνων και τον Ισραηλινό λαό. Επιβεβαιώνεται ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια γενικευμένη ανάφλεξη στην περιοχή με απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς.