Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Προσφέρουν στους εργοδότες ανέργους σε τιμή ευκαιρίας!


Με «κόστος» που ξεκινάει από τα 151 ευρώ τον μήνα, επιχειρήσεις θα μπορούν να προσλαμβάνουν επιδοτούμενους ανέργους και να συμπληρώνουν το μισθό τους από το επίδομα ανεργίας

Ακόμα και οι ελάχιστοι επιδοτούμενοι άνεργοι γίνονται πλέον χρηματοδότες του εργοδότη τους, για λίγους μήνες δουλειάς
Ακόμα και οι ελάχιστοι επιδοτούμενοι άνεργοι γίνονται πλέον χρηματοδότες του εργοδότη τους, για λίγους μήνες δουλειάς
Το σχέδιο που στην πράξη οδηγεί σε κατάργηση του επιδόματος ανεργίας, μετατρέποντάς το σε άμεση χρηματική ενίσχυση προς τις επιχειρήσεις, βάζει μπροστά η κυβέρνηση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΑΕΔ αναμένεται τη Δευτέρα να ανακοινώσει επίσημα το σχετικό πρόγραμμα. Θυμίζουμε ότι τα κονδύλια για το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ προκύπτουν από τις εισφορές των ίδιων των εργαζομένων.
 Η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε άμεση χρηματική ενίσχυση για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να προσλάβουν τον δικαιούχο άνεργο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, είχε περιγραφεί τον προηγούμενο Αύγουστο από τον τότε υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο και την αναπληρώτρια υπουργό Ρ. Αντωνοπούλου.

Μιλώντας τότε για το πρόγραμμα, η Ράνια Αντωνοπούλου είχε πει: «Κάνουμε μία ακόμη βελτίωση στο ταμείο ανεργίας (...) Αυτό σημαίνει ότι ο άνεργος έχει την επιλογή είτε να παίρνει το επίδομα ανεργίας, είτε να το χρησιμοποιήσει σαν μία επιταγή που θα επιτρέψει στον ιδιωτικό τομέα να τον προσλάβει. Με αυτόν τον τρόπο υποστηρίζουμε τις πολύ μικρές επιχειρήσεις διότι αυτό το δικαίωμα δίνεται μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν μέγεθος από 1 μέχρι 10 εργαζόμενους, όπως επίσης και σε αυτοαπασχολούμενους που μπορούν να προσλάβουν έστω και 1 εργαζόμενο.

1871: Η Κομμούνα του Παρισιού




 
 Στις 18 Μάρτη 1871 ανοίγει μια καινούρια περίοδος στην παγκόσμια Ιστορία. Τη μέρα εκείνη, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, η κρατική εξουσία πέρασε, αν και για σύντομο χρονικό διάστημα, στα χέρια του προλεταριάτου, της πιο πρωτοπόρας, της μοναδικής μέχρι το τέλος επαναστατικής τάξης της καπιταλιστικής κοινωνίας. Η Κομμούνα που ίδρυσαν το 1871 οι εργάτες του Παρισιού έζησε μόνο 72 μέρες, αλλά η σημασία της για τον παραπέρα απελευθερωτικό αγώνα της εργατικής τάξης ήταν τεράστια.

Για την αντιμετώπιση της αντίδρασης των αστών και των τσιφλικάδων η εργατική τάξη και οι μικροαστοί του Παρισιού ίδρυσαν το Φεβρουάριο του 1871 μια μαζική πολιτική οργάνωση, τη Δημοκρατική Ομοσπονδία της Εθνοφρουράς του τμήματος του Σηκουάνα με δύναμη 215 τάγματα που συγκροτήθηκαν στις εργατικές και σε άλλες δημοκρατικές συνοικίες. Η κεντρική επιτροπή της οργάνωσης με επικεφαλής επιφανείς δημοκράτες και σοσιαλιστές (ανάμεσα τους ήταν και μέλη της Διεθνούς) έγινε ουσιαστικά το έμβρυο της καινούριας λαϊκής εξουσίας που ξεπήδησε από τα κάτω.

Φτηνά κολπάκια



Οπως ενημερώνει η «Αυγή», σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από το σύνολο των ανέργων μόλις το 12% αναζητά αποκλειστικά πλήρη απασχόληση. Από τους υπόλοιπους, το 82,9% είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση... Τι θέλει να πλασάρει η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ; Οτι δεν φταίει η κυβέρνηση ή οι εργοδότες για τις δουλειές - λάστιχο που πλειοψηφούν συντριπτικά στις νέες προσλήψεις, αλλά η «θέληση» των ανέργων για μερική απασχόληση. 'Η ότι αφού οι άνεργοι, κατά πλειοψηφία, επιθυμούν μη πλήρη και σταθερή δουλειά, η κυβέρνηση δεν τους πάει κόντρα... Φτηνά κολπάκια από τα προπαγανδιστικά επιτελεία της. Στο βαθμό που ευσταθούν αυτά τα στοιχεία, είναι άλλη μια ένδειξη των χαμηλών απαιτήσεων που έχει καλλιεργήσει η κυβέρνηση, σε συνέχεια των προκατόχων της, στην εργατική τάξη. Το «δουλειά να 'ναι κι ό,τι να 'ναι», που κυριαρχεί σαν άποψη ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια κάτω από την πίεση της τεράστιας ανεργίας, έχει υπεύθυνους με όνομα: Τα αστικά κόμματα, τις κυβερνήσεις τους, το κεφάλαιο και τις συνδικαλιστικές τους πλειοψηφίες.