Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥΣ: Η ΚΥΒΕΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΑΛ ΥΛΟΠΟΙΕΙ ΟΤΙ ΑΦΗΣΕ ΜΙΣΟ Η ΝΔ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.






Ζητά φοροελαφρύνσεις και νέα προνόμια με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης


 
 

Ευκαιρίες για κέρδη διαβλέπει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και εμφανίζεται ικανοποιημένος από την ψήφιση και υλοποίηση των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων μέτρων, ζητώντας ταυτόχρονα να ελαχιστοποιηθούν οι έτσι κι αλλιώς μικρές επιβαρύνσεις προς τη Βιομηχανία.

«Με το διαφαινόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης, φαίνεται ότι κλείνει ένας μεγάλος κύκλος αβεβαιότητας. Αλλά με υψηλότατο κόστος. Και πιθανόν για τελευταία φορά», ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, με επιχειρηματολογία που ακούστηκε κατ' επανάληψη από την κυβέρνηση κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο Βιομηχανικό Συνέδριο με θέμα «Η Ελλάδα πέρα από την κρίση: Ισχυρή βιομηχανία για καινοτομία, ανάπτυξη και δουλειές» ανέφερε πως για τον ΣΕΒ τα αντιλαϊκά μέτρα της πρώτης αξιολόγησης είναι ευκαιρία που μπορεί να την αξιοποιήσει κυρίως για τέσσερις βασικούς λόγους: 
Πρώτον, «η ποσοτική χαλάρωση, τα χαμηλά επιτόκια, η πτώση των διεθνών τιμών πρώτων υλών, η υπερπροσφορά διεθνών κεφαλαίων, η οικονομική αποδυνάμωση των BRICS, όλα αυτά δημιουργούν ευκαιρίες επενδύσεων στην Ευρώπη, άρα και στην Ελλάδα». Δεύτερον, διότι «η παραμονή στην Ευρωζώνη είναι η μόνη βιώσιμη λύση». Τρίτον, «η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και ευκαιρίες ανάπτυξης» και τέταρτον, «είμαστε ακόμη ζωντανοί! Η βιομηχανία και οι επιχειρήσεις είναι ακόμη εδώ παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια».

Συνεπώς κατά τον Θ. Φέσσα «οι προϋποθέσεις λοιπόν υπάρχουν. Τι πρέπει να γίνει για να μη χαθεί η τελευταία αυτή ευκαιρία; Οφείλουμε να βρούμε μια βιώσιμη ισορροπία μεταξύ ενός αποτελεσματικού κράτους δικαίου και του ιδιωτικού τομέα, που να στηρίζεται στον απόλυτο ρεαλισμό. Από όλες τις πλευρές και σε όλα τα επίπεδα» και η λογική αυτή θα πρέπει αν έχει σαν δεδομένο «ότι σκοπός των επιχειρήσεων είναι να παράγουν κέρδη. Και για να παράγουν κέρδη πρέπει να λειτουργούν μέσα σε ένα σταθερό περιβάλλον -με ξεκάθαρους κανόνες- για να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις στην παγκόσμια αγορά».

Έθεσε εκ νέου θέμα μείωση της φορολογίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, λέγοντας «πιστεύουμε ότι μετά το αυριανό Eurogroup και το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης θα έχουμε την ευκαιρία να σχεδιάσουμε, μετά από αρκετούς μήνες διαπραγματευτικής αβεβαιότητας» και έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως «αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με το μίγμα πολιτικής που συνοδεύει την περαίωση της πρώτης αξιολόγησης. Για την ακρίβεια διαφωνούμε ριζικά».

Αντιλαϊκό μπαράζ χωρίς τέλος...




Αν υπήρχε κάποιος που να πίστεψε τα χοντροκομμένα ψέματα της κυβέρνησης όλο το προηγούμενο διάστημα περί «μιας νέας αρχής προς όφελος του λαού» που θα έρθει μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων (Ασφαλιστικό - Φορολογικό, συν αυτό που ψηφίστηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο), έπεσε σίγουρα έξω. Δεν είναι μόνο η ωρίμανση των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί και εφαρμόζονται και αυτών που θα εφαρμοστούν στο άμεσο μέλλουν και θα επιβαρύνουν τη ζωή των εργαζομένων στο διηνεκές. Πριν ακόμα ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τους έμμεσους φόρους, τον «κόφτη», το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων κ.λπ., η κυβέρνηση και πάλι με πανηγυρικό τρόπο έδωσε τον τόνο για τη συνέχιση της αντιλαϊκής της πολιτικής, μέσω της εφημερίδας «Αυγή» την περασμένη Κυριακή 22/5/2016, πριν καν ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Γράφει, λοιπόν, η εφημερίδα: «Αμέσως μετά την αξιολόγηση - Τα 10 νομοσχέδια για μια νέα αρχή». Και μέσα σε αυτά - που αναμένεται να περάσουν μέσα στο καλοκαίρι - συμπεριλαμβάνονται: ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο νόμος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο νόμος για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και τη Δημόσια Διοίκηση, ο νέος «Καλλικράτης», ο νόμος για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, νόμοι για δημόσιες συμβάσεις και αδήλωτες καταθέσεις κ.λπ. Λίγο - πολύ, το περιεχόμενο και η φιλοσοφία αυτών των νομοσχεδίων είναι γνωστά, πρόκειται για απαραίτητες ρυθμίσεις που χρειάζονται στο μεγάλο κεφάλαιο για να βοηθήσουν στην ανάκαμψη των κερδών του. Είναι δηλαδή το απαραίτητο συμπλήρωμα σε όσα μέτρα έχουν ήδη παρθεί και μειώνουν μισθούς, συντάξεις, αυξάνουν τη φορολογία στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, θεσπίζουν «κόφτη» για τις λαϊκές ανάγκες.