Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Οι Σλοβάκοι στους δρόμους ενάντια στην ποινικοποίηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας

 

Ο Σλοβακικός λαός, χθες  ανήμερα της επετείου της λεγόμενης «βελούδινης επανάστασης», βγήκε μαζικά στους δρόμους. Κατέβηκε για να απαιτήσει δημοκρατία, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, για κατάργηση του φασιστικού εκτρώματος της πλειοψηφίας της Βουλής, που επιδιώκει την ποινικοποίηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας και την επιβολή διώξεων ενάντια στη δράση των κομμουνιστών και των εργατικών – λαϊκών δυνάμεων που παλεύουν ενάντια στην αντιλαϊκή βαρβαρότητα.

Ένας από τους διοργανωτές δήλωσε:

«Αξίζετε τον θαυμασμό. Υποκλίνομαι μπροστά στο θάρρος σας Σλοβάκοι. Εχουν περάσει περισσότερα από 30 χρόνια την απάτη του Νοέμβρη του ’89. Με καθαρή συνείδηση αυτά τα χρόνια που πέρασαν μέχρι σήμερα μπορούν να χαρακτηριστούν ως ταξίδι προς την δουλεία! Όπως ακριβώς και κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η ενότητα των πατριωτικών δυνάμεων πέρα από το κοινοβούλιο είναι όσο ποτέ αναγκαία. Είναι αναγκαία μια νέα «Συμφωνία των Χριστουγέννων».

Όλοι στον αγώνα!

“Νίκο Γόδα, είσαι αγύριστο κεφάλι” – Οι ρουφιάνοι των Μανιάτικων Λουκάς και Δημήτρης Κασιδιάρης που κατέδωσαν τον κομμουνιστή άσο

 


 

Βασικός στους αγώνες του Ολυμπιακού, “βασικός” και στον αγώνα για τη λευτεριά εναντίον των Γερμανών.

Οι ρουφιάνοι των Μανιάτικων Πειραιά, Λουκάς και Δημήτρης Κασιδιάρης, που μεταξύ άλλων κατέδωσαν τον λοχαγό του ΕΛΑΣ και ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Νίκο Γόδα, που εκτελέστηκε το 1949.

«Νίκο Γόδα, είσαι αγύριστο κεφάλι»

Η ιστορία του Νίκου Γόδα, που εκτυλίχθηκε στις Φυλακές της Κέρκυρας το 1948, καταδεικνύει την αχαλίνωτη δύναμη της ψυχής.

Της ανθρώπινης ψυχής, που όταν γιγαντωθεί και συναντηθεί με το πάθος, δεν λογαριάζει τίποτα.

Ούτε καν το θάνατο!

Παραζάλη

 

«Μπλέξαν τις γραμμές τους» χτες κυβερνητικά στελέχη, δημοσιολόγοι των ΜΜΕ και πολλοί άλλοι «πρόθυμοι», για το στραπάτσο των «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» που έπαθε την Τρίτη η κυβέρνηση από το ΚΚΕ και το ταξικό εργατικό κίνημα. Το θέαμα ήταν τουλάχιστον κωμικοτραγικό: Με «πιρουέτες» και κωλοτούμπες που θα ζήλευε κι ο Νουρέγιεφ, από τη μια, μιλούσαν για «συστημικό ΚΚΕ», που τάχα «είναι πιο ίσο» από τους υπόλοιπους και, από την άλλη, φώναζαν ότι «το ΚΚΕ κινείται εκτός ορίων», ζητώντας ακόμα περισσότερη καταστολή. Τελικά, με φανερή την «άνωθεν» προσπάθεια να μπει ένα τέλος στο ρεζιλίκι για το «κουρέλιασμα» των απαγορεύσεων, έπαιζαν και την κασέτα τού «πολύ κακό για το τίποτα» (ακούστηκε μέχρι κι αυτό: Οτι μαζεύτηκαν λίγοι στη συγκέντρωση και άρα το κάλεσμα του ΚΚΕ είχε μικρή απήχηση!). Γι' αυτό το «τίποτα», όμως, αφιερώνουν ολόκληρες εκπομπές και ξοδεύουν άπειρο χρόνο και σελίδες, χύνοντας χολή για το ΚΚΕ, τα συνδικάτα, το λαϊκό κίνημα. Το αγωνιστικό μήνυμα που ακούστηκε δυνατά την Τρίτη, ότι η κυβέρνηση θα βρίσκει το εργατικό - λαϊκό κίνημα μπροστά της κάθε μέρα, στον αγώνα για υγεία, ζωή, δουλειά με δικαιώματα, όχι μόνο ενοχλεί, αλλά προκαλεί πραγματική παραζάλη...

Δεν είναι ώρα

Οταν στελέχη της ΝΔ φτάνουν στο σημείο να υιοθετούν και να αναμασούν ξοφλημένες προβοκάτσιες σε βάρος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όπως αυτήν για την «Πανσπουδαστική Νο. 8» (ήμαρτον!), τότε τα πράγματα είναι μάλλον πολύ σοβαρά στην κυβέρνηση. Χώρια που «καρφώνονται» ότι «ψωνίζουν» αντικομμουνιστικά επιχειρήματα από το ίδιο μαγαζί με τους διάφορους «αντιεξουσιαστές», που κάθε χρόνο τέτοιες μέρες «ξεθάβουν» τις ίδιες βρωμιές ενάντια στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ, προσπαθώντας μάταια να «λερώσουν» την καθοριστική συμβολή τους στην ανάπτυξη της αντιδικτατορικής πάλης της νεολαίας και του λαού.

Μια αποκαλυπτική έρευνα στις ΗΠΑ

 

Στις ΗΠΑ του Τραμπ, η δολοφονία του Τζ. Φλόιντ στις 25 Μάη 2020 προκάλεσε έκρηξη οργής και αγανάκτησης από τον λαό, που διαδήλωνε επί πολλές βδομάδες στο δρόμο, ενάντια στην αστυνομική βία και την κρατική καταστολή. Αλλά και ενάντια στην κυβερνητική πολιτική διαχείρισης της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης. Σε εκατοντάδες πόλεις γίνονταν καθημερινά διαδηλώσεις και στις μεγαλύτερες απ' αυτές συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Εκείνη την περίοδο, ξεκίνησε και στις ΗΠΑ μια συζήτηση για το κατά πόσο οι λαϊκές διαμαρτυρίες συμβάλλουν στην παραπέρα διάδοση του κορονοϊού, σε μια χώρα μάλιστα που το κράτος έσκαβε μαζικούς τάφους για να θάψει τους νεκρούς. Η συζήτηση αυτή γινόταν κυρίως μεταξύ των επιστημόνων, αφού η κυβέρνηση Τραμπ δεν είχε ανάγκη τον κορονοϊό για να επιβάλει καταστολή και απαγορεύσεις. Ενεργοποίησε όλο τον κατασταλτικό μηχανισμό στο όνομα της «προστασίας της περιουσίας», αξιοποιώντας τις προβοκατόρικες σε πολλές περιπτώσεις καταστροφές και λεηλασίες καταστημάτων κ.τ.λ. Σε κάθε περίπτωση, η ανακίνηση του θέματος οδήγησε σε μια πιο συστηματική παρατήρηση της πανδημίας την περίοδο έξαρσης των κινητοποιήσεων από τους επιστήμονες των ΗΠΑ, που πρόσφερε ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, χρήσιμα και για τη χώρα μας, όπου οι λαϊκές κινητοποιήσεις βρίσκονται σταθερά στο στόχαστρο της κυβέρνησης με πρόσχημα την πανδημία και με πιο πρόσφατο παράδειγμα την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού του Πολυτεχνείου.

Απαντήσεις και αδιέξοδα

 

 

Οι απαντήσεις της κυβέρνησης και των παρατρεχάμενών της σε σχέση με το γιατί προχώρησε σε αυτό το όργιο καταστολής ανήμερα της 17ης Νοέμβρη φανερώνουν το γεγονός ότι είναι σε αδιέξοδο.

Πρώτα απ' όλα γιατί είναι προκλητικό η κυβέρνηση και το κράτος που δεν μπορούν να εγγυηθούν την ουσιαστική προστασία της υγείας του λαού και το 'χουν ρίξει σχεδόν αποκλειστικά στην «ατομική ευθύνη», που έφεραν μαζί με όλους τους προηγούμενους την κατάρρευση του συστήματος Υγείας, να εγκαλούν όσους αγωνίζονται για το αυτονόητο. Δηλαδή, όσους αγωνίζονται για να υπάρξει ουσιαστική κρατική ευθύνη στην αντιμετώπιση της πανδημίας, να μην είναι κόστος η υγεία του λαού, των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, όσων πάνε στη δουλειά τους με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, των μαθητών στα σχολεία, των ηλικιωμένων σε οίκους ευγηρίας, παντού. Γιατί ένα από αυτά που διαδήλωσαν προχτές στις πολύμορφες συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις, πρωτοβουλίες με το συμβολικό και ουσιαστικό τους περιεχόμενο ήταν το μήνυμα της σημερινής πάλης για την προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού σε συνθήκες πανδημίας.

Αθλιοι αντιπερισπασμοί αντί για άμεσα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας

 

Eurokinissi

Την ίδια ώρα που επιβεβαίωσε ότι «όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται "στο κόκκινο"» και ότι «το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται στη Βόρεια Ελλάδα και γενικώς πλέον», ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, κατά τη χτεσινή κυβερνητική ενημέρωση, αντί να απαντήσει στο αίτημα των υγειονομικών και όλου του λαού για άμεσα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με κατεπείγουσες προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, άνοιγμα νέων κλινών απλών και ΜΕΘ και επίταξη του ιδιωτικού τομέα, επιστράτευσε ένα κούφιο πυροτέχνημα με τίτλο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης» για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο κατά του Covid... το οποίο ακόμα δεν υπάρχει!

Κάνοντας άλλωστε σαφές στο λαό ότι δεν πρέπει να περιμένει τίποτα παραπάνω, αφού η προστασία της υγείας του δεν χωράει στα στενά όρια της καπιταλιστικής κερδοφορίας, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε προκλητικά ότι «κάναμε το αναγκαίο με το ΕΣΥ, μετά κάναμε το εφικτό και τώρα πια κάνουμε αυτό που στην αρχή φάνταζε αδύνατο»!