Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Αν δεν είσαι σαν τον Λαλιώτη ή τη Δαμανάκη, δεν υπάρχει λόγος να ζητάς συγγνώμη!

 

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τη σημερινή πρώτη μέρα του εορτασμού της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973, ήταν αυτό το σημείωμα στην Πύλη του Πολυτεχνείου, που αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός του Γιάννη Κέμμου.

 

Φωτογραφία: Γιάννης Κέμμος

“Εμείς, η γενιά του Πολυτεχνείου, φέραμε τη 12ωρη εργασία των 400 ευρώ. Συγγνώμη”

έλεγε το μήνυμα που άφησε μισό αιώνα μετά, πιθανότατα κάποιος από τους βετεράνους αγωνιστές. Και είναι σχεδόν συγκινητικό, γιατί είναι ειλικρινές. Γιατί αποτυπώνει τις ενοχές κάποιου ή κάποιας που πάλεψε για να γκρεμίσει τη χούντα, ονειρεύτηκε να αλλάξει τον κόσμο και τώρα βλέπει πως τον παραδίδει χειρότερο στους νέους, πως οι επόμενες γενιές καλούνται πλέον να ζήσουν χειρότερα από ό,τι οι γονείς τους.

Μόνο που το περιεχόμενο σηκώνει πολλή κουβέντα και αυτό δεν αφορά τις προθέσεις αυτού που το έγραψε. Γιατί η “γενιά του Πολυτεχνείου” δεν ήταν ποτέ κάτι ενιαίο, ως γενιά, ούτε καν κατά τη διάρκεια της εξέγερσής του. Δίπλα σε αυτούς που αγωνίστηκαν, ήταν και αυτοί που λούφαξαν σπίτι τους, δίπλα στο “ψαράκι της γυάλας”, να δουν εκ του ασφαλούς τι θα γίνει και προς τα πού θα γείρει η πλάστιγγα. Μα και από όσους αγωνίστηκαν, δεν είχαν όλοι την ίδια πορεία. Κάποιοι εξαργύρωσαν την πορεία τους, για να κάνουν πολιτική καριέρα. Και άλλοι δεν πρόδωσαν ποτέ το μετερίζι του αγώνα, έμειναν πάντα εκεί να παλεύουν, να θυμίζουν πόσο επίκαιρο είναι το “ψωμί-παιδεία-ελευθερία”, το πνεύμα της εξέγερσης και του αγώνα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...

 

16/11/1951

Εκδίδεται η καταδικαστική σε θάνατο απόφαση του στρατοδικείου για το Νίκο Μπελογιάννη και άλλα 11 στελέχη του ΚΚΕ (Ε. Ιωαννίδου, Στ. Γραμμένο, Δ. Καλοφωλιά, Θ. Γεωργιάδου, Αφρ. Μανιάτη, Αθ. Κανελλόπουλο, Δ. Κανελλόπουλο, Π. Παπανικολάου, Στ. Δρομάζο, Καλ. Παπαδοπούλου και Λ. Κόττου).Άλλοι 15 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές, που κυμαίνονταν από ισόβια δεσμά έως και τριετή φυλάκιση με αναστολή.

Οι θανατικές καταδίκες δεν εκτελέστηκαν. Ήταν καταδίκες που στηρίζονταν στον Α.Ν. 509 και αφορούσαν αποκλειστικά στις πολιτικές πεποιθήσεις των καταδικασμένων. Το καθεστώς ήθελε να αποφύγει μια διεθνή καταδίκη για διάπραξη πολιτικών εγκλημάτων. Ήθελε, όμως, να σπείρει και την τρομοκρατία με τις κάνες των όπλων του εκτελεστικού αποσπάσματος. Έτσι, κατασκευάστηκε μια δεύτερη δίκη, όπου ο Μπελογιάννης και 28 ακόμα σύντροφοί του σύρθηκαν να δικαστούν με την αισχρή κατηγορία του κατασκόπου.


 

Καμία ανοχή στο έγκλημα, καμία ανοχή στην πολιτική που θυσιάζει ζωές εργαζομένων στο βωμό του κέρδους

 

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟΝ ΗΣΑΠ

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για το νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στον ΗΣΑΠ:

«Σήμερα, ακόμα ένας εργαζόμενος δεν θα γυρίσει σπίτι του κι αυτό γιατί τα σαράβαλα οχήματα σε ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ, η ελλιπής συντήρηση, το μειωμένο προσωπικό, σε συνδυασμό με την παράδοση τομέων συντήρησης σε εργολάβους, είναι ένα “θανατηφόρο” μείγμα που στοιχίζει ακόμη και σε ανθρώπινες ζωές.

Δεν φτάνει που ο λαός, εν μέσω πανδημίας, στοιβάζεται στα Μέσα Μεταφοράς ως αποτέλεσμα του μειωμένου προσωπικού και της ανεπάρκειας οχημάτων, τώρα κινδυνεύουν και ζωές εργαζομένων εξαιτίας της ανεπάρκειας των μέτρων προστασίας κι ασφάλειας.

Είναι ενδεικτικό ότι το συγκεκριμένο μηχάνημα έτρεχε ανεξέλεγκτο στις ράγες, χωρίς να λειτουργεί κανένα σύστημα ασφαλείας, ότι οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να το ανακόψουν με συρμό, ότι πήδηξαν για να σωθούν, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Ενώ, είναι πρόσφατα και τα περιστατικά με τα φλεγόμενα λεωφορεία και τρόλεϊ.

Στο κενό και το νέο προβοκατόρικο σχέδιο των ιμπεριαλιστών

 

Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για τις «διαδρομές» των... «ειρηνικών ακτιβιστών»

 

Νέοι διαδηλώνουν την Κυριακή με τις σημαίες της Επανάστασης και τραγούδια στην πλατεία Δον Κιχώτη στην Αβάνα
Νέοι διαδηλώνουν την Κυριακή με τις σημαίες της Επανάστασης και τραγούδια στην πλατεία Δον Κιχώτη στην Αβάνα
Στο κενό έπεσε το νέο ιμπεριαλιστικό σχέδιο ενάντια στην Κούβα και τον λαό της, το οποίο προωθούνταν μέσα από καλέσματα για διαδηλώσεις με αντικομμουνιστικό και αντεπαναστατικό περιεχόμενο χτες, Δευτέρα, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης.

Τα καλέσματα για τις λεγόμενες «διαδηλώσεις για την αλλαγή» έμειναν χωρίς ανταπόκριση, ενώ πληθώρα στοιχείων επιβεβαιώνει ότι οι «συντονιστές» που καλούσαν στις εν λόγω «ειρηνικές διαμαρτυρίες» είναι στην πραγματικότητα αντεπαναστατικές δυνάμεις, άμεσοι συνεργάτες και μισθοφόροι των ΗΠΑ και της αντικουβανικής μαφίας που δρα στο έδαφός τους.

«Ειρηνικοί διαδηλωτές»... με ειδίκευση σε προώθηση αντεπαναστατικών σχεδίων στον στρατό

Μεταξύ άλλων, χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Γιούνιορ Γκαρσία Αγκιλέρα (ηθοποιός - σκηνοθέτης) που εμφανίζεται ως συντονιστής του λεγόμενου κινήματος «Αρχιπέλαγος» και στην ομάδα «Σαν Ισίδρο». Ο ίδιος εμφανίστηκε να διαμαρτύρεται ότι τον έχουν αποκλείσει στο σπίτι του στην Αβάνα και πρότεινε να μη γίνουν διαμαρτυρίες για «να αποφευχθεί η βία»...

Συμφωνία Πρεσπών: Οταν οι πραγματικοί στόχοι και σχεδιασμοί της αποκαλύπτονται

 

 

Η τρέχουσα κυβερνητική κρίση στη Β. Μακεδονία είναι μέρος των ευρύτερων ανταγωνισμών στην περιοχή, οι οποίοι διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της σημερινής της ΝΔ, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών (μαζί με την ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια που τη συνόδευε) θα διασφάλιζε δήθεν τη σταθερότητα και την ειρήνη.

Τα Βαλκάνια αντιθέτως βράζουν. Αυτό δείχνουν οι εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, οι σχέσεις Σερβίας - Αλβανίας - Κοσόβου, οι κινήσεις που αφορούν την απόσχιση των Σερβοβόσνιων στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Για άλλη μια φορά εκδηλώνεται το πρόβλημα της αλλαγής των συνόρων στην ευρύτερη περιοχή, με μια σειρά από χώρες να έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς διεκδίκησης εδαφών, αλυτρωτισμών κι εθνικισμών που υποδαυλίζουν η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στον ανταγωνισμό τους με Κίνα και Ρωσία. Η διαβεβαίωση του απεσταλμένου των ΗΠΑ στο Σαράγεβο ότι ...«δεν θα γίνει πόλεμος!» περισσότερο προκαλεί ανησυχία παρά καθησυχάζει...

* * *

Ομως, ο στόχος της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως αναφερόταν άλλωστε ρητά στο δεύτερο μόλις άρθρο της, ήταν η υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ για να ενταχθεί σε αυτές τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις η γειτονική χώρα. Η ένταξη μάλιστα μιας σειράς βαλκανικών χωρών στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ συνοδεύεται με αμφισβήτηση συνόρων, παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, ανακίνηση μειονοτικών ζητημάτων σε βάρος των λαών της περιοχής.

Το σπέρμα του αλυτρωτισμού διαιωνίζεται και με τη Συμφωνία, με την αποδοχή και κατοχύρωση των εννοιών του «μακεδόνα» πολίτη και της «μακεδονικής» γλώσσας.

Δίκαιος αγώνας

 

 

Σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι είναι για τους μικρούς επαγγελματίες σε εμπόριο και εστίαση τα μέτρα της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας, με τα οποία, εκτός όλων των άλλων, τους μετατρέπει σε «χωροφύλακες» μέσα στα καταστήματά τους.

Οσα βιώνουν από το ξέσπασμα της πανδημίας, είναι ένας αγώνας επιβίωσης σε ναρκοθετημένο πεδίο. Οσοι γλίτωσαν από τη βαθιά κρίση και τα λουκέτα τους προηγούμενους μήνες, όσοι βλέπουν σήμερα το εισόδημά τους να εξανεμίζεται από τα τιμολόγια του ρεύματος και την ακρίβεια σε προμήθειες, όσοι έρχονται αντιμέτωποι με τα χρέη των τελευταίων μηνών, τώρα έχουν να αναμετρηθούν με άλλη μια «τρικλοποδιά», συνέπεια των αδιεξόδων που προκαλεί στον λαό η διαχείριση της πανδημίας με κριτήρια κόστους - οφέλους, κόντρα στις λαϊκές ανάγκες.

Το «δεν είμαστε αποδιοπομπαίοι τράγοι», που φωνάζουν από την πρώτη στιγμή, συνδυάζεται με αιτήματα και διεκδικήσεις που αφορούν την επιβίωσή τους, για μέτρα ουσιαστικής στήριξης του εισοδήματός τους, για τα οποία η κυβέρνηση λέει ότι δεν υπάρχει φράγκο, την ίδια στιγμή που μοιράζει 32 δισ. στους ομίλους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης, για θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών, μέτρα προστασίας σε μεγάλους χώρους δουλειάς, μέσα μαζικής μεταφοράς, σχολεία.