Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Ο «σοσιαλισμός του 21ου αιώνα» στο φόντο των εξελίξεων στη Βενεζουέλα


Kαι οι κρατικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις της χώρας έχουν προχωρήσει - όπως και πολλές ιδιωτικές καπιταλιστικές- σε συμπράξεις με πολυεθνικές επιχειρήσεις με έδρα κυρίως την ΕΕ, τη Ρωσία, την Κίνα. Φωτ. από παλιότερη κοινή εμφάνιση των προέδρων της PDVSA και της ρωσικής «Rosneft»
Kαι οι κρατικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις της χώρας έχουν προχωρήσει - όπως και πολλές ιδιωτικές καπιταλιστικές- σε συμπράξεις με πολυεθνικές επιχειρήσεις με έδρα κυρίως την ΕΕ, τη Ρωσία, την Κίνα. Φωτ. από παλιότερη κοινή εμφάνιση των προέδρων της PDVSA και της ρωσικής «Rosneft»
Το τελευταίο διάστημα, οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα έχουν τροφοδοτήσει - τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο - την όξυνση της αντιπαράθεσης για τον λεγόμενο «σοσιαλισμό του 21ου αιώνα». Πέρα από το κάθε φορά άμεσο πολιτικό επίδικο υπό το πρίσμα του οποίου διαμορφώνονται οι σχετικές πολιτικές θέσεις (π.χ. των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στην Ελλάδα), η προσπάθεια αστικής και οπορτουνιστικής ερμηνείας των γεγονότων στη Βενεζουέλα με συνεχείς αναφορές στο σοσιαλισμό συσκοτίζει την πραγματική κατάσταση.
 
Από τις ίδιες τις εξελίξεις και τη σχετική αντιπαράθεση τίθενται τα εξής ερωτήματα: Τι σχέση έχει ο «σοσιαλισμός του 21ου αιώνα» με το σοσιαλισμό - κομμουνισμό; Ποια είναι η σχέση της Βενεζουέλας και των άλλων κρατών που συμμετέχουν στη λεγόμενη Μπολιβαριανή Διαδικασία με το σοσιαλισμό; Ποιος είναι ο πραγματικός χαρακτήρας των συγκεκριμένων κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής;

Μια όμορφη ατμόσφαιρα στο τουριστικό Αμβούργο – Ο Μπράουν, ο Φίσερ και ο Κραφτ σε νέες περιπέτειες


Ενώ λοιπόν οι άρχοντες φιλοφρονούσαν με χαρά και γευμάτισαν έπειτα με τις ντελικατέσεν του Αμβούργου στο τραπέζι, κουβέντιασαν και «έλυσαν» τα θέματα της φτώχιας, του εμπορίου, της ανεργίας, της τρομοκρατίας και της βίας – με τα δικά τους κριτήρια, απ’ έξω υπήρχε σκηνικό πολέμου… – Σύνοδος των G20. Ανταπόκριση από το Αμβούργο.




Είχε ένα όνειρο. Η μεσόκοπη κυρία φανταζόταν τον εαυτό της σε ρόλο οικοδέσποινας για τους υπόλοιπους δέκα εννέα ηγέτες του κόσμου. Σκεφτόταν την οικογενειακή φωτογραφία που θα την έδειχνε ως αρχόντισσα της σύναξης μόλις δύο μήνες πριν από τις εκλογές. Άρχισε πριν από τρία έτη με τις προετοιμασίες. Τα καλά παιδιά μαγειρεύουν πριν πεινάσουν…

Ενώ λοιπόν οι άρχοντες φιλοφρονούσαν με χαρά και γευμάτισαν έπειτα με τις ντελικατέσεν του Αμβούργου στο τραπέζι, κουβέντιασαν και «έλυσαν» τα θέματα της φτώχιας, του εμπορίου, της ανεργίας, της τρομοκρατίας και της βίας – με τα δικά τους κριτήρια, απ’ έξω υπήρχε σκηνικό πολέμου… -  Σύνοδος των G20.  Ανταπόκριση από το Αμβούργο.

Θα συντηρούν το διάβολο, γιατί αν τον σκοτώσουν θα κλείσει το μαγαζί τους


Σκοτεινή αίθουσα

1. Καλός ο αυτοθαυμασμός και η αυταρέσκεια, αρκεί να μη σε κάνουν να χάσεις το μέτρο. Οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων μοιάζουν με πρωταγωνιστές κακής τηλεοπτικής σειράς που προσπαθούν να πουλήσουν γοητεία για να διατηρήσουν τη θεαματικότητά τους με κάθε μέσο. Ωστόσο, λόγω των αμέτρητων επεισοδίων χωρίς έμπνευση και αμεσότητα, όσο γοητευτικοί κι αν προσπαθούν να φανούν, ξεσκεπάζονται. Στην προσπάθειά τους να αρέσουν, παραμένουν ασήμαντοι.