Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

Καλή βδομάδα με μια εκδρομή!


 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ Χωμένη ως τα μπούνια στα σχέδια που βάζουν μπουρλότο στην περιοχή

 

Και στην «κάλυψη» του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ

 

Από συνεκπαίδευση με τους Ισραηλινούς
Από συνεκπαίδευση με τους Ισραηλινούς
Χωμένη ως τα μπούνια είναι η κυβέρνηση στα επικίνδυνα σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού άξονα στη Μέση Ανατολή, διατηρώντας κι ενισχύοντας τις σχέσεις με τον «στρατηγικό σύμμαχο» Ισραήλ, την ώρα που η σύγκρουση οδεύει προς τη γενίκευση, συνεχίζεται η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού. Ταυτόχρονα, συνεχίζει τα παζάρια στα Ελληνοτουρκικά επιταχύνοντας επώδυνες διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, αναπόσπαστο κομμάτι κι αυτές των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή, με ό,τι κινδύνους συνεπάγονται για τα ελληνικά και κυπριακά δικαιώματα.

Διόλου τυχαία, μετά από χαρακτηριστική αφωνία για τα νέα χτυπήματα του Ισραήλ σε Λίβανο και Ιράν, και μετά από μερικές υποκριτικές κορόνες για «ανάγκη αποκλιμάκωσης» γενικά και αόριστα, η κυβέρνηση έσπευσε μια μέρα μετά τη δολοφονία Χανίγια να πραγματοποιήσει στην Αθήνα «πολιτικές διαβουλεύσεις» Ελλάδας - Ισραήλ. Συγκεκριμένα, η πολιτική διευθύντρια του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Αλίζα μπιν Νουν, είχε εκτενείς συζητήσεις με την υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, με την Ισραηλινή διπλωμάτη να σημειώνει ότι «υπάρχει ανάγκη για σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και ισχυρή συνεργασία ανάμεσα στις χώρες που ασπάζονται τον ρεαλισμό στην περιοχή». Χαρακτήρισε, δε, το Ιράν και τους «αντιπροσώπους» του - όπως είπε - στη Μέση Ανατολή «απειλή για τη διεθνή ειρήνη, τη σταθερότητα και τις εφοδιαστικές αλυσίδες».

Τα προσχήματα κοινά με την κυβέρνηση, αφού λίγες ώρες μετά, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, μίλησε κι αυτός για «ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εφοδιαστική αλυσίδα». Θυμίζουμε ότι για την προστασία των συμφερόντων των εφοπλιστών και των ομίλων της διαμετακόμισης, η ελληνική κυβέρνηση έστειλε διαδοχικά στον Κόλπο του Αντεν τις φρεγάτες «Υδρα» και «Ψαρά», οι οποίες μάλιστα ενεπλάκησαν με πυρά εναντίον εισερχομένων, προερχόμενων από το έδαφος της Υεμένης. Μάλιστα, πρωταγωνιστώντας στην ευρωενωσιακή επιχείρηση «Aspides» στην περιοχή, η κυβέρνηση ετοιμάζει ως αντικαταστάτη της φρεγάτας «Ψαρά», όταν επιστρέψει από την αποστολή της, περί τα μέσα Σεπτέμβρη όπως υπολογίζεται, έτερη φρεγάτα, τη «Σπέτσαι», στην οποία ήδη γίνονται εργασίες επιθεώρησης, επισκευών και αναβάθμισης στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

Διαλέγεις

 

Το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» αποτυπωμένο σε μια εικόνα μετά από 300 μέρες πολέμου στη Γάζα
Το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» αποτυπωμένο σε μια εικόνα μετά από 300 μέρες πολέμου στη Γάζα
Στα φάρμακα; «Αυξάνονται οι τιμές για να μην αποσυρθούν από την ελληνική αγορά», είναι το προκλητικό και εκβιαστικό δίλημμα που βάζει η κυβέρνηση στους ασθενείς για να εκτοξεύσει έως και 450% (!) τις τιμές 1.000 και πλέον σκευασμάτων, κατά παραγγελία των φαρμακοβιομηχάνων. Στα ναύλα των πλοίων; Ο υπουργός λέει πως φταίει που «σε όλους τους διαγωνισμούς δεν προσέρχονται ξένες εταιρείες (...) λόγω μικρών περιθωρίων για κέρδος», κι ούτε που συζητά ο άνθρωπος να αγγίξει τα κέρδη των ακτοοπλόων εφοπλιστών, αφού «έζησε τι σημαίνει σοβιετικό μοντέλο και υπαρκτός σοσιαλισμός» και «αν περάσουμε σε μια τέτοια λογική (...) θα καταλήξουμε να ελέγχουμε την αισχροκέρδεια αλλά να μην έχουμε προϊόντα. Κι εγώ ως υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δεν θέλω ποτέ να δω νησιά να μην έχουν διασυνδεσιμότητα ούτε με την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά ούτε και με τα άλλα νησιά». Στο ρεύμα; `Η επιδοτούμε από την άλλη τσέπη του λαού τους ομίλους της Ενέργειας ή το «μπλακάουτ» για τα λαϊκά νοικοκυριά βρίσκεται προ των πυλών... Με δυο λόγια «διαλέγεις και παίρνεις»: `Η δίνεις... ένα νεφρό για Υγεία, Παιδεία, διακοπές και αναγκαία αγαθά, όπως το ρεύμα και το νερό, ή χαιρέτα τα. Αυτές είναι οι «επιλογές» που δίνει ο καπιταλισμός, όπου μονά - ζυγά κερδίζουν οι όμιλοι σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Γι' αυτό το πραγματικό δίλημμα για τον λαό είναι άλλο: `Η τα κέρδη τους ή οι ζωές και οι ανάγκες μας.

Το παρασκήνιο της δικτατορίας Μεταξά

 

Μέλη της κυβέρνησης της 4ης Αυγούστου με επικεφαλής τον Ιωάννη Μεταξά
Μέλη της κυβέρνησης της 4ης Αυγούστου με επικεφαλής τον Ιωάννη Μεταξά
Το πρωί της 4ης Αυγούστου του 1936, οι Αθηναίοι και οι Πειραιώτες μάθαιναν από ένα τοιχοκολλημένο διάγγελμα του πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά, πως είχαν δικτατορία! Είχε κηρυχθεί Στρατιωτικός Νόμος και είχε διαλυθεί η Βουλή.

Ο λόγος; Ο δικτάτορας επικαλούνταν ότι η χώρα «βρίσκεται στα πρόθυρα οργανωμένης κινήσεως προς ανατροπήν του κοινωνικού καθεστώτος από τους κομμουνιστάς».

Αν, όμως, μπορούσε να λειτουργήσει μια χρονοκάψουλα και ταξιδεύαμε στις 5 Μάρτη του '33, θα είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα του Νικόλαου Πλαστήρα με τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Εκείνη τη μέρα έβγαιναν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών και ο πρώτος προφήτευε αυτό: «Χάνουμε τας Αθήνας! Θα γίνουν ταραχές, συλλήψεις βενιζελικών, δολοφονίες και Κύριος οίδε τι άλλο! Σκέπτομαι να πάω στους συνοικισμούς, να εξεγείρω τους πρόσφυγας και να τους φέρω εις την πόλιν για να ζητήσουν εγκαθίδρυσιν δικτατορίας. Θα κάμουμε ό,τι και στην Ιταλία, που, χάρις, στο φασισμό, προοδεύει».

Τι απαντούσε ο Βενιζέλος; Αυτό: «Η Ιταλία επήγαινε καλά, διότι εκεί υπήρχε δικτάτωρ. Εγώ δε νομίζω, αγαπητέ φίλε στρατηγέ Πλαστήρα, ότι είσαι ικανός να κάμης τον δικτάτορα ως ο Μουσολίνι. Οχι μόνον δεν είσαι ικανός, αλλά δεν έχεις και την πλειάδα, τας εκατοντάδας των εκλεκτών συνεργατών του Μουσολίνι!».

Ο Ιωάννης Μεταξάς επιθεωρεί το στράτευμα
Ο Ιωάννης Μεταξάς επιθεωρεί το στράτευμα
(Εξι χρόνια μετά στο Παρίσι, αποκαλύπτοντας το παρασκήνιο της συμφωνίας έγραφε πως «όχι μόνο δεν αντέδρασα, αλλά και υπεβοήθησα εις την κήρυξιν της δικτατορίας»).
«Θαυμάσια ιδέα το σύστημα του Χίτλερ»

Το 1934 ο Γεώργιος Κονδύλης, σε συνέντευξή του σε γερμανική ναζιστική εφημερίδα, δήλωνε: «Ο κοινοβουλευτισμός είναι ανίκανος να κυβερνήσει. (...) Το σύστημα διευθύνσεως του Χίτλερ είναι μια θαυμάσια ιδέα η οποία πρέπει να αποβή καρποφόρος».

Βέβαια, και η άνοδος των Γερμανών εθνικοσοσιαλιστών στην εξουσία έγινε με κοινοβουλευτικά μέσα και με τις ευλογίες της αστικής τάξης.