Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Οι ταλαίπωροι εκπαιδευτικοί του εξωτερικού και τα δωράκια σε Ιδιώτες και Εφοπλιστές





 
Με τον όρο ελληνόγλωσση εκπαίδευση του εξωτερικού νοούνται τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ομογένειας και όχι μόνο που λειτουργούν στο εξωτερικό με σκοπό την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των ελληνικής καταγωγής μαθητών του εξωτερικού αλλά και των ατόμων μη ελληνικής καταγωγής που επιθυμούν να γνωρίσουν την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό της.

Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό παρέχεται από σχολεία με αμιγώς ελληνόγλωσσο ή δίγλωσσο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, από τμήματα ελληνικής γλώσσας (ΤΕΓ) ενταγμένα σε εκπαιδευτικές μονάδες των χωρών υποδοχής, από ΤΕΓ μη ενταγμένα στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, αλλά και από τμήματα ελληνικών σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ξένων χωρών. Φορείς τους (αν εξαιρέσουμε την Γερμανία που κάποια υπάγονται κατευθείαν στο υπουργείο παιδείας και ακολουθούν το πρόγραμμα της Ελλάδας) είναι συνήθως οι Ελληνικές Κοινότητες, οι προξενικές αρχές, οι εκπαιδευτικές αρχές των άλλων χωρών αλλά και η ορθόδοξη εκκλησία.

Μπρεχτ: Ο φασισμός είναι καπιταλισμός


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ τάχθηκε χτες εναντίον "κάθε προκατάληψης" απέναντι στη νέα κυβέρνηση της Αυστρίας υπό τον συντηρητικό καγκελλάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, που θα συγκυβερνήσει με τους φασίστες τού "Κόμματος της Ελευθερίας της Αυστρίας" (FPÖ). 

"Ο στόχος μου δεν είναι να κάνω το παραμικρό σχόλιο για την κυβέρνηση που σχηματίστηκε. (…) Είμαι εναντίον κάθε προκατάληψης", δήλωσε ο Γιούνκερ έπειτα από μια συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Κουρτς. Καμμιά έκπληξη δεν μας προκαλεί, φυσικά, η τοποθέτηση του προέδρου της Κομισιόν. Στην "δημοκρατική" Ευρωπαϊκή Ένωση των κυβερνήσεων του κεφαλαίου χωράνε και οι φασίστες. Αρκεί να γίνεται η δουλειά. Να εφαρμόζονται τα αντιλαϊκά μέτρα, να προωθούνται οι πολιτικές στήριξης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, να στηρίζονται οι ιμπεριαλιστικές στοχεύσεις της λυκοσυμμαχίας.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ Με απόφαση δικαστηρίου η εργοδοσία του «Market In» πρέπει να δεχθεί τους εργαζόμενους του πρώην «Καρυπίδης»



Στη δουλειά τους επιστρέφουν με προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου οι εργαζόμενοι του πρώην «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» στα Γιάννενα, που σημαίνει ότι η εργοδοσία του «Market In» θα πρέπει να τους δεχθεί στη δουλειά.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Ιωαννίνων σημειώνει:

«Μετά τα τελευταία γεγονότα στο σούπερ μάρκετ "Market In", τον τρίμηνο αγώνα που έδωσαν οι εργαζόμενοι του πρώην "ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ" με το Σωματείο τους και το Εργατικό Κέντρο, για δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρέπεια, η πίεση που ασκήθηκε και η επιμονή τους είχαν αποτέλεσμα. Από αύριο επιστρέφουν στην δουλειά τους με την προσωρινή απόφαση και του δικαστηρίου. Η νίκη αυτών των εργαζομένων βγάζει συμπεράσματα για όλους μας ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Η μάχη που έδωσαν με το ταξικό Σωματείο τους και την συμπαράσταση των εργαζομένων όλων των κλάδων δεν πήγε χαμένη.

Κανένας εργαζόμενος μόνος, μέσα από τον συλλογικό αγώνα μέσα από το Σωματείο μας θα κερδίζουμε μικρές και μεγάλες μάχες. Εμείς έχουμε τη δύναμη αρκεί να το καταλάβουμε. 

Συνεχίζουμε δυναμώνουμε το Σωματείο μας, παλεύουμε για ζωή με δικαιώματα σύμφωνα με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες μας».
Να σημειωθεί ότι η δίκη για τα ασφαλιστικά μέτρα θα γίνει στις 26 Γενάρη.

902gr

Οταν η Τοπική Διοίκηση θέλει περισσότερη ... αυτονομία



Στο πρόσφατο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), εκφράστηκε με τον πλέον σαφή τρόπο η συναίνεση της ηγεσίας στις προσεχείς αντιδραστικές διοικητικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, ώστε να προσαρμοστεί η Τοπική Διοίκηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες του κεφαλαίου, με πρώτη προτεραιότητα το τσάκισμα των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων. Απαίτησαν από την κυβέρνηση να τους δώσει μεγαλύτερη αυτονομία και να αποτελέσουν τον βασικό πυλώνα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Σαν «λαγός» της κυβέρνησης, η ηγεσία της ΚΕΔΕ μεταξύ άλλων ζήτησε να πάρει στην ευθύνη της και τα νηπιαγωγεία, προμηνύοντας αντιδραστικές αλλαγές στο σύνολο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Μια αξίωση που είναι απόλυτα ταιριαστή με τα σχέδια της κυβέρνησης και είναι ρητά διατυπωμένη στο 3ο μνημόνιο για περισσότερη αυτονομία συνολικά στην Εκπαίδευση. Με υπερβάλλοντα ζήλο, η ηγεσία της ΚΕΔΕ (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) προλαβαίνει την κυβέρνηση, προετοιμάζει το έδαφος, νομιμοποιεί τις αντιδραστικές αλλαγές στη συνείδηση του λαού και ζητά να περάσουν στην ευθύνη των δήμων οι δομές των νηπιαγωγείων. Δυστυχώς, υπάρχει πικρή πείρα στις λαϊκές οικογένειες από την «αποκέντρωση» αρμοδιοτήτων του κράτους στους δήμους.

Σόου με τους τραπεζίτες


Από την συνάντηση του Α. Τσίπρα με το προεδρείο της ΕΕΤΑπό την συνάντηση του Α. Τσίπρα με το προεδρείο της ΕΕΤ
Πηγή: Eurokinissi

Ένα σόου, με επωδό την ...υπόδειξη από τον πρωθυπουργό «οι τράπεζες να παίξουν το ρόλο τους», στήθηκε τη Δευτέρα, κατά τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών. Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια να αντιστραφεί το κλίμα από τους πλειστηριασμούς και να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός εγγυάται με τις πρωτοβουλίες του το κεραμίδι της λαϊκής οικογένειας.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση υποσκάπτει μεθοδικά ακόμα και τα υποτυπώδη μέτρα προστασίας που υπήρχαν έως τώρα από τα «κοράκια», ενώ οι τράπεζες, αξιοποιώντας τους νόμους της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ετοιμάζουν πλιάτσικο στο σπίτι της λαϊκής οικογένειας, προκειμένου να μειώσουν την έκθεσή τους στα «κόκκινα» δάνεια και να ανταποκριθούν στα «stress tests», με τους όρους που θέτει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.