Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Το κρίσιμο για τον λαό είναι τα αστικά κόμματα της επόμενης αντιλαϊκής κυβέρνησης να είναι αδύναμα και το ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

 

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα κυβερνητικά σενάρια, αναφέρει: 

«Η “σεναριολογία” των τελευταίων ημερών δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις ανάγκες του λαού, άλλωστε τα τελευταία χρόνια δοκιμάστηκαν οι πάντες και τα πάντα. Αυτοδύναμες κυβερνήσεις και κυβερνήσεις συνεργασίας, με τη συμμετοχή της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και όλες, όχι μόνο δεν αποδείχθηκαν παράγοντες σταθερότητας, αλλά έγιναν παράγοντες αστάθειας για το λαό και τα δικαιώματά του.

Συνεπώς, το κρίσιμο για το λαό δεν είναι να επιλεγεί ένα ακόμη κυβερνητικό “σενάριο”, με τους γνωστούς πρωταγωνιστές και κυρίως με τη γνωστή κατάληξη. Το κρίσιμο είναι τα αστικά κόμματα που θα σχηματίσουν την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση να είναι -όσο γίνεται- πιο αδύναμα να περάσουν τις αντιλαϊκές πολιτικές τους και ταυτόχρονα να είναι δυνατός ο λαός, πρωταγωνιστής των εξελίξεων, με ένα ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό».

Δεν είναι κόστος η πυροπροστασία! - Μέτρα προστασίας της ζωής και των δασών

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
 

Να εξασφαλιστεί η αναγκαία κρατική χρηματοδότηση και όλο το μόνιμο προσωπικό σε Πυροσβεστική και Δασικές Υπηρεσίες

 

Πηγή: Associated Press

 

Ουσιαστικά μέτρα για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο όπως η εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για τη διαχείριση και προστασία των δασών σε όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς για να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, καθώς και η στελέχωση των δασικών υπηρεσιών και του Πυροσβεστικού Σώματος με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, ζητά με Ερώτησή της σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Κλιματικής Κρίσης, Οικονομικών και Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Βρισκόμαστε λίγο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και παραμένουν όλες οι αιτίες και οι αρνητικοί παράγοντες, που τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλαν στην εκδήλωση και την εξάπλωση καταστροφικών πυρκαγιών.

Είναι σχεδόν ανύπαρκτα τα μέτρα πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας. Παραμένουν οι ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό, υποδομές, χρηματοδότηση των αρμοδίων υπηρεσιών και της Δασικής Υπηρεσίας. Παραμένει ο αντιεπιστημονικός και καταστροφικός διαχωρισμός της πρόληψης από την κατάσβεση με το βάρος να πέφτει αποκλειστικά στην καταστολή. Οι όποιοι καθαρισμοί είναι σε διαδικασία υλοποίησης καλύπτουν μόλις το 1-2% των δασών που πρέπει να καθαριστούν, ενώ δεν γίνονται στο πλαίσιο ενός σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού, ο όποιος δεν υπάρχει για κανένα δάσος της χώρας.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ " ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ " ΣΤΟ Δ.Σ. 23-3-2023.

 



1.  Στην περιοχή του Παλαιοκάστρου, πάνω από το κατάστημα του Χρυσικού και την δεξαμενή – υδραγωγείο, περίοικοι δημότες καθάρισαν τον χώρο και μάζεψαν τα κλαδιά των κομμένων άρρωστων δέντρων. Τα κλαδιά συγκεντρώθηκαν και φτιάχτηκαν φράχτες για τα χώματα. Ακολούθως φύτεψαν πάνω από 400 δενδρύλια, με δικά τους έξοδα. Ωστόσο υπάρχει το πρόβλημα του ποτίσματος, γιατί τα παλιά λάστιχα έχουν σαπίσει. Χρειάζονται καινούργια λάστιχα και συνδέσεις. Υπολογιζόμενο κόστος περί τα 500 ευρώ. Διατίθεται η δημοτική αρχή να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για την προμήθεια των παραπάνω αναγκαίων υλικών;

2.  Στην περιοχή Σούκισα στον Γαλλικό ποταμό, στο δημοτικό διαμέρισμα Πενταλόφου, υπάρχει σκουπιδότοπος – παράνομη χωματερή. Ο τόπος αυτός παλιότερα ήταν αμπέλια και μετά έγινε χώρος ψυχαγωγίας των κατοίκων. Προτίθεται η δημοτική αρχή να καθαρίσει τον τόπο, να βάλει αποτρεπτικές για το πέταγμα των σκουπιδιών πινακίδες και να ελέγχει την εφαρμογή του νόμου περί χωματερών;

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ "Λ.Σ." ΣΤΟ Δ.Σ. 23-3-2023

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ



 
 

        Το Δημοτικό Συμβούλιο Ωραιοκάστρου, εκφράζει τη μεγάλη του απογοήτευση για την ακύρωση της ανέγερσης νέου παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη. Το νοσοκομείο αυτό είχαμε αιτηθεί να γίνει στο δήμο μας και συγκεκριμένα στο δημοτικό διαμέρισμα της Λητής.

        Η ακύρωση του σχετικού διαγωνισμού δείχνει ότι οι ανάγκες για σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας δεν μπορεί να εναποτίθενται σε επιχειρηματίες και στις δωρεές τους, ούτε στα κέρδη των κατασκευαστικών ομίλων.

«Δίκαιο νερό» ωρέ;



Ελβετικό τυρί. Με τρύπες παντού. Ελβετικό τυρί και η σκέψη και η πραγματικότητα. Ερανίζοντας ειδησάρια ήσσονος σημασίας για την πολυδιαφημισμένη εικόνα του μεγάλου κάδρου της σκοπιμότητας, και τρομάζω και βρυχώμαι από οργή. Αν δεν ήταν και το ΚΚΕ στους δρόμους ενάντια σ' αυτές τις τρύπες, οι μάζες των εργαζομένων κι ο καθένας μας θα είχαμε τινάξει τα πέταλα ακόμη και της επιβίωσής μας ως έλλογων όντων. Ενα μικρό οδοιπορικό στις τρύπες μπορεί να λειτουργήσει σαν τα κουδουνάκια τα κρεμασμένα στο άνω καφασωτό της πόρτας, που προειδοποιούν πως άνοιξε όταν δεν την κοίταζες.

Η αυτοκρατορικά ξεδοντιασμένη βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει πυρομαχικά με απεμπλουτισμένο ουράνιο... στην Ουκρανία. Να τη μετατρέψει σε εμπροσθοφυλακή ενός πυρηνικού πολέμου. Μάλλον πρέπει να αλλάξουμε το σύνθημα και οι ΝΑΤΟικοί φονιάδες των λαών να γίνουν εξολοθρευτές ολόκληρων πλανητών.

Και ο πλανήτης, λέει ο ΟΗΕ, έως το 2030 θα βρεθεί με τη μεγαλύτερη κρίση νερού. Θα διψάσει και θα μπουσουλάει για τροφή σε στέρφα γη... Και οι συντάκτες των εκθέσεων που κατατέθηκαν για τη συζήτηση του αγαθού αυτού είπαν πως 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν νερό για να πλύνουν έστω τα χέρια τους. Αλλά και προτείνουν ρυθμιστικές αρχές και επόπτες, ώστε με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα συμφερόντων, να μας προκύψει «δίκαιο νερό» (;). Δεν ξέρω ούτε τι είναι ούτε καν αν πίνεται, αφού συνδυάζει τη βρωμιά στο στόμα με την υγεία στην τσέπη των ελάχιστων αφεντάδων του πλούτου της γης. Και το αμίλητο νερό δεν μας σώζει απ' τη δίψα. Ασε που το αλμυρό των δακρύων και του ιδρώτα μήτε πίνεται μήτε αφαλατώνεται.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Κινητοποίηση για την αποτροπή πλειστηριασμού λαϊκής κατοικίας (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

 
 

Κινητοποίηση στα γραφεία της «do Value» (Λέοντος Σοφού 28) πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας Σωματεία και φορείς της Θεσσαλονίκης.

«Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός, κανένας μόνος, παντού ξεσηκωμός» και «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», ήταν τα συνθήματα που φώναξαν οι συγκεντρωμένοι.

Όπως έγινε γνωστό, το αρχικό δάνειο ήταν 15.000 ευρώ και λόγω ανεργίας δεν ήταν δυνατό να πληρωθούν δόσεις του δανείου με αποτέλεσμα να φτάσει τις 36.000 ευρώ και για αυτό το ποσό η οικογένεια κινδυνεύει να ξεσπιτωθεί!