Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ


«Ανατροπές του αιώνα» με 10ωρη εργασία και χτύπημα της απεργίας
 
 
Οι εξελίξεις της βδομάδας που πέρασε, με την απαράδεκτη κυβερνητική απαγόρευση των αγωνιστικών εκδηλώσεων του λαού στα 47 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, όπως και το όργιο καταστολής που εξαπέλυσε η κυβέρνηση όταν οι απαγορεύσεις αυτές έσπασαν στην πράξη, ήρθαν να επιβεβαιώσουν ότι η πανδημία, μέσα στις συνθήκες της νέας οικονομικής κρίσης, αξιοποιείται ως πρόσχημα για συνολικότερες αντιδραστικές «τομές» σε βάρος του λαού και των αγώνων του.

Οπως και νωρίτερα, με το μπαράζ αντεργατικών μέτρων από το πρώτο κύμα της πανδημίας και την παράλληλη προσπάθεια να εφαρμοστεί ο κατάπτυστος νόμος για το χτύπημα των διαδηλώσεων, επιβεβαιώνεται ότι η ένταση της αντεργατικής πολιτικής πάει χέρι χέρι με την κλιμάκωση του αυταρχισμού.

Ο συνδυασμός αυτός αποτυπώνεται καθαρά, ίσως καθαρότερα από οπουδήποτε αλλού αυτήν την περίοδο, στο νέο νομοσχέδιο - έκτρωμα που έχουν έτοιμο η κυβέρνηση και η μεγαλοεργοδοσία, προωθώντας νέες βάρβαρες ανατροπές τόσο στα εργασιακά όσο και στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Άρθρο του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στα «Νέα Σαββατοκύριακο»

 

 

Άρθρο του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα δημοσιεύεται στην εφημερίδα τα «Νέα Σαββατοκύριακο». Παρατίθεται το άρθρο: 

«Στην ανασκόπηση του 2020 μπορεί να γραφτεί ότι στις 17 Νοέμβρη του 2020, ανήμερα της 47ης επετείου του Πολυτεχνείου, εν μέσω πανδημίας, πραγματοποιήθηκαν οι αγωνιστικές εκδηλώσεις, η πορεία και η συγκέντρωση έξω από την Αμερικάνικη πρεσβεία.

Βδομάδες πριν, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε σπεύσει να ανακοινώσει την απαγόρευση του γιορτασμού και της πορείας, λες και αυτή ήταν ο διοργανωτής και όχι ο ΣΦΕΑ, οι φοιτητικοί σύλλογοι, τα εργατικά σωματεία, άλλοι φορείς, οι πολιτικές νεολαίες και τα κόμματα, όπως γίνεται 47 χρόνια τώρα.

Ο ισχυρισμός ότι όπως δεν τιμήσαμε την 25η Μαρτίου, την 28η Οκτωβρίου κι άλλες επετείους, έτσι δεν θα γιορτάσουμε και το Πολυτεχνείο ήταν παντελώς αστήριχτος και έωλος, γιατί σύλλογοι, φορείς, πολιτικές νεολαίες γιόρτασαν π.χ. την 28η Οκτώβρη με προσαρμοσμένες εκδηλώσεις, τηρώντας τα μέτρα προστασίας, πράγμα που μπορούσε να κάνει και η κυβέρνηση, ως ο υπεύθυνος διοργανωτής αυτών των εκδηλώσεων άλλωστε.

Θεσμοθετημένη δυστοπία με «Πρακτική στον Σκοτωμό»

 


ΦΑΚΟΣ ΕΡΥΘΡΑΣ ΕΠΑΦΗΣ

Πρακτική στον σκοτωμό.  Αυτός  είναι ο τίτλος του άρθρου που θα διαβάσετε στη θέση της στήλης μου σήμερα. Το φιλοξενώ με την άδεια της κ. Κατερίνας Τζωρτζινάκη, από τη Ναυτεμπορική

Πρακτική στον σκοτωμό.  Αυτός  είναι ο τίτλος του άρθρου που θα διαβάσετε στη θέση της στήλης μου σήμερα. Το φιλοξενώ με την άδεια της κ. Κατερίνας Τζωρτζινάκη, από τη Ναυτεμπορική. Το επιχειρώ γιατί φοβάμαι ότι πολλοί όπως εγώ,  που δεν το ’χουν με τις οικονομικές εφημερίδες, και δη τις τυπωμένες στο χαρτί, αλλά κι αυτοί που τις διαβάζουν, μπορεί να μην του δώσουν τη βαρύτητα που του πρέπει. Και κυρίως, να μη σκεφτούν να απαντήσουν και στο ακροτελεύτιο ερώτημα που θέτει. Ο τίτλος μοιάζει παραπλανητικός,  όσο φρικτός είναι στην ουσία του,  σε δύσκολους καιρούς,  που προοιωνίζονται δυστυχώς θεσμοθετημένη δυστοπία.