Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Όχι στα νέα χαράτσια του «τέλους ταφής» και της «περιβαλλοντικής εισφοράς»

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Ανακοίνωση για την επιβολή σε βάρος των δήμων «τέλους ταφής» και «περιβαλλοντικής εισφοράς» από 1η Γενάρη 2022 μέσω των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), εξέδωσε η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για την Τοπική Διοίκηση, στην οποία αναφέρει:

«Με εγκύκλιό του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις 20/12/2021, υπενθυμίζει στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) της χώρας την υποχρέωσή τους για την είσπραξη του "τέλους ταφής" από τους δήμους μέλη τους. Η επιβολή του αρχίζει από 1.1.2022 και αναφέρεται στα απορρίμματα που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ.

Το "τέλος ταφής" είχε προβλεφθεί με τον ν.4042/2012, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του 2015 το αντικατέστησε με την "περιβαλλοντική εισφορά", με το άρθ. 55 του Ν.4609/2019. Τώρα, η ΝΔ επανήλθε με το άρθ. 38 του ν.4819/2021 και επιβάλλει το "τέλος ταφής", ενώ με την παρ. 7 επαναφέρεται από 1.1.2022 και η καταβολή της περιβαλλοντικής εισφοράς του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε ανασταλεί για τα έτη 2020 και 2021.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Αναδεικνύονται οι τραγικές ελλείψεις υγειονομικών καθώς επελαύνει η «Ομικρον»


Copyright 2021 The Associated

Με την παραλλαγή «Ομικρον» να επελαύνει σε όλο τον κόσμο, εκτοξεύοντας τα κρούσματα και αυξάνοντας νοσηλείες και θανάτους, αποκαλύπτεται για ακόμη μια φορά πόσο «ανοχύρωτοι» παραμένουν οι λαοί απέναντι στην πανδημία, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμά της και ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία των εμβολίων.

Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ καταγράφηκαν τη Δευτέρα πάνω από 1 εκατ. κρούσματα σε ένα 24ωρο, σχεδόν διπλάσια από το προηγούμενο ρεκόρ των 590.000 κρουσμάτων λίγες μέρες πριν.

Την ίδια στιγμή, τα «ηπιότερα συμπτώματα», που φαίνεται μέχρι στιγμής να προκαλεί η «Ομικρον», αξιοποιούνται ως άλλοθι από τις κυβερνήσεις και τα καπιταλιστικά κράτη για να ξεχειλώνουν ξανά τα υγειονομικά πρωτόκολλα (μειώνοντας ακόμα και την καραντίνα για να γυρνάνε πιο γρήγορα στη δουλειά ασθενείς με Covid-19), για να μη λαμβάνουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των λαών και μείωσης της διασποράς, ενίσχυσης των συστημάτων Υγείας που βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση συγκριτικά με την αρχή της πανδημίας.

Υγειονομικοί με κορονοϊό φροντίζουν μη Covid ασθενείς!

Στην Αυστραλία, υγειονομικοί με Covid-19 ανακαλούνται να εργαστούν σε νοσοκομεία σε όλη τη Νέα Νότια Ουαλία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε προσωπικό.

Ευελιξία


Αντιδράσεις και πολλούς καβγάδες έχει προκαλέσει το προσχέδιο της Κομισιόν που προβλέπει την ένταξη τόσο των πυρηνικών αντιδραστήρων όσο και του φυσικού αερίου στις «αποδεκτές μεταβατικές μορφές για την παραγωγή Ενέργειας», με βάση τους στόχους και τα κριτήρια της «πράσινης» ανάπτυξης που θέτει η ΕΕ. Η Γαλλία βασίζει σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή της επάρκεια στα πυρηνικά εργοστάσια, ενώ η Γερμανία, αξιοποιώντας και τον «Nord Stream», φιλοδοξεί να γίνει ο απόλυτος «παίκτης» στη διανομή φυσικού αερίου προς τα άλλα κράτη της Ευρώπης, αφού διασφαλίσει πρώτα σε φτηνότερες τιμές τις δικές της ενεργειακές ανάγκες. Οσοι πάλι «πέφτουν από τα σύννεφα» με την «ευελιξία» των κριτηρίων στη χάραξη της «πράσινης» στρατηγικής της ΕΕ, ας ανατρέξουν στην πρόσφατη δήλωση του αρμόδιου επίτροπου Φ. Τίμερμανς, ότι «η ταξινομία (σ.σ. ο κατάλογος για το τι θεωρείται "πράσινο") είναι ένα χρηματοοικονομικό εργαλείο για την παροχή διαφάνειας σε επενδυτές», καθώς συνδέεται άμεσα με τη χρηματοδότηση των μονοπωλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τη «μεζούρα» λοιπόν για το τι θεωρείται «φιλοπεριβαλλοντικό» και τι όχι την κρατάει το κεφάλαιο και την καθορίζουν οι κάθε είδους ανταγωνισμοί για τα κέρδη του, που καμία σχέση δεν έχουν με την προστασία του περιβάλλοντος. Αντίθετα, είναι η βασική αιτία για την υποβάθμιση και την καταστροφή του, σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

ΜΟΡΙΑΚΑ ΤΕΣΤ Τα κέρδη των εργαστηρίων, η έγνοια της κυβέρνησης για τη διαμόρφωση του πλαφόν


 

«Η δυνατότητα των εργαστηρίων να λειτουργούν με κέρδος παραμένει», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 σήμερα το πρωί, για την κυβερνητική απόφαση του πλαφόν των 47 ευρώ, στην τιμή του μοριακού τεστ.

Επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά πως βασική έγνοια της κυβέρνησης δεν είναι η οικονομική ανακούφιση και η προστασία του λαού, αλλά η εξασφάλιση των κερδών του ιδιωτικού τομέα, ο Αδ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι από την εποχή του πλαφόν των 60 ευρώ έως σήμερα έχει αποσβεστεί το κόστος των μηχανημάτων που είχαν αγοραστεί και έχει μεγαλώσει το περιθώριο κέρδους, ενώ η «Ομικρον» έχει πολλαπλασιάσει τη ζήτηση.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ Η στρατηγική καταστολής, εγκλωβισμού και απελάσεων οδηγεί σε νέες τραγωδίες


Ερώτηση στην Κομισιόν για τα πολύνεκρα ναυάγια με πρόσφυγες και μετανάστες στο Αιγαίο

 

Eurokinissi

Τα τρία θανατηφόρα ναυάγια στο Αιγαίο μέσα σε λίγες μέρες στο τέλος του 2021, με δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους πρόσφυγες, ανάμεσά τους βρέφη και μικρά παιδιά, αποτέλεσμα της αντιδραστικής στρατηγικής της ΕΕ στο Προσφυγικό την οποία ακολουθούν πιστά και οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά, καταγγέλλει με Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Οπως τονίζει: «Η πολιτική της καταστολής στα σύνορα, με την αναβάθμιση αστυνομικών και στρατιωτικών μηχανισμών, τους νέους πελώριους φράκτες και τις υπερδομές - φυλακές στα νησιά και στον Εβρο, και οι προβλέψεις του νέου Συμφώνου για επίσπευση απελάσεων οδηγούν τους πρόσφυγες στα νύχια των κυκλωμάτων διακίνησης και σε νέα, πιο μακρινά και επικίνδυνα ταξίδια, όπως αυτό από την Τουρκία στην Ιταλία.

Οι διακηρύξεις της ΕΕ και της κυβέρνησης της ΝΔ περί καταπολέμησης των δικτύων διακίνησης αποδεικνύονται κάλπικες και υποκριτικές. Τα καθημερινά ναυάγια σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και οι σωροί νέων ανθρώπων, γυναικών και παιδιών που ξεβράζονται στην ακτή, όπως στη Λιβύη, τους διαψεύδουν και αποδεικνύουν ότι η παρουσία της Frontex και του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στον Εβρο, ή στρατιωτικές επιχειρήσεις τύπου EUNAVFOR MED στα ανοιχτά της Λιβύης, εξυπηρετούν μόνο ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχέδια και όχι τη διάσωση ζωών.

Βαρύ τίμημα

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Στους χώρους δουλειάς και στα νοσοκομεία πληρώνεται ξανά αυτές τις μέρες το πιο βαρύ τίμημα από τα αδιέξοδα της κρατικής διαχείρισης της πανδημίας, με τους εργαζόμενους να ζουν από πρώτο χέρι τις συνέπειές της. Ειδικά σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και επιχειρήσεις διαπράττεται ένα έγκλημα διαρκείας, καθώς μετατρέπονται σε εστίες συρροών και υπερμετάδοσης λόγω της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων.

Ακόμα και τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για το τωρινό κύμα της πανδημίας δείχνουν ότι πάνω από το 75% των δεκάδων χιλιάδων καθημερινών κρουσμάτων είναι μέχρι 59 ετών, αφορά δηλαδή στις παραγωγικές ηλικίες. Πού «κολλάνε» όλοι αυτοί τον ιό; Κατά βάση, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και μέσα στους χώρους δουλειάς, αφού τα «πρωτόκολλα» της εργοδοσίας ακυρώνουν ακόμα και την όποια προσπάθεια καταβάλλει ο καθένας να αυτοπροστατευτεί.