Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

Ελεύθερα τα δύο παιδιά – Η Ελλάδα όμηρος



Ελεύθερα τα δύο παιδιά – Η Ελλάδα όμηρος




Η απελευθέρωση και η επιστροφή στη χώρα, των δύο ένστολων παιδιών, μελών των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, αποτελούν μια θετική εξέλιξη. Η άδικη σύλληψη και κράτηση τους, ήταν απόρροια των γενικότερων επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών παιχνιδιών στην περιοχή που πυροδοτούν και την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης, πλήρωσαν βαρύ προσωπικό τίμημα, με την φυλάκιση τους, επί 167 μέρες στις Τουρκικές φυλακές της Ανδριανούπολης. Η σύλληψη τους χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση Ερντογάν, ως μέσο για την κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα, ενταγμένο και στις αντιπαραθέσεις – παζάρια του Τουρκικού καθεστώτος με ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.  

ΦΕΣΤΙΒΑΛ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ - 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ


Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

 


Συνεχίζεται το καλοκαιρινό ταξίδι του Φεστιβάλ με σύνθημα «Ήταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος!... Σίγουρος δρόμος... Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ... Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος!».
Το Φεστιβάλ θα κορυφωθεί στο κεντρικό τριήμερο της Αθήνας, στις 20, 21 και 22 Σεπτέμβρη, στο γνώριμο χώρο του πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», στο Ίιον.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία μια σειρά εκδηλώσεων μέσα στον Αύγουστο και το ταξίδι συνεχίζεται με κορύφωση τις εκδηλώσεις σε πρωτεύουσες νομών και μεγάλες πόλεις μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αυτών έχει ως εξής:

Κεντρική Μακεδονία

- Θεσσαλονίκη, στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά» στις 13, 14 και 15 Σεπτέμβρη. Στις 14 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τα τελευταία 5 χρόνια κατέρρευσαν 10 γέφυρες στην Ιταλία






Από herko στο Αυγ 15, 2018 Διεθνή
 
Η κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα δεν ήταν μια τυχαία εξέλιξη. Δεν είναι αποτέλεσμα της δύναμης της φύσης. Κατέρρευσε σα χάρτινος πύργος εξαιτίας των κακοτεχνιών, του ελλειπούς ελέγχου και συντήρησης.

Πολλά ερωτήματα εγείρονται για την παλαιότητα της γέφυρας, το είδος της κατασκευής, τη συντήρηση, την ποιότητα των υλικών κ.λπ. Η γέφυρα είχε κατασκευαστεί το 1967 και υποτίθεται ότι είχε ανακαινιστεί το 2016. Η ιδιωτική ιταλική εταιρεία «Autostrade per l’ Italia» διαχειρίζεται το συγκεκριμένο οδικό τμήμα, όπως και πάνω από 3.000 χλμ. του συνολικού οδικού δικτύου.

Οι σαθρές υποδομές στην Ιταλία ανησυχούν εδώ και καιρό τους ειδικούς του κλάδου. Χωρίς δεύτερη σκέψη οι προειδοποιήσεις αγνοήθηκαν από πολλές κυβερνήσεις. Αντί να αναλάβουν τη συντήρηση παμπάλαιων γεφυρών και τούνελ, οι εκάστοτε υπουργοί Μεταφορών και Συγκοινωνιών έλεγαν ότι τα ταμεία είναι άδεια.

Μισθοί - σμπαράλια και «ευελιξία» τσακίζουν τους εργαζόμενους


Αποκαλυπτική η επεξεργασία του «Ριζοσπάστη» για τις συνέπειες των αντεργατικών νόμων που ψηφίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και τους οποίους διατηρεί και επεκτείνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Η μεγάλη μείωση του μέσου μισθού, που για την πλειοψηφία των εργαζομένων μεταφράζεται σε μισθούς πείνας, και η διεύρυνση των «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της «αγοράς εργασίας» που διαμορφώθηκε με τους αντεργατικούς νόμους όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, και της σημερινής των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, ενώ συνεχίζονται και μετά απ' αυτή.
 Τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», όπως και το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν κατάργησε, ούτε σκοπεύει να καταργήσει κανέναν από τους αντεργατικούς μνημονιακούς νόμους, αποκαλύπτουν την κοροϊδία της «καθαρής εξόδου» για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Το γεγονός εξάλλου ότι ακόμα και αυτή η πενιχρή αύξηση στον κατώτερο μισθό προβλέπεται να γίνει με νόμο των μνημονίων, χωρίς μάλιστα να καταργείται το αίσχος του «υποκατώτερου» μισθού, προδίδει ότι η «επόμενη μέρα» για τους εργαζόμενους θα είναι ίδια και χειρότερη με την προηγούμενη, αφού κι αυτοί που βρίσκουν δουλειά απασχολούνται με πολύ χειρότερους όρους απ' ότι πριν την κρίση.

Μέσα απ' αυτό το πρίσμα πρέπει να δουν οι εργαζόμενοι και τα προκλητικά πανηγύρια της κυβέρνησης, ότι με την πολιτική της για την απασχόληση και τη σχετική ανάκαμψη της οικονομίας η ανεργία έπεσε κάτω από το 20%, για πρώτη φορά μετά από εφτά χρόνια.

ΝΑΤΟικό «κομπολόι»


  Πηγή: Associated Press

Βήμα βήμα προχωράνε οι σχεδιασμοί ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια, στο πλαίσιο της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», προκαλώντας ντόμινο επικίνδυνων εξελίξεων για τους λαούς της περιοχής.

Η έντονη «κινητικότητα» σε ό,τι αφορά τις διευθετήσεις ανάμεσα στη Σερβία και το ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο του Κοσσόβου, με μοχλό σε αυτήν τη φάση τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή τους στην ΕΕ, τα σενάρια που πέφτουν στο τραπέζι για αλλαγή συνόρων, με ανεξέλεγκτες προεκτάσεις, αποτελούν επεισόδια των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων στην περιοχή.

Στόχος είναι ο γεωστρατηγικός έλεγχος της Βαλκανικής, των δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας, των αγορών, με τα μάτια στραμμένα κυρίως στη Ρωσία, αλλά και στην Κίνα, σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, που θέλουν να διατηρήσουν και να αυξήσουν την επιρροή τους στην περιοχή.