Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

Φοροαφαίμαξη, ματωμένα πλεονάσματα και νέα αύξηση των επιτοκίων

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ


RIZOSPASTIS

Η οικονομική αιμορραγία των λαϊκών νοικοκυριών συνεχίζεται και μέσω της φοροληστείας και, όπως προκύπτει από τα ίδια τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μήνα με τον μήνα κλιμακώνεται. Ετσι, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, είναι αποκαλυπτικό το μέγεθος αυτής της κλοπής, μιας και ανακοινώθηκε ότι κατά το 1ο πεντάμηνο του 2023 (Ιανουάριος - Μάιος) σημειώθηκε υπέρβαση των φορολογικών εσόδων πάνω από 2 δισ. ευρώ, με τα έσοδα από τους φόρους να φτάνουν τα 22,954 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 9,6% έναντι του στόχου. Επιπλέον, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 2,28 δισ. ευρώ!

Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα προέρχεται κυρίως από την «υπεραπόδοση» του ΦΠΑ, τα τέλη κυκλοφορίας και την είσπραξη του φόρου εισοδήματος, δηλαδή όλα όσα πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Κάτι που θα συνεχιστεί έτσι κι αλλιώς και μετά τις εκλογές, μιας και το κοινό πρόγραμμα των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προβλέπει τη συνέχιση και κλιμάκωση της φορολεηλασίας, αλλά και της γνωστής αναλογίας που υποχρεώνει τον λαό να πληρώνει το 95% των φορολογικών εσόδων ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι πληρώνουν μόλις το 5%!

Στην ουσία, ακόμα και εκείνα τα ελάχιστα που ακούγονται ως παροχές - κοροϊδία, και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ, προέρχονται από αυτήν τη φορολογική επιδρομή σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Γι' αυτό άλλωστε αρνήθηκαν και οι δύο κατ' επανάληψη ακόμα και να συζητήσουν τις τροπολογίες που κατέθεσε όλο το προηγούμενο διάστημα το ΚΚΕ για κατάργηση φόρων που πληρώνει ο λαός.

Ολως τυχαίως

 

«Ασάφειες» στο καθεστώς επέμβασης των αρχών σε περίπτωση κινδύνου στη θάλασσα επικαλούνται στελέχη της κυβέρνησης και ορισμένα ΜΜΕ, για να δικαιολογήσουν ότι το πλοίο με τους μετανάστες αρμένιζε ανεξέλεγκτο παρότι είχε εντοπιστεί, και ενώ η επερχόμενη τραγωδία «φώναζε» από μακριά. Δεν σταματούν όμως εκεί. Προσθέτουν ότι χρειάζεται ένας «σοβαρός μηχανισμός μετεγκαταστάσεων» και μια «σύγχρονη εξέταση των περιπτώσεων ασύλου», στο πλαίσιο μιας «νέας συμφωνίας» της ΕΕ για το Μεταναστευτικό. Αναπαράγουν δηλαδή ολόκληρη την ατζέντα τις πρόσφατης Συνόδου των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που βάζει νέους «κόφτες» στην υποδοχή προσφύγων και στη χορήγηση ασύλου, ενώ η περίφημη «μετεγκατάσταση» μπαίνει στο παζάρι της «αποζημίωσης με το κεφάλι» για όποια χώρα δεν δεχτεί μετανάστες, επιβεβαιώνοντας την απανθρωπιά και τη βαρβαρότητα με τις οποίες η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της αντιμετωπίζουν το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Με τα πτώματα εκατοντάδων κατατρεγμένων να αγνοούνται ακόμα στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, έχουν το θράσος να παρουσιάζουν ως «λύση» την κλιμάκωση της άθλιας πολιτικής που μας έφερε εδώ, προαναγγέλλοντας νέα ναυάγια και εκατόμβες νεκρών στη Μεσόγειο. Κανείς άλλος δεν πρόκειται να τους εμποδίσει, παρά μόνο οργανωμένος ο λαός, με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ στο πλευρό του. Οπως έκανε μέχρι τώρα, για να μπαίνουν εμπόδια στην αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις αμερικανοΝΑΤΟικές επεμβάσεις.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Στάζει ενοχή κάθε πόρος του αντιδραστικού οικοδομήματος

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Το παζάρι στους κόλπους της ΕΕ με επίκεντρο το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό καλά κρατεί, καθώς γύρω απ' αυτό το ζήτημα ξεδιπλώνονται τεράστιοι ανταγωνισμοί και αντιθέσεις στην πλάτη χιλιάδων ξεριζωμένων που πασχίζουν να διαφύγουν απ' την κόλαση των διαλυμένων απ' τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις πατρίδων, να ξεφύγουν από τη φτώχεια και από τις διώξεις. Η ΕΕ ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα απέναντι στις μεταναστευτικές ροές ανάλογα με τα συμφέροντα και τις ανάγκες του κεφαλαίου, κλιμακώνοντας την αντιλαϊκή πολιτική της και σ' αυτό το μέτωπο.

Πρόσφατα, αρχές Ιούνη, μετά από παζάρια το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο κατέληξε σε αποφάσεις για αυξημένες κρατήσεις στα σύνορα και για πολύ περισσότερους περιορισμούς στο δικαίωμα στο άσυλο. Οι «fast track» διαδικασίες για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου σε ολόκληρη την ΕΕ, που δεν θα ξεπερνούν τους έξι μήνες, δεν έχουν στόχο να διευκολύνουν τους μετανάστες, αλλά να επιταχύνουν τις διαδικασίες απέλασης όσων θα απορρίπτονται μαζικά. Διαδικασίες που επίσης επιταχύνονται.

Γιατί ψήφο στο ΚΚΕ στις 25 Ιούνη

 

RIZOSPASTIS

Το ελπιδοφόρο βήμα που έγινε στις 21 Μάη με την ενίσχυση του ΚΚΕ, το μήνυμα που έκανε χιλιάδες να χαμογελάσουν, να αναθαρρήσουν, ακόμα κι αν δεν ψήφισαν το ΚΚΕ, πρέπει τώρα να συνεχιστεί και να γίνει άλμα. Να είναι το ΚΚΕ ακόμα πιο δυνατό και μαζί ακόμα πιο δυνατός ο λαός. Το ΚΚΕ είναι η μόνη δύναμη γνήσιας εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης, η μόνη σταθερά μετά και τις εκλογές στις 25 Ιούνη, ο μοναδικός πραγματικός αντίπαλος στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, που θα συνεχίσουν να είναι αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση.

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ οδηγήθηκαν σ' αυτόν τον ρόλο την προηγούμενη τετραετία ψηφίζοντας αντίστοιχα το 70% και 50% των νόμων της ΝΔ, εξαιτίας των κοινών τους δεσμεύσεων προς την ΕΕ και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Οι ίδιες δεσμεύσεις προδιαγράφουν τι μας περιμένει μετά τις εκλογές. Για παράδειγμα:

  • Η Εαρινή Εκθεση της Κομισιόν ξεσκεπάζει τα προεκλογικά παραμύθια τόσο της ΝΔ, που ως η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση παρουσιάζει την αντιλαϊκή της ατζέντα ως δήθεν προϋπόθεση για τη λαϊκή ευημερία, με ανέκδοτα περί «αυξήσεων μισθών» κ.ο.κ. Ξεσκεπάζει επίσης και τις κορόνες από την «αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση» των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ περί «ισχυρής αντιπολίτευσης», αφού μία προς μία οι δεσμεύσεις που περιγράφει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν και τη δική τους σφραγίδα.
  • Ατελείωτα είναι τα «προαπαιτούμενα» για το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, που όλοι τους έχουν συνυπογράψει. Πρόκειται για τα πάνω από 350 προαπαιτούμενα του νέου υπερμνημονίου που περιμένουν στη σειρά: Αντεργατικά μέτρα καθήλωσης των μισθών, πάγωμα των τριετιών μέχρι το 2029, ένταση της εκμετάλλευσης, παραπέρα εμπορευματοποίηση σειράς τομέων όπως το νερό, μέτρα για «αποτελεσματικό» αντιλαϊκό κράτος.

Αυτοί που «ψήφισαν» άρχισαν τις «παραγγελιές»

 

«Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 25ης Ιούνη, υπάρχουν κάποιοι που έχουν ήδη "ψηφίσει". Και δεν μιλάμε βέβαια για όσους συμμετείχαν στις εκλογές του περασμένου Μάη... Την ψήφο τους έχουν "ρίξει" - και μάλιστα δημόσια, χωρίς να την κρύβουν μέσα σε φάκελο - εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των διεθνών αγορών, ιμπεριαλιστικών οργανισμών και "συμμάχων" της αστικής τάξης». Αυτά γράφαμε στο κύριο άρθρο της εφημερίδας μας, στις 15 Ιούνη. Δεν πέρασε ούτε ένα 24ωρο και ένας από αυτούς που ...πράγματι έχουν ψηφίσει, ήρθε να τα επιβεβαιώσει. Πρόκειται για έναν από τους αντιπροέδρους του ΣΕΒ, τον επικεφαλής της «Bespoke», Σπύρο Θεοδωρόπουλο, ο οποίος μιλώντας σε συνέδριο δεν μάσησε τα λόγια του. Στη διαπασών, διακήρυξε ότι πρέπει «να προχωρήσουμε μπροστά, να φύγουμε από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος»! Ποιες είναι όμως αυτές οι «αγκυλώσεις» για τον ΣΕΒ;

* * *

Οπως εξήγησε, «σε έναν χρόνο θα πρέπει να επανέλθουν οι τριετίες, θα πρέπει να επανέλθουμε σε λογικές προ μνημονίων και πολλές από αυτές τις λογικές, κατά τη γνώμη μου, μπορεί να είναι και καταστροφικές για την Ελλάδα, καθώς εμπεριέχουν μέσα διατάξεις άλλων εποχών και άλλων μεγεθών». «Καταστροφικό» λοιπόν για τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων το δικαίωμα των τριετιών, της αμοιβής δηλαδή με βάση την προϋπηρεσία, που καταργήθηκε από το 2012, συμβάλλοντας μαζί με άλλα μέτρα στη μείωση όλων των μισθών, και του μέσου μισθού, σε επίπεδα κατά 25% χαμηλότερα σε σχέση με πριν το 2009.

Ενας ακόμα κρίκος

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Ενας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα της βαρβαρότητας για τους εργαζόμενους και τους λαούς προστέθηκε ανοιχτά της Πύλου, όπου εξελίσσεται ένα από τα πιο θανατηφόρα εγκλήματα στο Προσφυγικό.

Στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, στη Λαμπεντούζα, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους, ξεριζωμένοι και κυνηγημένοι, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Αυτή είναι η άγρια «κανονικότητα» και όχι κάποια «παράπλευρη απώλεια» της εγκληματικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεών της.

Αυτή είναι η αποκρουστική όψη του καπιταλισμού, που μετράει με όρους «κόστους - οφέλους» ακόμα και την ανθρώπινη ζωή, πόσο μάλλον των προσφύγων και μεταναστών, που έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους και ψάχνουν «σανίδα σωτηρίας».