Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Ο νέος νόμος-πλαίσιο επιστρέφεται ως απαράδεκτος και αντιδραστικός

 

Οι εξαγγελίες θα μείνουν στα χαρτιά! Η κυβέρνηση μετράει ήδη πολλές ήττες στα Πανεπιστήμια. Θα μετρήσει άλλη μία

 

 

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για τον νέο νόμο-πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια, που παρουσίασε η υπουργός Παιδείας:

«Ο νέος νόμος-πλαίσιο που παρουσίασε η κ. Κεραμέως επιστρέφεται ως απαράδεκτος και αντιδραστικός.

  • Γιατί βάζει στο στόχαστρο ακόμη περισσότερο τα πτυχία, μετατρέποντάς τα σε ένα ακόμα προσόν στη μεγάλη αγορά των πιστοποιήσεων που έχει δημιουργηθεί από όλες τις κυβερνήσεις. Τα "πτυχία-σούπα" των σκόρπιων και ασύνδετων γνώσεων και χωρίς επαγγελματική αναγνώριση είναι "βούτυρο στο ψωμί" της αγοράς εργασίας των πετσοκομμένων μισθών και δικαιωμάτων.

Ακολουθώντας τον δρόμο των Ελλήνων κομμουνιστών

 


“Οι Μεξικανοί φοιτητές χρειαζόμαστε νίκες και θα τις κερδίσουμε όπως στην Ελλάδα” – Στον ιστότοπο της Κομμουνιστικής Νεολαίας Μεξικού δημοσιεύτηκε κείμενο-παρότρυνση προς τους Μεξικανούς φοιτητές να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΚΝΕ, προκειμένου να επιτύχουν κι εκείνοι ανάλογες νίκες στον δικό τους αγώνα

Στον ιστότοπο της Κομμουνιστικής Νεολαίας του Μεξικού [1] δημοσιεύτηκε στις 23 Μαΐου ένα κείμενο-παρότρυνση προς τους Μεξικανούς φοιτητές να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, προκειμένου να επιτύχουν κι εκείνοι ανάλογες νίκες στον δικό τους αγώνα:

«Οι Μεξικανοί φοιτητές χρειαζόμαστε νίκες και θα τις κερδίσουμε όπως στην Ελλάδα

ΥΠΟΓΡΑΦΤΗΚΕ ΣΣΕ ΣΤΗΝ COSCO Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ: Οι αγώνες μας είναι δίκαιοι και φέρνουν αποτελέσματα (VIDEO)

 

 
 

«Η υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας είναι αποτέλεσμα των δικών μας αγώνων, των δικών μας μαζικών Γενικών Συνελεύσεων»,  τονίζει το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ για την υπογραφή ΣΣΕ στην COSCO. «Οι αγώνες μας είναι δίκαιοι - Φέρνουν αποτελέσματα», προσθέτει, υπογραμμίζοντας πως «σπάσαμε την αδιαλλαξία! Κάθε εμπόδιο γκρεμίστηκε από τους δικούς μας μαζικούς ανυποχώρητους αγώνες! Συνεχίζουμε συσπειρωμένοι στο δικό μας κάστρο, το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ».

(Δείτε πάνω στο βίντεο την ενημέρωση που έκανε το Σωματείο στους εργαζόμενους ανά βάρδια, μέσω cb - ασυρμάτων-  για την υπογραφή της ΣΣΕ)

Το Σωματείο σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως «μετά από πολύμηνο αποφασιστικό και ανυποχώρητο αγώνα, με τη δύναμη της οργάνωσης και της συσπείρωσης των συναδέλφων, αλλά και της τεράστιας αλληλεγγύης, εμείς οι εργαζόμενοι με μπροστάρη το Σωματείο μας -ΕΝΕΔΕΠ- αναγκάσαμε την εργοδοσία να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με κατακτήσεις για όλους τους συναδέλφους στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO».

Συγκεκριμένα, η ΕΝΕΔΕΠ σημειώνει:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ Σε εξέλιξη κρατικό σχέδιο για την επιβολή της πανεπιστημιακής αστυνομίας

 

 

Σε σχόλιό του για τη νέα επίθεση της Αστυνομίας σε κινητοποίηση φοιτητών του ΑΠΘ, το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ αναφέρει:

«Καταδικάζουμε τη νέα επιχείρηση καταστολής και επίθεση των ΜΑΤ, μέσα στον χώρο του ΑΠΘ, σε συγκέντρωση φοιτητών ενάντια στην παρουσία της Αστυνομίας. Η χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης, χημικών και ο τραυματισμός δυο φοιτητών αποδεικνύουν το πραγματικό πρόσωπο της Αστυνομίας στα Πανεπιστήμια.

Τα σημερινά γεγονότα επιβεβαιώνουν ότι είναι σε εξέλιξη κρατικό σχέδιο για την επιβολή της παρουσίας της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ιδρύματα και στο ΑΠΘ συγκεκριμένα. Οι επιθέσεις των ΜΑΤ, η αξιοποίηση ενεργειών προβοκατόρικων ομάδων, ο εντοπισμός ασφαλιτών σε κινητοποιήσεις φορέων του πανεπιστημιακού κινήματος στο ΑΠΘ, αλλά και σε συναντήσεις συνδικαλιστών του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ και φοιτητικής καλλιτεχνικής ομάδας είναι κρίκοι στην αλυσίδα του ίδιου σχεδίου.

ΜΕ ΤΟΝ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ» 28 - 29 ΜΑΗ Η έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» με το θεατρικό έργο «Συνέντευξη με τον Μαρξ»

 

  • Εκδοση που μπορεί να παρακινήσει για μελέτη και συζήτηση
  • Πανεξόρμηση σχεδιάζουν οι Κομματικές Οργανώσεις
 

Με μια μοναδική προσφορά θα κυκλοφορήσει ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» 28 - 29 Μάη, καθώς μαζί με την εφημερίδα και την πλούσια ύλη της, οι αναγνώστες θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν και να διαβάσουν το θεατρικό έργο της Ελένης Ζαφειρίου «Συνέντευξη με τον Μαρξ. Η Παρισινή Κομμούνα», σε έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής». Πρόκειται για δραματοποίηση του βιβλίου «Ο Εμφύλιος Πόλεμος στη Γαλλία» του Καρλ Μαρξ, το οποίο γράφτηκε με βάση την πείρα από την Κομμούνα του Παρισιού το 1871, όπου η εργατική τάξη για πρώτη φορά στην Ιστορία κατέλαβε την εξουσία. Στο θεατρικό έργο ο Καρλ Μαρξ απαντά στις ερωτήσεις του Αμερικανού δημοσιογράφου Ρ. Λάντορ, ξεδιπλώνοντας τις 72 ηρωικές και ματωμένες μέρες της μεγάλης εξέγερσης της Παρισινής Κομμούνας. Το έργο ανέβηκε με επιτυχία τη χειμερινή θεατρική σεζόν 2021 - 2022 στην Αθήνα, ενώ παρουσιάστηκε και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, σε σκηνοθεσία του Κώστα Σταματόπουλου και ερμηνεία του Δημοσθένη Φίλιππα. Την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» προλογίζει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα:

«Η έκδοση που κρατάτε στα χέρια σας χαρακτηρίζεται από θαυμαστή πρωτοτυπία στη μορφή και στο περιεχόμενό της, καθώς αποτελεί διασκευή του έργου του Μαρξ "Ο εμφύλιος πόλεμος στη Γαλλία", γραμμένο για την εξέγερση και το 70 ημερών ηρωικό έργο της Παρισινής Κομμούνας. Το κείμενο ήδη έχει δοκιμαστεί ως θεατρικό έργο, που ανταποκρίθηκε στην αποστολή του, δικαιώνοντας την προσπάθεια όλων των συντελεστών του και των ανθρώπων που παρακολούθησαν την παράσταση, ανάμεσά τους νέοι και νέες που δεν είχαν υποψιαστεί ότι υπήρχε η Παρισινή Κομμούνα. Η επιλογή να μετατραπεί ένα θεωρητικό κείμενο σε θεατρικό έργο ήταν επιλογή - ρίσκο, που πέτυχε. Απαίτησε επίπονη διανοητική δουλειά και ιδιαίτερη ικανότητα, καθώς είναι γνωστό πόσο δύσκολο είναι ακόμα και ένα λογοτεχνικό ή ποιητικό κείμενο να μετατραπεί σε θεατρικό και κινηματογραφικό έργο. (...)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Κινητοποίηση αλληλεγγύης σε οικογένεια που απειλείται με έξωση από το σπίτι της (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

 
 

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην λαϊκή οικογένεια στις Συκιές Θεσσαλονίκης, που της άρπαξε το σπίτι η τράπεζα και απειλείται με έξωση, πραγματοποίησαν το απόγευμα Σωματεία και φορείς στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουν να ξεσπιτωθεί καμία εργατική λαϊκή οικογένεια, δεν θα αφήσουν «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Προγραμματίζουν νέα κινητοποίηση τη Δευτέρα 30 Μάη, στις 10 το πρωί στο κεντρικό κατάστημα της Eurobank στη Θεσσαλονίκη.

Εκατοντάδες εργάτες, υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές, με την μαζική παρουσία τους δήλωσαν την απόφασή τους να εμποδίσουν κάθε απόπειρα αρπαγής λαϊκής περιουσίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για την πρώτη και μοναδική κατοικία ζευγαριού με 4 παιδιά.

Ο 54χρονος ιδιοκτήτης Γιώργος Ν., έλαβε δάνειο 120.000 ευρώ για να πληρώσει προγενέστερα μικρότερα δάνεια που είχε εξασφαλίσει, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υγείας της 52χρονης γυναίκας του (αναπηρία 75%). Όπως δήλωσε ο ίδιος, από το 2006 έως το 2014, πλήρωνε 700 ευρώ κάθε μήνα αλλά μετά δεν μπορούσε να πληρώσει λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Το 2018 έκλεισε το εργαστήριο επισκευής οπτικών που διατηρούσε και έμεινε άνεργος. Η τράπεζα προχώρησε στον πλειστηριασμό του σπιτιού και τώρα η πολυμελής οικογένεια κινδυνεύει να την πετάξουν από το σπίτι.

Ψηφιακά «φύκια»

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Με το ...κομπολόι που ο εργαζόμενος μετράει «καημούς και αναστεναγμούς» μοιάζει η ψηφιακή κάρτα εργασίας, η εφαρμογή της οποίας ξεκινάει με διθυραμβικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση.

Το νέο αυτό μέτρο αποτελεί άλλη μια υλοποίηση του νόμου - έκτρωμα της ΝΔ για τα Εργασιακά. Παρουσιάζεται ως το «μαγικό ελιξίριο», που θα δώσει τάχα «δύναμη» στον εργαζόμενο, θα βάλει τέρμα στη «μαύρη» και υποδηλωμένη εργασία, θα κάνει «σεβαστό» τον χρόνο εργασίας και την πληρωμή των υπερωριών.

Η κυβέρνηση, μάλιστα, κονταροχτυπιέται με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ για το ποιος έχει την «πατρότητα» του μέτρου.

Δεν υπάρχει όμως επιχείρημα για το τι θα «λύσει» η ψηφιακή κάρτα που να αντέχει σε σοβαρή κριτική, ειδικά αν συνυπολογιστούν όλα τα αντεργατικά μέτρα, τα οποία ενισχύθηκαν με τον γνωστό νόμο Χατζηδάκη.