Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Το αγώι θα ξυπνήσει τον αγωγιάτη;



Η απόφαση της αμερικανικής Πολιτείας του Μισούρι να προχωρήσει σε δίωξη κατά της Κίνας, με το σκεπτικό πως ο κορονοϊός, που έχει προκαλέσει την πανδημία είναι «κινεζικός» και διέφυγε από το εργαστήρι της Γιουχάν, έδωσε μια νέα τροπή στην όξυνση των σχέσεων ανάμεσα στις 2 ισχυρότερες παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις, τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Δεν θα μπούμε στα διάφορα σενάρια, αλλά και μόνο αυτή η είδηση πρέπει να μας προβληματίσει.

Η ανθρωπότητα έχει αποδείξει, κυρίως με το τέλος του Β` Παγκόσμιου Πολέμου, πως είναι σε θέση να κατασκευάσει τα πιο καταστροφικά όπλα. Την αρχή αυτής της επίδειξης την έκαναν οι ΗΠΑ, πετώντας στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι τις ατομικές βόμβες, χωρίς να υπάρχει καμία στρατιωτική αναγκαιότητα. Το έκαναν για να δείξουν στη Σοβιετική Ένωση, πως αυτές διαθέτουν ένα υπερόπλο. 
Σήμερα είναι γύρω στις 10 οι χώρες, που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, με κύριες τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, που διαθέτουν δεκάδες χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές και ανάλογους πυραύλους ικανούς να κάψουν τον πλανήτη ως «κεράκι της Λαμπρής».

Ανοιχτοί λογαριασμοί


Με τους συνηθισμένους πανηγυρισμούς, ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη ότι η Ελλάδα για μία ακόμα χρονιά εκπλήρωσε το στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων, φτάνοντας στο 4,4% του ΑΕΠ ή στα 8,25 δισ. ευρώ για το 2019, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Κάνοντας ταμείο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, το άθροισμα των πρωτογενών πλεονασμάτων φτάνει στα 29,484 δισ. ευρώ! Το θηριώδες αυτό ποσό προέρχεται από τη φοροαφαίμαξη του λαού, με έμμεσους και άμεσους φόρους, αλλά και από περικοπές σε κρατικές δαπάνες ακόμα και για στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες, όπως είναι για παράδειγμα η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που πάει απ' το κακό στο χειρότερο. Τα στοιχεία αυτά αποκτούν άλλη αξία αν τα διαβάσει κανείς κάτω από το πρίσμα της κυβερνητικής προπαγάνδας ότι διαχειρίστηκε σχεδόν ...«σοσιαλιστικά» τις συνέπειες της κρίσης (έτσι είπε ο Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή»), βάζοντας τάχα σε προτεραιότητα την υγεία του λαού και όχι την οικονομία. Τα χρήματα που διέθεσε η κυβέρνηση για τα «επιδόματα στήριξης» εργαζομένων και ανέργων είναι σταγόνα στον ωκεανό όσων έχει στραγγίξει από τις τσέπες τους το κράτος, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ και στα πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτά τα λεφτά έγιναν επιδοτήσεις για το κεφάλαιο, πληρωμές για το χρέος, φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις, όχι γιατροί, νοσοκομεία και υγειονομικό υλικό που θα μπορούσαν να θωρακίσουν καλύτερα το λαό από τη σημερινή πανδημία. Και επειδή μια νέα κρίση είναι μπροστά, αλλά και ένας νέος κύκλος της πανδημίας, οι λογαριασμοί μ' αυτό το κράτος και τις κυβερνήσεις του, που συνθλίβουν τις λαϊκές ανάγκες, παραμένουν διαρκώς ανοιχτοί για το λαό.

Πώς συνέβη ένα μεγάλο ατύχημα όπως του Τσέρνομπιλ σε μια σοσιαλιστική χώρα;



Το τιτάνιο έργο της γρήγορης απομάκρυνσης του πληθυσμού στο Τσέρνομπιλ με εξασφάλιση στέγασης περίθαλψης και εργασίας, καθώς και των εργασιών καθαρισμού και αποκατάστασης στον τόπο του ατυχήματος, δείχνει την ανωτερότητα του σοσιαλισμού, παρότι ήταν ήδη σε περίοδο υποχώρησης.
-Πώς συνέβη ένα μεγάλο ατύχημα όπως του Τσέρνομπιλ σε μια σοσιαλιστική χώρα;
Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί όχι τον ταξικό αντίπαλο, που δεδομένα θέλει να δυσφημήσει τον σοσιαλισμό που γνωρίσαμε στον 20ό αιώνα, αλλά πολλούς καλοπροαίρετους αγωνιστές που βλέπουν θετικά και ταυτόχρονα κριτικά την πείρα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, 34 χρόνια μετά από το πυρηνικό ατύχημα στη Σοβιετική -τότε- Ουκρανία.
Και αυτό ακριβώς επιχείρησε να απαντήσει, μεταξύ άλλων, η εκδήλωση τα “Τσερνόμπιλ” του Καπιταλισμού, στο πρόσαφατο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, στο Πάρκο Τρίτση, όπου έγινε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με πλούσιο προβληματισμό. Τον περασμένο Γενάρη, ο Οδηγητής κυκλοφόρησε με μια μπροσούρα με τα υλικά από δύο εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Αντιγράφουμε από αυτήν την έκδοση και δημοσιεύουμε ένα μικρό απόσπασμα από την εισήγηση που έκανε στην εκδήλωση η Εύη Γεωργιάδου, και πιο συγκεκριμένα τα σημεία όπου αναφέρεται στο Τσερνόμπιλ και το γενικότερο ζήτημα της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ ΤΗΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ»


Ο Μ. Παπαδόπουλος «για την καπιταλιστική οικονομική κρίση» (VIDEO)

 



Δείτε τη δεύτερη δεκάλεπτη θεματική βιβλιοπαρουσίαση της «Σύγχρονης Εποχής», με φιλοξενούμενο τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και με θέμα «Για την καπιταλιστική οικονομική κρίση».

Προβλήθηκε σήμερα Σάββατο 25 Απρίλη στις 5 μ.μ. Μπορείτε επίσης να την δείτε στο YouTube και στην ιστοσελίδα των εκδόσεων.

Η επόμενη είναι την Τετάρτη 29 Απρίλη, με θέμα «Για γνωριμία με τη σκέψη του Λένιν». Με τον Δημήτρη Ξεκαλάκη, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

902gr

Έρχονται θύελλες - Κανένα συγχωροχάρτι στους καπιταλιστές!



Του Δημήτρη Γόντικα*

Η επιδημία έσπειρε το θάνατο σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλες τις χώρες και ιδιαίτερα στις μεγάλες καπιταλιστικές χώρες. Ταρακουνάει το καπιταλιστικό σύστημα. Γεννάει το φόβο, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για την άλλη μέρα.

Φέρνει στην επιφάνεια μεγάλες διεργασίες στο επίπεδο της κοινωνικής συνείδησης και προϋποθέσεις όξυνσης της ταξικής πάλης σε μεγάλη κλίμακα.

Εχουν αυξηθεί η ανησυχία και μια ορισμένη αφύπνιση των πλατιών εργατικών και λαϊκών μαζών. Εχει αυξηθεί και η ανησυχία στο στρατόπεδο των καπιταλιστών για τα άμεσα και μακροπρόθεσμα συμφέροντά τους και ετοιμάζονται για νέα και πιο βάρβαρα μέτρα. Εχουν σχέδια έτοιμα.

Δεν πρέπει να υπάρχουν καμιά αμφιβολία, ερωτήματα, πιθανολογίες για το τι έρχεται.

Ερχονται θύελλες.