Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Αλγόριθμοι

 

Διαγωνισμό προκηρύσσει το υπουργείο Εργασίας για την ανάπτυξη «ψηφιακού μηχανισμού» που «εμπεριστατωμένα» θα εξάγει τον κατώτατο μισθό, ο οποίος τελικά θα καθορίζεται με Υπουργική Απόφαση. Πρόκειται για την ...«ψηφιακή» εφαρμογή του γνωστού νόμου που καταργούσε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό. Τον νόμο αυτό ψήφισε η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το 2013 και τον εφάρμοσε για πρώτη φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Τώρα λοιπόν η ΝΔ έρχεται να δώσει σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου λογισμικού, που θα κάνει «αντικειμενική» εκτίμηση για το ύψος του κατώτατου μισθού! Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται μάλιστα από το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης, που αποτελεί κυβερνητικό πρόγραμμα όλων των αστικών κομμάτων, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για «σούπερ μνημόνιο», όπως εύστοχα το έχει χαρακτηρίσει το ΚΚΕ. Ετσι, θα «φορτώνεται» σε αλγορίθμους και υπολογιστές η «αντικειμενική νομοθέτηση» των μισθών πείνας, με βάση πάντα τα κριτήρια που θέτουν οι βιομήχανοι και το κράτος τους, τις «αντοχές» της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας, τη διασφάλιση της παραγωγικότητας, δηλαδή του ξεζουμίσματος των εργαζομένων. Αυτό το «κομπολόι» της διαρκούς συμπίεσης του μισθού, που περνάει από κυβέρνηση σε κυβέρνηση και που τώρα ...«ψηφιοποιείται», δείχνει για μια ακόμα φορά τον μόνο δρόμο που έχουν να βαδίσουν οι εργαζόμενοι, στον αντίποδα της αναμονής που καλλιεργούν τα κόμματα του κεφαλαίου: Της διεκδίκησης για υπογραφή ΣΣΕ παντού, με ουσιαστικές αυξήσεις και κατοχύρωση άλλων δικαιωμάτων που βρίσκονται στο στόχαστρο κυβερνήσεων και εργοδοσίας.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ Ερώτηση για το νέο αντικομμουνιστικό νόμο στην Πολωνία

 

Οι αρχές της Πολωνίας γκρεμίζουν μνημεία του Κόκκινου Στρατού
 Οι αρχές της Πολωνίας γκρεμίζουν μνημεία του Κόκκινου Στρατού
Πηγή: Associated Press

 

Τη νέα κλιμάκωση των αντικομμουνιστικών απαγορεύσεων και διώξεων στην Πολωνία, με επίκεντρο τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα της χώρας, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πολωνική κυβέρνηση, αναθεωρώντας τον Ποινικό Κώδικα, τιμωρεί με ποινές φυλάκισης έως τριών ετών κάθε άνθρωπο ο οποίος μεταξύ άλλων «δημόσια προωθεί» ή «παράγει, καταγράφει ή εισάγει, κατέχει, πουλά, προσφέρει, αποθηκεύει, κρατά, παρουσιάζει, μεταφέρει ή προβάλλει έντυπα, ηλεκτρονικά ή μέσω άλλης μορφής (…) κομμουνιστικά, σύμβολα κι ιδέες».

Προωθεί  επίσης την απαράδεκτη κι ανιστόρητη εξίσωση του τέρατος του ναζισμού με το σοσιαλισμό-κομμουνισμό.

«Μεμονωμένο περιστατικό»...


Copyright 2021 The Associated

Το κατάπτυστο ψήφισμα που ενέκρινε την περασμένη βδομάδα το Ευρωκοινοβούλιο, με τις ψήφους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι «το σκάνδαλο των σκανδάλων» είναι η ΕΕ των μονοπωλίων. Η σήψη και η διαφθορά είναι στο DNA της και «φύονται» στο έδαφος των πολυπλόκαμων σχέσεων που αναπτύσσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι με τους πολιτικούς τους εκπροσώπους και τα όργανα της ιμπεριαλιστικής Ενωσης.

Είναι τουλάχιστον προκλητικό τα απανωτά σκάνδαλα που βγαίνουν στην επιφάνεια, εξαιτίας και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται, να παρουσιάζονται ως μεμονωμένο περιστατικό και να χαρακτηρίζονται «ζωτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας» οι σχέσεις των ευρωβουλευτών με τα λόμπι των επιχειρηματικών ομίλων! Αν μη τι άλλο, δείχνει και τι πραγματικά είναι η περίφημη «ευρωπαϊκή δημοκρατία» στην οποία όλοι ομνύουν!

* * *

Για να δούμε όμως:

  • Είναι «μεμονωμένο περιστατικό» το γεγονός ότι μια ολόκληρη πολιτεία 48.000 γιάπηδων, που εκπροσωπούν τα συμφέροντα μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, κατοικοεδρεύουν στις Βρυξέλλες και κινούνται ασταμάτητα μεταξύ Κομισιόν και Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να επηρεάζουν τις αποφάσεις και την κοινοτική νομοθεσία, σύμφωνα με τα ιδιαίτερα συμφέροντα που ο καθένας τους εκπροσωπεί;
  • Είναι «μεμονωμένο περιστατικό» το γεγονός ότι 485 πρώην ευρωβουλευτές έγιναν «λομπίστες» μετά το τέλος της θητείας τους, πουλώντας εκδούλευση στα νέα (;) αφεντικά, με «διαβατήριο» την εμπειρία και τις προσβάσεις που είχαν αποκτήσει ενώ βρίσκονταν εκλεγμένοι στο Ευρωκοινοβούλιο;

Προειδοποιήσεις της Ρωσίας για την αποστολή των S-300 στην Ουκρανία

 

Ετοιμη να στείλει και τους S-300 στην Ουκρανία η κυβέρνηση
 

«Εχθρική ενέργεια» ενδεχόμενη μεταφορά τους, λέει η Ρωσία

 

Με τον γγ του ΝΑΤΟ να μιλάει ανοιχτά για τον κίνδυνο ενός «πλήρους πολέμου» μεταξύ ΝΑΤΟ - Ρωσίας συγκεντρώνοντας αντίστοιχες δυνάμεις στην Ανατ. Ευρώπη και τις ΗΠΑ να εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν πυραυλικά συστήματα «Patriot» στην Ουκρανία, η ελληνική κυβέρνηση μεθοδεύει το ενδεχόμενο αποστολής ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορικών - αντιπυραυλικών συστημάτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην κυβέρνηση του Κιέβου.

Συγκεκριμένα, καθώς η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας έχει μπει σε ακόμα πιο επικίνδυνη «τροχιά», μια σειρά από πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι σε συνεννόηση με τις κυβερνήσεις Ζελένσκι και ΗΠΑ, προκειμένου να μετακινηθούν στην Ουκρανία οι ελληνικοί S-300 και τα μικρότερου βεληνεκούς TorM1, βαθαίνοντας όλο και πιο πολύ την επικίνδυνη εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά και να διεκδικήσει κάποιες καλύτερες μερίδες από την καπιταλιστική λεία της ευρύτερης περιοχής.

Το ζήτημα επανέφερε την περασμένη Παρασκευή και η εξειδικευμένη σε στρατιωτικά θέματα ιστοσελίδα «armyrecognition.com» που επικαλείται δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Αμυνας. Το δημοσίευμα ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να στείλει τα ρωσικής κατασκευής S-300 PMU1 συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία αλλά μόνο υπό έναν όρο, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος: Την προμήθεια πυραύλων "Patriot" που θα αναπτύσσονταν στο νησί της Κρήτης για να προστατεύσουν το ελληνικό νησί από την Τουρκία». Πρόσθετε ότι «οι Ελληνες είναι έτοιμοι να μεταφέρουν στην Ουκρανία όχι μόνο τα συστήματα αεράμυνας S-300 αλλά και τα δικά τους Tor-M1 και Osa-AKM συστήματα αεράμυνας. Τα δύο πρώτα συστήματα παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ουκρανία, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο Πρόεδρος Ζελένσκι, αλλά το Osa δεν χρειάζεται γιατί οι Ουκρανοί θεωρούν αυτό το σύστημα ως πραγματικά ξεπερασμένο».

Καπαμάς ... pass

 

 

Με τη γνωστή «συνταγή» των voucher και pass επιχειρεί για άλλη μια φορά η κυβέρνηση να διασκεδάσει την αγανάκτηση του λαού από τη μεγάλη ακρίβεια, την ώρα που απορρίπτει προκλητικά και στο όνομα των «δημοσιονομικών αντοχών» το δίκαιο αίτημα για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές τους.

Το «market-pass», που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αντιστοιχεί σε ένα μπουκάλι γάλα τη μέρα για μια τετραμελή οικογένεια, την ώρα που οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά έχουν εκτοξεύσει το κόστος για τη συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών.

Είναι αποκαλυπτικό ότι το 67% των νοικοκυριών έχουν μειώσει τις αγορές βασικών ειδών, περιορίζοντας κι άλλο τα αναγκαία για την επιβίωσή τους. Οι μεγάλες αλυσίδες όμως αυξάνουν τους τζίρους και τα κέρδη τους, επειδή πουλάνε τα προϊόντα πανάκριβα.