Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Μπάμπη, κράτα γερά!

babis


ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ • 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016
Σας παρακαλούμε, εκ προοιμίου, να μην παραλείψετε να δείτε το βιντεάκι που ακολουθεί στο τέλος του κειμένου.
Στο θέμα μας τώρα:
Για το παιχνίδι των «νέων τζακιών» και την αναδιανομή της τηλεοπτικής πίτας στο πλαίσιο της δεδομένης μιντιακής ολιγαρχίας που υπηρετεί και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε τοποθετηθεί αναλυτικά («Τώρα θα έχουμε μιντιακή ολιγαρχία, αλλά με άδεια…»).
Εκείνο, ωστόσο, που δεν πρέπει να διαφεύγει από το φεστιβάλ υποκρισίας των ημερών είναι η έγνοια ορισμένων για τις απολύσεις εργαζομένων που επαπειλούνται στα κανάλια που δεν πήραν άδεια.
Μεγάλος ο καημός της ΝΔ που τυγχάνει να έχει αρχηγό τον πρώην υπουργό απολύσεων επι κυβερνήσεων Σαμαρά, μεγάλος ο καημός του ΠΑΣΟΚ και όλων των μνημονιακών κομμάτων που την τελευταία 6ετία γέμισαν τις ουρές των ανέργων με πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους.
Τώρα, όλοι αυτοί οι κροκόδειλοι, αξιοποιώντας την προσφορά που τους κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ να τους «ξεπλένει» την μέχρι τώρα πολιτική τους εφαρμόζοντάς την από «αριστερά», εμφανίζονται πολύ στεναχωρημένοι για τους εργαζόμενους στα κανάλια που θα απολυθούν…

4/9/1944 Ολοκληρώνεται η απελευθέρωση του νομού Έβρου από τον ΕΛΑΣ.


Η απελευθέρωση του Εβρου απ' τη γερμανική κατοχή


Παπαγεωργίου Βασίλης
Τα ιστορικά γεγονότα της απελευθέρωσης του Ν. Εβρου παραμένουν και σήμερα ανεξίτηλα στη μνήμη μου. Ημουν μικρό παιδί την περίοδο εκείνη, όπου έζησα έντονα τη φρίκη του πολέμου και τα βάσανα της Κατοχής.
Οι νέοι μας μπορούν, μέσα απ' το διήγημα, να μάθουν σε γενικές γραμμές, τα ηρωικά κατορθώματα του ΕΛΑΣ στο νομό Εβρου και οι παλιοί να τα θυμηθούν, δυστυχώς με πόνο αλλά και με περηφάνια. Με πόνο γιατί δεν πραγματοποιήθηκαν τα όνειρα του λαού για μια λεύτερη Ελλάδα, χωρίς κηδεμόνες και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, και με περηφάνια γιατί πιστεύουν πως αξίζει να πολεμά κανείς για τα μεγάλα ιδανικά της ειρήνης και της λευτεριάς.
Το διήγημα δεν έχει σκοπό να καλύψει με κάθε λεπτομέρεια τα γεγονότα. Αρμόδιοι να το πράξουν αυτό είναι οι αγωνιστές που πολέμησαν ηρωικά στην πρώτη γραμμή του πολέμου και στη φωτιά των σκληρών μαχών για την απελευθέρωση του νομού. Φανταζόμαστε πως υπάρχουν σήμερα αρκετοί αγωνιστές εν ζωή. Θα θέλαμε να καταθέσουν και οι ίδιοι τις δικές τους μαρτυρίες με περισσότερα στοιχεία. Στοιχεία που στηρίζονται στην άμεση γνώση τους.
Η επίλεκτη και φανατική γερμανική μονάδα των Ες - Ες είχε καταφτάσει στο Σουφλί το Καλοκαίρι του 1943 για ενίσχυση της γερμανοαυστριακής «φρουράς». Την Ανοιξη της ίδιας χρονιάς, είχε αρχίσει μαζική κατάταξη εργατών, αγροτών, βοσκών και ανθρώπων του πνεύματος (γιατροί, νομικοί, εκπαιδευτικοί κ.ά.) στο αντάρτικο του νομού Εβρου. Το Αρχηγείο του 81ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ από την αρχή του απελευθερωτικού αγώνα είχε την έδρα του στην περιοχή του Σουφλίου, στα βουνά της Γκίμπρενας.

Ας τους εξηγήσει


Θυμάστε τον Γ. Κατρούγκαλο και τα άλλα στελέχη της κυβέρνησης να σκίζουν τα ρούχα τους ότι με τον αντιασφαλιστικό νόμο που ψήφισαν δεν μειώνονται άλλο οι συντάξεις; Βέβαια, η προπαγάνδα τους εστίαζε σκόπιμα στις κύριες συντάξεις, σαν αυτές να μπαίνουν σε διαφορετική τσέπη από τις κύριες. Πάντως, θα είχε ενδιαφέρον ο υπουργός Εργασίας να αναλύσει την άποψη της κυβέρνησης για τη ...μη περικοπή των συντάξεων μπροστά σε κανένα ATM, από τα οποία την Παρασκευή οι συνταξιούχοι πήραν κουτσουρεμένες τις συντάξεις τους.
 
 Το παράδειγμα που καταγγέλθηκε και δημοσιεύτηκε το Σάββατο στην εφημερίδα μας είναι αποκαλυπτικό: Ενας συνταξιούχος είδε την επικουρική του σύνταξη να περικόπτεται κατά 85 ευρώ, από τα 182 ευρώ στα 97 ευρώ, μετά την προχτεσινή περικοπή. Ο συγκεκριμένος συνταξιοδοτήθηκε με 41 χρόνια ασφάλισης (και μάλιστα στα ΒΑΕ), λάμβανε αρχικά σύνταξη κύρια και επικουρική 1.920 ευρώ και σήμερα, μετά τις μειώσεις των τελευταίων χρόνων, το εισόδημά του συρρικνώθηκε στα 1.164 ευρώ (μείωση 39,3%). Ειδικά όμως η επικουρική του σύνταξη συρρικνώθηκε από τα 400 ευρώ, όταν συνταξιοδοτήθηκε, στα 97 ευρώ προχτές! Δηλαδή, η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις τού έχουν αφαιρέσει τα 3/4 της επικουρικής του σύνταξης, που πλήρωσε με 41 χρόνια εργασίας και εισφορών από το μισθό του. Ας του εξηγήσει τώρα ο Κατρούγκαλος ότι η κυβέρνηση δεν μειώνει τις συντάξεις...