Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

«Κάτω τα ξερά σας από την απεργία» (VIDEO - ΦΩΤΟ)


ΜΑΖΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Μία μαζική και δυναμική κινητοποίηση στην Αθήνα, στο πλαίσιο των καθημερινών πολύμορφων αγωνιστικών δραστηριοτήτων που έχουν αποφασίσει Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία εργαζομένων, ήταν η πρώτη απάντηση της εργατικής τάξης στο νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης που αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή τις επόμενες ώρες.

Η κινητοποίηση άρχισε με συγκέντρωση στην Ομόνοια και ολόκληρώθηκε με παρέμβαση αντιπροσωπείας των διαδηλωτών στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η οποία για ώρα κρυβόταν και δεν εμφανιζόταν, ενώ λίγο νωρίτερα κρέμασαν γιγαντοπανό στην πρόσοψη του υπουργείου 
με σύνθημα: «Κυβέρνηση - μεγάλο κεφάλαιο - ΕΕ ακούστε το καλά. Κάτω τα ξερά σας από την απεργία. Είναι εργατικό δικαίωμα».

Ο δήμαρχος, η Κίρκη κι οι σειρήνες της αντιλαϊκής πολιτικής!



 

Ο δήμαρχος, η Κίρκη κι οι σειρήνες της αντιλαϊκής πολιτικής!

 

Άρθρο – Απάντηση του Στέλιου Παλαρμά*

 

Σε άρθρο του,  δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης τοπικής εφημερίδας αποκαλεί το δήμαρχο Κ. Πελετίδη «Κίρκη»!!!

Ο δήμαρχος, η Κίρκη κι οι σειρήνες της αντιλαϊκής πολιτικής
Κ. Πελετίδης
Το άρθρο με τίτλο «Χωρίς να μιλάει κανένας» έχει  θέμα το καρναβάλι, αλλά στην ουσία ασκεί κριτική στον πυρήνα της πολιτικής της δημοτικής αρχής και καταλήγει:
«Και όλα αυτά χωρίς να μιλάει κανένας. Τέτοια Κίρκη δήμαρχο δεν είχε άλλη πόλη».
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία η Κίρκη ήταν βασίλισσα που ζούσε στο νησί Αιαία και μεταμόρφωνε τους ανθρώπους σε ζώα με την χρήση μαγικών βοτάνων.

Για τον συντάκτη του κειμένου όσοι συμφωνούν ή συμφωνούν με κριτική διάθεση ή ακόμα δείχνουν ανοχή «και δεν μιλάνε»  για την πολιτική της δημοτικής αρχής χαρακτηρίζονται ως ζώα.

Η Κυριακή 9 Γενάρη του 1905 έχει καταγραφεί στην Ιστορία σαν «Ματωμένη Κυριακή», και ο τσάρος σαν «Νικόλαος ο ματοβαμμένος».

 
 Η Ρώσικη Επανάσταση του 1905
 
 
 

 
Η Κυριακή 9 Γενάρη του 1905 με το παλιό ημερολόγιο (22 Γενάρη με το νέο) έχει καταγραφεί στην Ιστορία σαν «Ματωμένη Κυριακή», και ο τσάρος σαν «Νικόλαος ο ματοβαμμένος». Πάνω από 140.000 εργάτες της Πετρούπολης πορεύονταν με ειρηνική διαδήλωση προς τα Χειμερινά Ανάκτορα.

Αφορμή στάθηκε η απεργία στις 3 Γενάρη στο εργοστάσιο Πουτίλοφ. Το απεργιακό κίνημα είχε ξεσπάσει από το 1904 με οικονομικά κατά κύριο λόγο αιτήματα. Η απεργία απλώθηκε γρήγορα και σε άλλες επιχειρήσεις και στις 8 Γενάρη γενικεύτηκε. Με την επίδραση των μπολσεβίκων, οι εργάτες πρόβαλαν όχι μόνο οικονομικές, αλλά και πολιτικές διεκδικήσεις. Στο σημείο αυτό παρεμβαίνει ο παπά Γκαπόν, που με τη βοήθεια των αρχών είχε ιδρύσει την «Οργάνωση των Ρώσων εργοστασιακών εργατών της Πετρούπολης». Σκοπός της οργάνωσης ήταν να παρεμβαίνει για να αντιμετωπίζει τις αντιθέσεις των εργατών με τους επιχειρηματίες, εκτονώνοντας τις κινητοποιήσεις, να ματαιώνει τις επαναστατικές εξεγέρσεις και να στερεώσει στο προλεταριάτο, που μόλις τελευταία είχε φύγει από τα χωριά και ήταν λιγότερο συνειδητό, την απλοϊκή πίστη στον «πατερούλη τσάρο» που προστατεύει το λαό από τους «αφέντες». Δηλαδή να υπονομεύει το νεαρό τότε εργατικό κίνημα. Αυτό που δεν είχαν πετύχει με τους χωροφύλακες ελπίζανε να το πετύχουν με τον παπά. Οι μπολσεβίκοι προσπαθούσαν να αντιπαρατεθούν έντονα ενάντια στη διαλυτική δράση των οργανώσεων του Γκαπόν, αλλά οι δυνάμεις τους στην Πετρούπολη ήταν λίγες, ενώ παράλληλα η δράση των μενσεβίκων στο εσωτερικό των σοσιαλδημοκρατικών οργανώσεων ήταν διασπαστική. (Οι παραπάνω αναφορές, από την «Παγκόσμια Ιστορία» της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ, εκδόσεις «Μέλισσα», τόμος Ζ1, σελ. 449).

Ο λόγος του… μνημόνιο: Χρονιά – ορόσημο με ταξικό το πρόσημο





Ο λόγος του… μνημόνιο: Χρονιά – ορόσημο με ταξικό το πρόσημο – του Γεράσιμου Χολέβα

 



   «Το 2018 είμαι βέβαιος ότι θα είναι για όλους μας μια χρονιά-ορόσημο, μια χρονιά-σταθμός, ένα έτος γεμάτο προκλήσεις…»

   «…χρειάζεται σκληρή δουλειά, ώστε να είναι όχι μόνο ένα έτος-ορόσημο, αλλά και ένα έτος δικαίωσης για τις θυσίες του ελληνικού λαού…»

  «…Μέσα στο επόμενο διάστημα και με ορόσημο αυτή τη συνεδρίαση την κρίσιμη του Eurogroup στις 22 του Γενάρη, ολοκληρώνουμε τη διαδικασία της 3ης αξιολόγησης και περνάμε στο τελευταίο κεφάλαιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο συμφωνήσαμε, υπό γνωστές συνθήκες, το καλοκαίρι του 2015…».

   «…Την ίδια στιγμή, όμως, και νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό, η οικονομία συνολικά έχει μπει σε φάση ανάκαμψης…»

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ


Απεργία την Παρασκευή και καθημερινές πρωτοβουλίες ενάντια στο νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο
Συγκεντρώσεις σε σειρά πόλεων σήμερα, μέρα κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου - Στην Ομόνοια στις 4 μ.μ. η συγκέντρωση της Αθήνας

Με συγκεντρώσεις σήμερα, Τρίτη, σε όλη τη χώρα, απεργία την Παρασκευή και ένα πλούσιο πρόγραμμα κινητοποιήσεων μέχρι και τη Δευτέρα, οπότε και αναμένεται να τεθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δίνουν μαχητική απάντηση στο νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης.«Είναι ώρα οργάνωσης και πάλης! Ολοι στον αγώνα!», είναι το κάλεσμα το οποίο απευθύνει το ΠΑΜΕ στους εργαζόμενους και το λαό, για να μετατρέψουν όλες αυτές τις μέρες σε μέρες δράσης και πρωτοβουλιών ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα.

Το πρόγραμμα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων
Αναλυτικά, το αγωνιστικό πρόγραμμα των επόμενων ημερών έχει ως εξής:
  • Σήμερα, Τρίτη:
Η αυλαία των κινητοποιήσεων ενάντια στα προαπαιτούμενα ανοίγει από σήμερα, Τρίτη, με συλλαλητήρια σε μια σειρά πόλεων, καθώς σήμερα αναμένεται να κατατεθεί από την κυβέρνηση το νομοσχέδιο στη Βουλή. Παράλληλα, το ΠΑΜΕ καλεί σε πρωτοβουλίες μαζικής εξόρμησης και ενημέρωσης στους κλάδους, στους χώρους δουλειάς, στις βιομηχανικές περιοχές, στα εμπορικά καταστήματα, στις γειτονιές.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στις 4 μ.μ., στην Ομόνοια.
Συγκεντρώσεις έχουν επίσης οριστεί σήμερα και στις εξής πόλεις: Αγρίνιο, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία. Θήβα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία. Λαμία, 6.30 μ.μ., πλατεία Πάρκου. Λιβαδειά, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία. Σάμος, 6 μ.μ., Βαθύ (Εργατικό Κέντρο) και Καρλόβασι (γραφεία Εργατικού Κέντρου). Χαλκίδα, 6.30 μ.μ., Φανάρια Νεάπολης και Νέα Αρτάκη (πλατεία).

Οι «εθνικές γραμμές»


Στο γνωστό θέατρο που ξετυλίγεται ανάμεσα στα αστικά κόμματα - αυτές τις μέρες γύρω από το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ - έρχεται ξανά στη «φιλολογία» ο προσφιλής στους αστούς πολιτικούς όρος της «εθνικής γραμμής», γύρω από την οποία οφείλουν - όπως λένε - να στοιχηθούν όλοι. Εκείνο που βαφτίζουν «εθνικό» δεν είναι τίποτα παραπάνω από την εξωτερική πολιτική που υπαγορεύουν τα συμφέροντα των καπιταλιστών, που αντιμετωπίζουν ως «ευκαιρία» τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, προκειμένου να αναβαθμίσουν το ρόλο τους στην περιοχή και να πάρουν κομματάκι από τη «λεία» των ενεργειακών και άλλων σχεδίων. Αυτό είναι άλλωστε το έδαφος πάνω στο οποίο διαμορφώνονται οι κατά καιρούς «εθνικές γραμμές» των καπιταλιστών και των κομμάτων τους, ανεξάρτητα αν σε κάποια φάση ο εθνικισμός υπερισχύει του κοσμοπολιτισμού και το αντίστροφο, μιλώντας για το ζήτημα της ονοματολογίας γύρω από την ΠΓΔΜ. Θυμίζουμε ότι όταν οι «εθνικές γραμμές» επέβαλαν εθνικιστικό παροξυσμό, το ΚΚΕ καταγγελλόταν σαν «προδοτικό». Σήμερα κάνουν γαργάρα ότι ουσιαστικά οι θέσεις του τότε επιβεβαιώθηκαν. Σήμερα οι «εθνικές γραμμές» επιβάλλουν η Ελλάδα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη λεγόμενη «ευρωατλαντική ολοκλήρωση των Βαλκανίων» και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουν και τη μετατόπισή τους από τις παλιές θέσεις τους όλα τα άλλα αστικά κόμματα στο ζήτημα της ονομασίας. Η εργατική τάξη και ο λαός πρέπει να δουν πίσω από τις «εθνικές γραμμές» τους πραγματικούς κινδύνους που πηγάζουν από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς στην περιοχή, τους οποίους καμία συμφωνία για το όνομα δεν πρόκειται να κάμψει.

Και τι δεν είπε...


Πηγή: Eurokinissi

Της Κάλι Καρά
Είπε, είπε... και τι δεν είπε σήμερα, ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, μέχρι που κόντεψε να μας τρελάνει, προσπαθώντας να μας πείσει ότι το 2018 η χώρα μας θα έχει μετατραπεί σε «χώρα των θαυμάτων». Τέλος των μνημονίων, θα βγούμε για δανεισμό στις περιβόητες αγορές, για να μπουκώσουν ξανά το μεγάλο κεφάλαιο στο όνομα της «ανάπτυξης», χρεώνοντας το λαό ξανά και αυτά τα δανεικά, χωρίς να έχει αυτός δανειστεί ούτε ένα ευρώ. 

«Ανακούφιση του λαϊκού κόσμου», «κοινωνική δικαιοσύνη», «δίκαιη ανάπτυξη», «κοινωνικό κράτος», καταπολέμηση της διαφθοράς, της ανεργίας, «ενεργητικές πολιτικές» στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας και άλλα τέτοια ΣΥΡΙΖΑίικα προπαγανδιστικά τερτίπια επιστρατεύει η κυβέρνηση.