Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

Ο θεός μάς φύλαξε και δεν έχουμε κομμουνισμό στην Ελλάδα, με κουπόνια θα τρώγαμε

 

 

Ευτυχώς που δεν γίναμε Σοβιετία**

 

Ελλάδα "κάποτε" 

Ελευθερίες

 

Παρεξηγήθηκε χτες ο σαλτιμπάγκος του «ΣΚΑΪ», γιατί, «άκουσον άκουσον», στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη στέγη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανέφερε ότι ο σοσιαλισμός έλυσε το ζήτημα της κατοικίας για όλους πολλές δεκαετίες πριν. Κατέφυγε λοιπόν στις γνωστές αντικομμουνιστικές αηδίες και σε αμίμητα «επιχειρήματα», όπως ότι «και στις φυλακές έχουν εξασφαλισμένη στέγη». Η αλήθεια είναι βέβαια ότι στον σοσιαλισμό δεν υπήρχαν ελευθερίες όπως αυτές που απολαμβάνουν σήμερα οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι κατασκευαστές, οι τράπεζες και τα «real estate» να μετατρέπουν σε εμπόρευμα τη γη και τη στέγη, αφήνοντας 750.000 σπίτια ανοίκιαστα στην αναζήτηση του μεγαλύτερου κέρδους, την ώρα που 7 στους 10 νέους μένουν μέχρι τα 35 με τους γονείς τους, άλλοι διακόπτουν τις σπουδές επειδή δεν έχουν για νοίκι, δεκάδες χιλιάδες ξεσπιτώνονται από τους πλειστηριασμούς και εκατομμύρια δίνουν το 50% του εισοδήματός τους για σπίτι. Ακριβώς γι' αυτό μπόρεσε ο σοσιαλισμός να εξασφαλίσει - και μάλιστα σε πολύ διαφορετικές και πιο δύσκολες συνθήκες - στέγη για όλους, αντί για κέρδη στους λίγους όπως κάνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Η προοπτική να ξανασυμβεί αυτό τρομάζει τα «τσιουάουα» του σάπιου συστήματος, που παρουσιάζουν ως «σύγχρονο» τη σημερινή αθλιότητα και διαφημίζουν την «ελευθερία» που παρέχει ο καπιταλισμός στα λαϊκά στρώματα να μην έχουν «πού την κεφαλή κλίνη». Αυτές τις «ελευθερίες» σχολίαζε σκωπτικά πριν από 100 χρόνια και ο συγγραφέας Ανατόλ Φρανς, λέγοντας ότι στον καπιταλισμό «είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο. Απαγορεύεται το ίδιο, τόσο στους πλούσιους όσο και στους φτωχούς, να κοιμούνται κάτω από τις γέφυρες, να ζητιανεύουν και να κλέβουν ψωμί».

Το δημόσιο σύστημα Υγείας της Κούβας στηρίζεται στην προληπτική ιατρική

 

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Εκδήλωση χτες στο δημαρχείο της πόλης

 

Αποψη της εκδήλωσης
Αποψη της εκδήλωσης
Εκδήλωση για το δημόσιο σύστημα Υγείας της Κούβας και τη διεθνιστική του διάσταση πραγματοποίησε χτες το απόγευμα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης. Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του Συνδέσμου Βούλα Καραμπίδου, ενώ στη συνέχεια έγιναν ομιλίες από τον πρέσβη της Δημοκρατίας της Κούβας, Αραμίς Φουέντε Ερνάντες, και τον Γιώργο Μητσιάκο, αναπληρωτή καθηγητή Παιδιατρικής - Νεογνολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ. Επίσης απηύθυναν χαιρετισμούς ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης και η Ελένη Μπακιρλή, νοσηλεύτρια στο ΑΧΕΠΑ.

Στον χώρο λειτουργούσε και έκθεση με τα επιτεύγματα της Κούβας στον τομέα της διεθνιστικής αλληλεγγύης και της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Την εκδήλωση παρακολούθησε με ενδιαφέρον πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ενώ παρευρέθηκαν επίσης ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, και ο Χρήστος Παπαχρήστος, πρόεδρος της ΕΝΙΘ.

Από το βήμα της εκδήλωσης ο Κουβανός πρέσβης Αραμίς Φουέντε Ερνάντες ευχαρίστησε για την πρόσκληση και τόνισε: «Η παροχή υπηρεσιών Υγείας και η συνεχής φροντίδα για ανύψωση της ποιότητάς τους, όπως αυτές θεμελιώνονται στην ισχύουσα νομοθεσία της χώρας για την Υγεία, στηρίχθηκαν μεταξύ άλλων στην κατασκευή δεκάδων νοσοκομείων στις πόλεις και στην ύπαιθρο, εκατοντάδων Κέντρων Υγείας, ιατρικών σχολών, καθώς και κέντρων επιστημονικής έρευνας εξοπλισμένων με τα πιο σύγχρονα μέσα, στην ανάπτυξη της ιατροφαρμακευτικής βιομηχανίας, στην επιλογή και εκπαίδευση του υγειονομικού προσωπικού, στον κοινωνικό χαρακτήρα της άσκησης του ιατρικού λειτουργήματος, σύμφωνα πάντα με τις αξίες του σοσιαλισμού και του ιατρικού ήθους».

Αγώνας και αλληλεγγύη

 

Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου

 

Με τους εργαζόμενους να μετράνε ευρώ το ευρώ για το πώς θα βγει ο μήνας, να κόβουν ακόμα και από τα αναγκαία για να μπορέσουν να πληρώσουν το νοίκι, το ρεύμα ή τη δόση του δανείου, οι πρωτοβουλίες που παίρνουν σωματεία και μαζικοί φορείς για οργάνωση της αλληλεγγύης, ειδικά μέσα στις γιορτές, αποτυπώνουν για μια ακόμα φορά τη δύναμη του λαού που οργανώνεται, παλεύει και διεκδικεί.

Στα pass της κοροϊδίας και στα «μερίσματα» ανακύκλωσης της φτώχειας, που σερβίρει το σάπιο κράτος των αφεντικών, τα συνδικάτα απαντάνε με κλιμάκωση του αγώνα για μέτρα ανακούφισης και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, αλλά και με πρωτοβουλίες για να μη μείνει κανένας μόνος του, εκτεθειμένος στον κίνδυνο της εξαθλίωσης, μέσα από τα σωματεία, τις σωματειακές επιτροπές, τις επιτροπές ανέργων, άλλες συλλογικές οργανώσεις.

Μπροστά και στις γιορτές, ξεδιπλώνεται ήδη μια τέτοια δράση σε όλη τη χώρα: Οι διανομείς στην Πάτρα σχεδιάζουν να γυρίσουν σπίτι το σπίτι και να προσφέρουν τρόφιμα και παιχνίδια σε οικογένειες που έχουν ανάγκη. Σωματεία συλλέγουν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Τα στέκια εργαζομένων πρωτοστατούν στις γειτονιές σε αυτήν την κατεύθυνση. Συνδικάτα οργανώνουν με μεράκι εκδηλώσεις και γιορτές για τα παιδιά των εργαζομένων, προσφέροντας στιγμές ξεγνοιασιάς δίχως πανάκριβα εισιτήρια.

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ Απέρριψαν ξανά τις τροπολογίες του ΚΚΕ για να προστατεύσουν τα κέρδη των ομίλων

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ απέρριψαν στη Βουλή με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς την παραμικρή συζήτηση, τις τροπολογίες του ΚΚΕ. 

Το ΚΚΕ κατέθεσε για δεύτερη φορά μέσα σε 15 μέρες τις τροπολογίες αυτές για να δοθεί μια πραγματική ανάσα ανακούφισης στους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά, που έχουν γονατίσει από την άγρια φοροεπιδρομή, την ενεργειακή κρίση και την φτώχεια.

Με την έναρξη της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ζήτησε από την κυβέρνηση να πει καθαρά αν θα κάνει δεκτές τις τροπολογίες και αν θα τις θέσει σε ψηφοφορία. Το ίδιο ζήτησε να ξεκαθαρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα.