Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ


Για τις συνέπειες της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής και για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων

 
  Πηγή: Eurokinissi

Επίκαιρη Ερώτηση για τις συνέπειες της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής κατέθεσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στη Βουλή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και τη στελέχωση με προσλήψεις στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.

Αναλυτικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρει:

«Η ζωή των εργαζομένων στους χώρους εργασίας καθημερινά επιδεινώνεται. Η πλήρης ασυδοσία που νιώθει η εργοδοσία έχει τροφοδοτηθεί από τους νόμους όλων των τελευταίων ετών και τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησής σας που καταργεί στην πράξη τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και αφήνει απροστάτευτους τους εργαζόμενους.

Κυνισμός...


Οι κυνικές δηλώσεις Γεωργιάδη, ότι «η προστασία της α' κατοικίας είναι ζημία για την οικονομία», όπως και οι προηγούμενες που είχε κάνει, προειδοποιώντας με θράσος ότι από τις 30 Απρίλη η όποια προστασία της πρώτης κατοικίας τελειώνει μια και καλή «για να μη χαλάσουμε τις καρδιές μας», αποκαλύπτουν τι έρχεται για τα λαϊκά νοικοκυριά, τους χιλιάδες πλειστηριασμούς που είναι στα σκαριά, τα «ραβασάκια» και τη θηλιά των εκβιασμών που θα σφίξει κι άλλο. Επιβεβαιώνουν όμως και γιατί η κυβέρνηση, οι «θεσμοί», οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν εξαπολύσει το πογκρόμ αυτό. Τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια είναι εμπόδιο για έναν ακόμα γύρο φτηνού δανεισμού στις επιχειρήσεις, για να ανοίξουν οι «κάνουλες» με τις οποίες θα τροφοδοτηθεί ο νέος κύκλος επενδύσεων και κερδοφορίας. Είναι κι αυτό άλλη μια επιβεβαίωση ότι οι στόχοι του κεφαλαίου και οι ανάγκες του λαού είναι σαν το νερό με τη φωτιά. Οτι η θωράκιση της κερδοφορίας των ομίλων απαιτεί μόνιμη επίθεση στο λαό, που βλέπει συνεχώς να μεγαλώνει η απόσταση ανάμεσα σ' αυτό που ζει και στις ανάγκες του, που είναι σήμερα ώριμο και εφικτό να ικανοποιηθούν.

... και κοροϊδία
 
Το ίδιο φυσικά μεγαλώνει και η κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ, που παριστάνει ότι «σοκάρεται» τάχα από τον κυνισμό της κυβέρνησης. Αλήθεια, όμως, πού διαφωνεί με τον «εθνικό» στόχο του κεφαλαίου για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη; Πουθενά! Γι' αυτό ως κυβέρνηση προετοίμασε το οπλοστάσιο που αξιοποιεί τώρα η ΝΔ, μεταξύ άλλων και με το «ιδιώνυμο» για όσους αγωνίζονται ενάντια στους πλειστηριασμούς, ενώ τώρα, ως αντιπολίτευση, όχι μόνο δεν αμφισβητεί τους στόχους αυτούς, αλλά καλεί την κυβέρνηση να ανεβάσει στροφές στη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Συγκάτοικοι στο σπιτικό του κεφαλαίου είναι και οι δυο, κι ας τσακώνονται για την «μπουγάδα».

Συμμαχίες...



Ενα από τα επιχειρήματα που καταρρίπτονται με πάταγο στα Ελληνοτουρκικά είναι και αυτό: «Ευτυχώς που είμαστε στο ΝΑΤΟ. Φανταστείτε πού θα έφτανε η επιθετικότητα της Τουρκίας αν δεν ήμασταν μέλη της ίδιας συμμαχίας».

Δεν είναι μόνο οι τελευταίες εξελίξεις, αλλά και ολόκληρη η ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, από το 1952 που οι δύο χώρες έγιναν ταυτόχρονα μέλη του ΝΑΤΟ, που αποδεικνύουν ότι η συνύπαρξή τους στην ιμπεριαλιστική συμμαχία δεν άμβλυνε τις αντιθέσεις ανάμεσα στις αστικές τάξεις των δύο κρατών, ούτε βέβαια κατοχύρωσε σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα. Το ακριβώς αντίθετο συνέβη, οι αμφισβητήσεις εντάθηκαν.

Στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής συμμαχίας, οι αντιθέσεις της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης έγιναν πιο σύνθετες. Δεν πρόκειται απλώς για «διμερείς διαφορές» αλλά συνδέθηκαν με τους σχεδιασμούς της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, με την επιθετικότητά της ενάντια στην ΕΣΣΔ και τα σοσιαλιστικά κράτη παλιότερα, με μέτωπο στους ανταγωνιστές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σήμερα.

Αγιαστούρα και αλχημείες...




Πύκνωσαν οι εκπομπές, τα ένθετα και τα δημοσιεύματα που επευφημούν τον «νέο» ασφαλιστικό νόμο, που δίνει τάχα απλόχερα αυξήσεις, που σώζει το ασφαλιστικό σύστημα, που κερδίζουν όλοι. Η αγιαστούρα και η ωραιοποίηση περνούν μέσα από αλχημείες, ψεύτικα στοιχεία και πλάνες.

Το Ασφαλιστικό είναι το βασικό πλέγμα προστασίας των εργαζομένων. Είναι συλλογική κατάκτηση των εργαζομένων, αφορά το σύνολό τους, γεννήθηκε μέσα από τις αξίες της αλληλεγγύης και της ενότητας των εργαζομένων, από την ανάγκη της προστασίας της ζωής τους απέναντι στον επαγγελματικό κίνδυνο, από τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς ζωής τους μετά τον εργάσιμο βίο. Το Ασφαλιστικό πέρα από τη σύνταξη περιλαμβάνει μια σειρά προστατευτικές πλευρές που ξεκινούν από την προστασία της μητρότητας, την ασφάλιση των μικρών παιδιών και τα εμβόλιά τους, μέχρι τα φάρμακα και τις ιατρικές εξετάσεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων, την προστασία των εργατών απέναντι στον επαγγελματικό κίνδυνο, τις αναπηρικές συντάξεις κ.ο.κ.

Για τις αλχημείες και την κοπτοραπτική της κυβέρνησης γύρω από το Ασφαλιστικό



Την κυβέρνηση που συνεχίζοντας τις αλχημείες και την κοπτοραπτική προσπαθεί να κοροϊδέψει τους εργαζόμενους, ειδικά τις νέες βάρδιες της εργατικής τάξης, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ και παραθέτει συγκεκριμένα παραδείγματα με τα οποία καταρρίπτει τους κυβερνητικούς μύθους και ξεσκεπάζει τη συνέχεια της αντιασφαλιστικής επίθεσης με τον... νόμο Κατρούγκαλου - Βρούτση (Δείτε πάνω τον πίνακα).

Συγκεκριμένα, το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Οι εργαζόμενοι που ζουν στο πετσί τους όλων των ειδών τις "ευέλικτες" εργασιακές σχέσεις και την περιπλάνηση, αυτοί που βρέθηκαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες στις ουρές της ανεργίας και συνεχίζουν να βρίσκονται, ακούν καθημερινά για αυξήσεις στις συντάξεις στα 35 και τα 42 χρόνια εργασίας.