Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

300 μέρες


Πηγή: Associated Press

 

300 μέρες πολέμου στη Γάζα συμπληρώθηκαν χτες και είναι φανερό πού οδηγεί τα πράγματα ο σχεδιασμός του Ισραήλ και των Ευρωατλαντικών συμμάχων του στην περιοχή, με ενεργή εμπλοκή και της χώρας μας στον πόλεμο.

Όσοι τον περασμένο Οκτώβρη επιδείκνυαν τα αμερικανοΝΑΤΟικά τους διαπιστευτήρια, υπερασπιζόμενοι - και μάλιστα με φανατισμό - το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», σήμερα επιβεβαιώνεται ότι αξίζουν μόνο τη χλεύη και την οργή του λαού.

Η ισοπέδωση της Γάζας με 82.000 τόνους εκρηκτικών από τον ισραηλινό στρατό, με τη στήριξη των συμμάχων του, και η θανάτωση 40.000 Παλαιστινίων μέχρι σήμερα, στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα, δεν είναι σχέδιο που εκπονήθηκε από τα ισραηλινά και ευρωατλαντικά επιτελεία πριν από 300 μέρες.

Ήταν και είναι στρατηγικός σχεδιασμός του Ισραήλ και των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ να αναμορφώσουν τον χάρτη της Μέσης Ανατολής με κριτήριο τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα, στον ανταγωνισμό με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Αναξιοπαθούντες

 

«Φαρμακεία» τα σούπερ μάρκετ με την ακρίβεια που τσακίζει τον λαό, «φαρμάκι» και το φάρμακο - εμπόρευμα, με τις ανατιμήσεις που επέβαλε η κυβέρνηση για τα κέρδη των βιομηχάνων
«Φαρμακεία» τα σούπερ μάρκετ με την ακρίβεια που τσακίζει τον λαό, «φαρμάκι» και το φάρμακο - εμπόρευμα, με τις ανατιμήσεις που επέβαλε η κυβέρνηση για τα κέρδη των βιομηχάνων
Μα καλά, πώς αυγαταίνουν έτσι τα κέρδη των τραπεζών από εξάμηνο σε εξάμηνο; Τα ...κλωσάνε; Ρητορικό το ερώτημα για τραπεζικούς ομίλους όπως η Eurobank, που ανακοίνωσε 721 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2024 και την Πειραιώς που «έγραψε» 563 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη την ίδια περίοδο. Διαβάζοντας στα ψιλά γράμματα των ισολογισμών τους, διαπιστώνει κανείς ότι το νέο «μπουμ» κερδοφορίας βασίστηκε κατά βάση στις εισπράξεις για τα επιτόκια και στη μείωση των λειτουργικών εξόδων, με το συνεχιζόμενο κλείσιμο καταστημάτων και απολύσεις προσωπικού (τις οποίες βαφτίζουν εθελούσιες αποχωρήσεις). Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, οι εργαζόμενοι και ο λαός είναι αυτοί που πληρώνουν τα κερδοφόρα αποτελέσματα: Με ένταση της αφαίμαξης, για δάνεια που τώρα «τρέχουν» με μεγαλύτερα επιτόκια και με «εκπαραθύρωση» υπαλλήλων της τράπεζας. Χωριά τα κέρδη από την αναμόχλευση των 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, που πληρώνει από την τσέπη του ο λαός και το μεγαλύτερο μέρος τους κατευθύνεται μέσω των τραπεζών στους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτοί είναι λοιπόν οι ...αναξιοπαθούντες τραπεζικοί όμιλοι, τους οποίους χρηματοδότησε και χρηματοδοτεί αθρόα το κράτος με λεφτά του λαού και με τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συγχώνευση Attica - Παγκρήτιας.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ Στρώνει «χαλί» κερδοφορίας στα αποκαΐδια των λαϊκών αναγκών

 

Ν. Καραθανασόπουλος: «Το δίλημμα στο οποίο πρέπει να απαντήσει η εργατική τάξη και ο λαός είναι ή τα κέρδη ή οι ανάγκες και η ζωή του»

 

Με «μοντέλο ΔΕΗ» η παραπέρα εμπορευματοποίηση σε σειρά από τομείς όπως οι μεταφορές

Eurokinissi

Με «μοντέλο ΔΕΗ» η παραπέρα εμπορευματοποίηση σε σειρά από τομείς όπως οι μεταφορές
Με τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών ψηφίστηκε από στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την «αναδιάρθρωση» του Υπερταμείου (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας).

Με αυτό το νομοσχέδιο - σκούπα, που η κυβέρνηση έφερε για ψήφιση λίγο πριν κλείσει η Βουλή, δημιουργούνται νέες «επενδυτικές ευκαιρίες» για το μεγάλο κεφάλαιο, με έναν νέο γύρο ιδιωτικοποιήσεων και «απελευθέρωσης» τομέων σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Το σχέδιο νόμου για την «αναδιάρθρωση» του Υπερταμείου (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) προβλέπει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του, την απορρόφηση από αυτό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του ΤΑΙΠΕΔ, όπως και τον «εκσυγχρονισμό» - σύμφωνα με το «μοντέλο» της ΔΕΗ - του πλαισίου λειτουργίας οχτώ θυγατρικών εταιρειών του (ΟΑΣΑ, ΕΛΤΑ, ΔΕΘ-Helexpo, Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, ΓΑΙΑΟΣΕ, Ελληνικές Αλυκές, Διώρυγα Κορίνθου).

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής το βράδυ της Τετάρτης, αναφέρθηκε στον ρόλο του κράτους, εξηγώντας ότι διάφορες κυβερνήσεις ανεξαρτήτως πολιτικού προσανατολισμού έχουν εφαρμόσει παραλλαγές στο μείγμα διαχείρισης που «εξυπηρετούν τις εκάστοτε ανάγκες που έχει η αναπαραγωγή της καπιταλιστικής οικονομίας και τα συμφέροντα του κεφαλαίου», φέρνοντας ως παραδείγματα την κυβέρνηση της ΝΔ, που προέβη σε κρατικοποιήσεις χρεωμένων επιχειρήσεων, και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που προέβησαν σε ιδιωτικοποιήσεις.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ Ν. Καραθανασόπουλος: Το πόρισμα για τις υποκλοπές αποκαλύπτει τα όρια της «ανεξάρτητης» δικαιοσύνης και το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο (VIDEO)

 

 
 

Το πόρισμα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου «εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο της κυβερνητικής πλειοψηφίας να συγκαλύψει την τεράστια υπόθεση των υποκλοπών», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ταυτόχρονα, σε αντίθεση με τους εκπροσώπους των άλλων αστικών κομμάτων που δεν είπαν το παραμικρό, ανέδειξε το συνολικό αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο πάνω στο οποίο πατάει το δόγμα «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων», σε συνδυασμό με τον ταξικό χαρακτήρα της Δικαιοσύνης. 

Ο Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε πως το ΚΚΕ ζήτησε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής γιατί από την ανακοίνωση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γ.  Αδειλίνη γεννιούνται πολλά ερωτηματικά για την πορεία της έρευνας και τα στοιχεία της, για το πόρισμα και για τη βασιμότητα των συμπερασμάτων του. Όπως είπε, με αυτό το πόρισμα «επιχειρείται να ολοκληρωθεί η αγωνιώδης προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβέρνηση». 

ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΣΤΟ ΤΕΤΡΆΓΩΝΟ Η «ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΡΚΕΡΔΩΝ» Από τη μία τσέπη βγαίνουν και από την άλλη επιστρέφουν στους ομίλους

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Από τη μια τσέπη μπαίνουν, από την άλλη βγαίνουν, και μάλιστα διπλά, οι επιδοτήσεις στα τιμολόγια Ενέργειας για λαϊκά νοικοκυριά, εργαζόμενους και αγρότες, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης με αφορμή τη τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ψηφίστηκε στη Βουλή, με στόχο την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους των οικιακών καταναλωτών, καθώς και των αγροτών.

Η συγκεκριμένη τροπολογία προβλέπει επιβολή ειδικής εισφοράς 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τον μήνα Αύγουστο (και μόνο σε αυτές που λειτουργούν με φυσικό αέριο), επιδοτώντας με 1,6 ευρώ ανά kWh τους λογαριασμούς στο ηλεκτρικό ρεύμα για τους οικιακούς καταναλωτές, για ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει δε το γνωστό παραμύθι ότι αυτά τα ελάχιστα αρκούν τάχα για να ανακουφίσουν την «υπερβολική» επιβάρυνση των οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της αύξησης των τιμών του ρεύματος, λόγω της «δυσλειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς ρεύματος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη κατά τη διάρκεια του περασμένου Ιουλίου».

Ποια είναι η πραγματικότητα όμως που καλείται να βιώσει για ακόμη μια φορά ο λαός μας πίσω από «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα»;

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ Συμπλήρωσε 300 μέρες το έγκλημα διαρκείας του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

 

Πάνω από 39.480 Παλαιστίνιοι νεκροί από τις ισραηλινές επιθέσεις - 82.000 τόνους εκρηκτικών έχει ρίξει ο κατοχικός στρατός

 

Ούτε μέρα δεν παύουν να κουβαλούν σορούς νεκρών παιδιών στη Γάζα

Copyright 2023, The Associated

Ούτε μέρα δεν παύουν να κουβαλούν σορούς νεκρών παιδιών στη Γάζα
Τις 300 μέρες συμπλήρωσε χθες το έγκλημα διαρκείας που διαπράττει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας από τον περασμένο Οκτώβρη, με πολύμορφη στήριξη από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, επιχειρώντας μάταια να καταπνίξει τον αγώνα του ενάντια στην κατοχή, για μια ελεύθερη πατρίδα.

Στις 300 μέρες των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκαν πάνω από 39.480 Παλαιστίνιοι, αγνοούνται περίπου 10.000 - η πλειοψηφία τους θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια των ισραηλινών βομβαρδισμών - ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 91.128.

Από τους νεκρούς οι 16.314 ήταν παιδιά και έφηβοι. Οι 10.980 ήταν γυναίκες. Πάνω από 35 άτομα επιβεβαιωμένα πέθαναν από λιμό.

Ουσιαστικά τα στοιχεία αυτά δείχνουν πως σκοτώθηκε το 6% του συνολικού πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας...

Εκτοπισμένος είναι σχεδόν όλος ο πληθυσμός του παλαιστινιακού θύλακα των περίπου 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Πολλοί από τους αμάχους εκτοπισμένους βασανίζονται από πείνα, υποσιτισμό, δίψα, επιδημίες, ασθένειες μεταδοτικές, αδυναμία πρόσβασης σε βασικές υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά και υπηρεσιών Υγείας, οι οποίες έχουν βρεθεί συστηματικά στο στόχαστρο του ισραηλινού κατοχικού στρατού.