Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2014 - 2020


Ο ρόλος της Περιφερειακής Διοίκησης στην προώθηση βασικών κατευθύνσεων
 
 
Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 - 2020 αποτελεί βασικό εργαλείο για την προώθηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην ύπαιθρο. Περιλαμβάνει χρηματοδοτήσεις 6 δισεκατομμυρίων ευρώ (4,7 δισ. της ΕΕ και 1,3 δισ. του ελληνικού κράτους). Είναι τμήμα του ΕΣΠΑ 2014 - 2020, ως τομεακό επιχειρησιακό πρόγραμμα και καταλαμβάνει το 23% των κονδυλίων του, συνολικού ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ (21 δισ. της ΕΕ και 5 δισ. του ελληνικού κράτους).Σχετικά με τις λεγόμενες «κοινοτικές» χρηματοδοτήσεις θα πρέπει να γίνουν τρεις εισαγωγικές παρατηρήσεις:

1. Μπορεί το ισοζύγιο των χρηματοροών μεταξύ ελληνικού κράτους και ΕΕ να είναι θετικό (προβλέπεται να προσεγγίσει τα 3,9 δισ. το 2019 - Πίνακας 1), ωστόσο το συνολικό ισοζύγιο πληρωμών μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ παραμένει διαχρονικά ελλειμματικό. Για παράδειγμα, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο ξεπερνά ετησίως τα 10 δισεκατομμύρια (στοιχεία1 για την τριετία 2016 - 2018 στο Γράφημα).
 
2. Στο σύνολό τους αντλούνται από τη λεηλασία του εισοδήματος τόσο του λαού μας όσο και των υπόλοιπων λαών των χωρών της ΕΕ. Στον πρόσφατα ψηφισθέντα προϋπολογισμό του ελληνικού αστικού κράτους, οι εκροές (Πίνακας 1) προς την ΕΕ προσεγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ και προέρχονται τουλάχιστον κατά 80% από την άμεση και έμμεση φορολόγηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

2.154 καλημέρα και καλή δουλειά!


Μπορεί να τους είδες στη στάση το ξημέρωμα, σφιγμένους στα παλτά τους να τρέμουν δίπλα σου περιμένοντας το λεωφορείο. Ίσως να μπήκατε στο ίδιο τρόλεϊ ή ακόμη και να κατεβήκατε στην ίδια στάση. Μπορεί να σε σκούντησαν κατά λάθος αφηρημένοι καθώς βάδιζαν γρήγορα να προλάβουν να πάνε για δουλειά στην ώρα τους. Ίσως να έμεναν στο απέναντι διαμέρισμα ή στη δίπλα πολυκατοικία. 


Τους ξέρεις, τους είδες, μιλήσατε… Δεν είναι άγνωστοι, δεν είναι ανώνυμοι, δεν είναι κάποιοι, δεν είναι λίγοι. Είναι 2154 συνάδελφοί σου, που έφυγαν το πρωί από το σπίτι τους για το μεροκάματο, χαιρέτησαν τις οικογένειές τους και υποσχέθηκαν πως θα γυρίσουν το βράδυ με “το ψωμί στο τραπέζι των φτωχών”, εκείνο το ψωμί του Ρίτσου στο καπνισμένο του τσουκάλι. Δε γύρισαν όμως ποτέ πίσω, διότι η αξία της ανθρώπινης ζωής βαραίνει λιγότερο στην καπιταλιστική πλάστιγγα που γέρνει πάντα προς τα κέρδη των επιχειρήσεων. Δεν είναι εργατικά δυστυχήματα, είναι προμελετημένα εγκλήματα, εκ προθέσεως και κατ’ εξακολούθηση. Οι εγκληματίες κυκλοφορούν εκεί έξω ελεύθεροι, κολυμπάνε στα πλούτη και αποτελούν τα εκλεκτά μέλη της σάπιας ελίτ του κεφαλαίου. Δεν έχυσαν ούτε μία σταγόνα δάκρυ για αυτούς που έχυσαν ποτάμια αίματος στα σφαγεία τους.

Ο ματωμένος Φλεβάρης του 1933 στη Θεσσαλονίκη







Από iraklis3 στο Φεβ 17, 2019 Ιστορία
 

Μία σε μεγάλο βαθμό άγνωστη σελίδα του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, σελίδα ηρωισμού που βάφτηκε με αίμα συνέβη στις 15 Φλεβάρη 1933.

Η αστυνομία, εντείνοντας την τρομοκρατία κατά των προεκλογικών συγκεντρώσεων του Ενιαίου Μετώπου Εργατών – Αγροτών (ΚΚΕ), πολιορκεί συγκέντρωση εργατών στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Με αλλεπάλληλες εφόδους επιχειρεί να καταλάβει τα γραφεία που .
 Οι συγκρούσεις γενικεύθηκαν σε όλη την πόλη. Δέκα νεκροί και δεκάδες τραυματίες. Στις 16/2 απήργησαν οι τσαγκαράδες και οι αρτεργάτες, ενώ έγιναν και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, ενώ παίρνει και διεθνείς διαστάσεις

Γιατί δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση “Ευζωίας όλων των ζωικών ειδών”;




Τους φτάνουν οι διάφοροι τρελοί που συνεχίζουν να παλεύουν για να σωθεί η παραλία της καρέτα – καρέτα, για να μη καταστραφούν τα βουνά από τις ανεμογεννήτριες, για να μη δωθούν οι ακτές στα ξενοδοχεία, για να σωθούν οι Σκουριές κι οι Λευκίμμες.
Φαντάζεσαι να τους χαρίσεις και μια συνταγματική διάταξη για τα ζώα στο σύνολό τους κι όχι μόνο τα κανίς του Κολωνακίου;


Την είδηση την είδατε σίγουρα.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Κατά τη συζήτηση των άρθρων για τη συνταγματική αναθεώρηση, καταψηφίστηκε από τη Βουλή η πρόταση για το άρθρο 24Α “Προστασία της άγριας ζωής, της ευζωίας όλων των ζωικών ειδών και ιδίως καθιέρωση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, φύλαξης, μεταφοράς και εισαγωγής τους”. Χρήσιμη παρατήρηση: δεν αφορά λοιπόν τους σκύλους και τις γάτες μόνο, ή τα αδέσποτα της πόλης μόνο, αλλά ΟΛΑ τα ζώα.

Γκαζωμένη


«Γκαζωμένη» τρέχει η κυβέρνηση να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες, τις δεσμεύσεις δηλαδή που έχει αναλάβει από το «μεταμνημονιακό» μνημόνιο. Ετσι, μετά τα ταρατατζούμ για τη συνταγματική αναθεώρηση, όπου με παχιά λόγια περί «προόδου» έκανε το μαύρο άσπρο, έχουμε και λέμε για το «έργο» της μέσα σε δύο μόλις μέρες: Ιδιωτικοποίηση άλλων δέκα λιμανιών, διαγωνισμός για το ξεπούλημα της ΕΛΒΟ, παράταση της παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» για άλλα είκοσι χρόνια στη «Fraport», προετοιμασία νέου διαγωνισμού για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Από τις μέχρι τώρα ιδιωτικοποιήσεις, οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν πλούσια πείρα και μπορούν να καταλάβουν ότι η κυβέρνηση τους δουλεύει ψιλό γαζί όταν μιλάει για «αναβαθμισμένες» και «φτηνότερες» υπηρεσίες, «διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων» και άλλα παρόμοια. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η κυβέρνηση κάνει δώρο στους «παραχωρησιούχους» των λιμανιών, δηλαδή στα μονοπώλια, τόσο την ηλεκτροδότηση όσο και τα τοπικά τέλη, την ίδια στιγμή που χαρατσώνει άγρια τα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Χώρια που οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές έχουν έντονες γεωπολιτικές «ουρές», καθώς γύρω από τις λιμενικές υποδομές, την Ενέργεια, τα αεροδρόμια και την αμυντική βιομηχανία εξελίσσεται ένας αδυσώπητος ανταγωνισμός, με τις ΗΠΑ να έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν πρέπει να καταλήξουν σε «χέρια» μη ΝΑΤΟικών κρατών. Με αυτά τα δεδομένα, όπως και να το κάνεις, όσο πάνε και γενικεύονται τα «προοδευτικά χτυπήματα» της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα.

Σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα και την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ



Κοινή δήλωση σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα, αλλά και την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ που «πανηγυρίζει» για τη μετάθεση της ημερομηνίας της κατάθεσης των ταμειακών διαθεσίμων τον Ιούνη του 2019, έκαναν οι κομμουνιστές δήμαρχοι Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος, Καισαριανής Ηλίας Στάμελος, Πατρέων Κώστας Πελετίδης, Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος και Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος.
Το πλήρες κείμενο της κοινής δήλωσης έχει ως εξής: 

«O κ. Πατούλης και η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ μας ενημερώνουν για τη "μεγάλη νίκη της αυτοδιοίκησης" στο ζήτημα των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων. Απέσπασαν, καθώς μας λένε, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, να μετατεθεί η έναρξη εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης που ορίζει την υποχρεωτική διάθεσή τους στην Τράπεζα της Ελλάδας για τον Ιούνη του 2019!
Η "νίκη" τους φωνάζει από μακριά. Έχει τη σφραγίδα των προεκλογικών σκοπιμοτήτων. Βολική εκτόνωση για την κυβέρνηση και την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ.