Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Κοντά ποδάρια


Τα «μηχανάκια» της κυβέρνησης και των αστικών επιτελείων παίρνουν ξανά μπροστά αυτόν τον καιρό, που επίκειται η ανανέωση της άθλιας Συμφωνίας για τις Βάσεις με τις ΗΠΑ. Το «μότο» γνωστό, με τις αστειότητες περί «ασφάλειας» και «σταθερότητας», για μια Συμφωνία που κάνει την Ελλάδα ένα απέραντο πολεμικό ορμητήριο. Αλλά και με «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», για δήθεν «ασπίδα προστασίας» απέναντι στις διεκδικήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο. Το «μομέντουμ» αυτών των τερατωδών ψεμάτων τούς εκθέτει ξανά. Πότε τα λένε αυτά; Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγάλο παζάρι ΗΠΑ - Τουρκίας για τον ρόλο της τελευταίας στην περιοχή, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Και την ώρα που ο ανώτατος στρατιωτικός αρχηγός, όταν ρωτήθηκε για τις τουρκικές προκλήσεις, με αφορμή τη συνεδρίαση της στρατιωτικής επιτροπής των Ευρωατλαντικών στην Αθήνα, απάντησε για πολλοστή φορά ότι «αυτό δεν είναι θέμα του ΝΑΤΟ». Οσες φορές και να επιστρατεύσουν τα ίδια ψέματα, τα «ποδάρια» τους είναι κοντά. Η επέκταση του στρατιωτικού αποτυπώματος των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην Ελλάδα είναι βήμα για τη μεγαλύτερη εμπλοκή τη χώρας σε επικίνδυνα σχέδια και ανταγωνισμούς, ενώ στο όνομα της «διατλαντικής συνοχής», την οποία υπερασπίζονται όλα τα αστικά κόμματα στην Ελλάδα, προωθούνται επώδυνες διευθετήσεις στην περιοχή, που περιλαμβάνουν και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Ασφάλεια, ειρήνη και ευημερία για τους λαούς δεν μπορεί να προσφέρει η εμπλοκή, αλλά μόνο η σύγκρουση με τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ο αγώνας για αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου.

Εικόνες απανθρωπιάς και αγριότητας με έφιππους αστυνομικούς να κυνηγούν μετανάστες (ΦΩΤΟ)

 

Πηγή: Associated Press

Αποτροπιασμό προκαλούν οι φωτογραφίες έφιππων συνοριοφυλάκων των ΗΠΑ να κυνηγούν με λάσο και μαστίγια μετανάστες στα σύνορα με το Μεξικό, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι επί της διακυβέρνησης Μπάιντεν δεν άλλαξαν και πολλά στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων...

Οι εικόνες αποτυπώθηκαν κατά την επιχείρηση διάλυσης του καταυλισμού που έχει στηθεί κάτω από τη γέφυρα που συνδέει την πόλη Ντελ Ρίο των ΗΠΑ με τη Σιουδάδ Ακούνια του Μεξικού.

Σε μία από τις φωτογραφίες φαίνεται ένας έφιππος συνοριοφύλακας την ώρα που αρπάζει έναν μετανάστη από το μπλουζάκι του. Σε άλλες φωτογραφίες φαίνονται οι συνοριοφύλακες που χρησιμοποιούν μαστίγια ή λάσο για να κρατήσουν τους μετανάστες στην πλευρά του ποταμού Ρίο Γκράντε που βρίσκεται στο Μεξικό.

ΚΟΒ ΛΑΓΚΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ Να δοθεί τώρα ουσιαστική λύση στο στεγαστικό πρόβλημα των Γυμνασίων

 

Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

 

Άμεση και ουσιαστική λύση στο στεγαστικό ζήτημα των Γυμνασίων του δήμου ζητά η ΚΟΒ Λαγκαδά του ΚΚΕ και όχι «λύση» όπως αυτή που δόθηκε με τη συγχώνευση πέντε διδακτικών ωρών σε τρεις στο 1ο και 2ο Γυμνάσιο, «θεσμοθετώντας επί της ουσίας την υποβάθμιση των σπουδών των μαθητών του Λαγκάδα κατατάσσοντάς τα σε παιδιά β’ κατηγορίας». 

«Πώς άλλωστε μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει την κατάσταση όπου με βάση την πρόταση της δημοτικής αρχής τα παιδιά μας θα κάνουν μάθημα μόλις 3 ώρες ενώ θα έπρεπε να κάνουν 7;», αναφέρει σε σχόλιό της η ΚΟΒ και προσθέτει: 

«Τώρα να λυθεί το στεγαστικό ζήτημα των Γυμνασίων. Τώρα να γίνουν μόνιμες προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων ώστε τα παιδιά μας να μπορούν να διδαχτούν το σύνολο των μαθημάτων και της ύλης. Τώρα να λυθεί το ζήτημα της της μετακίνησης των μαθητών από τα χωριά του Λαγκαδά. Τώρα είναι η ώρα, όλοι, γονείς, καθηγητές και μαθητές να ανεβάσουν τον πήχη των απαιτήσεων και να διεκδικήσουν σχολειό που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες τους. Η Παιδεία είναι ανάγκη και δικαίωμα. Δεν το χαρίζουμε σε κανένα!».

902gr

Το παγόβουνο

 

 

Η προσπάθεια που έκανε ο κολοσσός διανομής έτοιμου φαγητού «e-food» την περασμένη βδομάδα να μετατρέψει με ένα γραπτό μήνυμα δεκάδες εργαζόμενους σε «συνεργάτες» χωρίς δικαιώματα, και μάλιστα υπό την απειλή της απόλυσης, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου της εργασιακής ζούγκλας που επικρατεί, ειδικά στον συγκεκριμένο κλάδο και στις «ψηφιακές πλατφόρμες».

Είναι η κορυφή του παγόβουνου των απανωτών τρίμηνων συμβάσεων για να ξεφορτώνεται η εργοδοσία πιο εύκολα προσωπικό, των «ενοικιαζόμενων εργαζομένων» μέσω δουλεμπορικών γραφείων (όπως ήταν και οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν στο στόχαστρο), των σχέσεων εργασίας με την ταμπέλα του «συνεργάτη» - αυτοαπασχολούμενου, αν και στην ουσία είναι μισθωτοί στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις κ.ο.κ.

Το ίδιο «παγόβουνο» ευρύτερα στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού μετράει πάνω από 14 διαφορετικές ευέλικτες εργασιακές σχέσεις (μερικής απασχόλησης, εποχιακής, «εξτρατζήδες», μαθητεία κ.ά.) που διευκολύνουν την ένταση της εκμετάλλευσης, δηλαδή την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου, και ουσιαστικά απαλλάσσουν την εργοδοσία ακόμα και από τις τυπικές υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζόμενους.