Σάββατο 22 Αυγούστου 2020

Η υπογραφή του Συμφώνου Μόλοτοφ - Ρίμπεντροπ και τι προηγήθηκε


Αποσπάσματα από το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ

Γερμανικά στρατεύματα περνούν τα τσεχοσλοβάκικα σύνορα και μπαίνουν στην περιοχή των Σουδητών τον Οκτώβρη του 1938
Γερμανικά στρατεύματα περνούν τα τσεχοσλοβάκικα σύνορα και μπαίνουν στην περιοχή των Σουδητών τον Οκτώβρη του 1938
Στις 23 Αυγούστου 1939, υπογράφτηκε ανάμεσα στην ΕΣΣΔ και τη Γερμανία το Σύμφωνο Μη Επίθεσης, που έμεινε στην Ιστορία ως «Σύμφωνο Μόλοτοφ - Ρίμπεντροπ». Σε μια προσπάθεια να καθυστερήσει τη γερμανική επίθεση εναντίον της, την οποία θεωρούσε βέβαιη, και αξιοποιώντας τις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις, η Σοβιετική Ενωση υπέγραψε το Σύμφωνο, έχοντας εξαντλήσει κάθε προσπάθεια να αποτρέψει τον πόλεμο και ενώ είχε προηγηθεί η υπογραφή του Συμφώνου του Μονάχου, ανάμεσα στη Βρετανία, στη Γαλλία, στη Γερμανία και την Ιταλία.
 Προσπαθώντας σήμερα να ξαναγράψει την Ιστορία, η ιμπεριαλιστική ΕΕ, της οποίας επίσημη ιδεολογία είναι ο αντικομμουνισμός, έχει καθιερώσει αυτήν την ημερομηνία ως «Ευρωπαϊκή Μέρα μνήμης στα θύματα του ολοκληρωτισμού και των αυταρχικών καθεστώτων», ταυτίζοντας ξεδιάντροπα τον κομμουνισμό με το ναζισμό, τη Σοβιετική Ενωση, που έδωσε 20 εκατομμύρια νεκρούς στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με τη ναζιστική Γερμανία. «Ξεπλένει» έτσι το ναζισμό - φασισμό, που είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος.

Οι απολογητές του σάπιου καπιταλισμού και της ιμπεριαλιστικής ΕΕ επιτίθενται στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και όχι στο παρελθόν, επειδή θέλουν να θωρακίσουν το βάρβαρο σύστημα από τη μόνη πραγματική και ρεαλιστική διέξοδο για το λαό, που δεν είναι άλλη από την ανατροπή αυτής της σαπίλας.

Κοινών Αλυχτίσματα (Ανάθεμα το Στάλιν)


Θα ’ταν δέκα το βράδυ στα μέσα τ’ Αυγούστου, μια καθημερινή,
που από κάπου ψηλά

– από μια ταράτσα ίσως κάποιας παλιάς πολυκατοικίας
που της έλειπε σοβάς
και που τη γέμιζαν άνθρωποι με χίλια προβλήματα
ο καθένας στην καμπούρα του – ακούστηκε η κραυγή: “Ανάθεμα
το Στάλιν!”


Ο γέρος παιδεραστής που ξερογλειφόταν
χαζεύοντας την εφτάχρονη που μπήκε με τη μάνα της στο
ζαχαροπλαστείο
για να πάρει παγωτό, σκέφτηκε
σαν τ’ άκουσε κουνώντας το κεφάλι (και τρίβοντας ό,τι είχε
απομείνει
απ’ το πουλί του
μέσα απ’ την τρύπια τσέπη): “Ο Στάλιν ήταν ένα τέρας”.

Τα αντεργατικά «πρωτόκολλα» της εργοδοσίας


Με το ...πρωτόκολλο του κουκουλώματος, τη μεταφορά του κόστους των διαγνωστικών τεστ στους εργαζόμενους, την επαναφορά της τηλεργασίας και την αποφυγή των απαραίτητων μέτρων προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς διαχειρίζεται η εργοδοσία την έξαρση της πανδημίας.
 
Ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, και ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές, σε συνδυασμό με την επιστροφή των εργαζομένων αυτή την περίοδο στα πόστα τους μετά τη θερινή τους άδεια, αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού σε χώρους δουλειάς, με δεδομένα τα πλημμελή μέτρα προστασίας, τη μη διενέργεια μαζικών διαγνωστικών τεστ και τις πρακτικές με τις οποίες διαχειρίζονται μια σειρά από επιχειρήσεις τα κρούσματα που προκύπτουν.

Μεταφέρουν στους εργαζόμενους ευθύνη και κόστος των τεστ
 
Στην «ατομική ευθύνη» επιβατών και εργαζομένων και στις αντοχές της ...τσέπης τους επαφίεται η διενέργεια διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Από τις αρχές Αυγούστου, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) έχει ...συμπράξει με επιχειρηματικό όμιλο στην Υγεία «προκειμένου να προσφέρουν στο επιβατικό κοινό, αλλά και στην κοινότητα εργαζομένων του αεροδρομίου, τη δυνατότητα διαγνωστικού ελέγχου» σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέσα στο αεροδρόμιο. Η υλοποίηση της ...δυνατότητας αυτής έχει κόστος 70 ευρώ, με τους επιχειρηματικούς ομίλους να σημειώνουν πως «η τιμή για την εξέταση είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική». Την ίδια στιγμή, στους εργαζόμενους στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, στα επισιτιστικά και εμπορικά καταστήματα, δεν γίνονται διαγνωστικά τεστ. Μάλιστα, οι οδηγίες που έχει δώσει εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης στο προσωπικό της συνιστούν «σε περίπτωση αμφιβολίας» για την κατάσταση της υγείας τους να απευθύνονται στα νοσοκομεία αναφοράς.

Σε χυδαίο αντικομμουνισμό καταφεύγει και πάλι με αφορμή την 23η Αυγούστου


  Πηγή: Eurokinissi

Για ακόμη μια φορά η ΕΕ αναπαράγει την ανιστόρητη και επικίνδυνη εξίσωση φασισμού - κομμουνισμού, με αφορμή την 23η Αυγούστου, που καθιερώθηκε από την ΕΕ ως «Ευρωπαϊκή Μέρα μνήμης στα θύματα του ολοκληρωτισμού και των αυταρχικών καθεστώτων», καθώς οι απολογητές του σάπιου καπιταλισμού και της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, επιτίθενται στον σοσιαλισμό - κομμουνισμό με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και όχι στο παρελθόν, επειδή θέλουν να θωρακίσουν το βάρβαρο σύστημα από τη μόνη πραγματική και ρεαλιστική διέξοδο για τον λαό, που δεν είναι άλλη από την ανατροπή του.