Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «Ετοιμοι για μάχη» για το ΝΑΤΟ από τον Ινδο-Ειρηνικό ως... το Διάστημα

 

INTIME NEWS

Ως τον Ινδο-Ειρηνικό και την αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Κίνα έφτασε χτες η «χάρη» της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την υπηρέτηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών.

Συγκεκριμένα, στον απόηχο της Συμφωνίας AUΚUS απέναντι στην Κίνα, χτες έφτασε στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Μαρίζ Πέιν. Στη συνάντησή της με τον Ελληνα ομόλογό της, Ν. Δένδια, οι συζητήσεις εστίασαν μεταξύ άλλων στην «ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε ευρύ φάσμα τομέων, στον συντονισμό των δύο χωρών σε διεθνείς οργανισμούς, σε εξελίξεις στην ευρύτερη γειτονία της Ελλάδας και στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού».

Αμέσως μετά ο Ν. Δένδιας δήλωσε ότι «υπάρχει ευρεία ταύτιση απόψεων» με την Αυστραλία, τονίζοντας ότι με την Πέιν συζήτησαν «για τις σχέσεις ΕΕ - Αυστραλίας, για τα ζητήματα που αφορούν στον Ινδο-Ειρηνικό», ενώ συμφώνησαν να ενισχύσουν τη «συνεργασία» τους «στους διεθνείς οργανισμούς για την από κοινού αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων».

Εκανε λόγο και για τις «ίδιες αρχές και αξίες» που υπερασπίζονται, όπως «τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας», και σε αυτό το πλαίσιο επέκρινε την Τουρκία και τον «αποσταθεροποιητικό ρόλο» της στην Ανατ. Μεσόγειο, για το γεγονός ότι διατηρεί απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας και σύναψε την παράνομη συμφωνία καθορισμού θαλάσσιων ζωνών με τη Λιβύη, αντιτείνοντας τις συμφωνίες της κυβέρνησης με Ιταλία και Αίγυπτο για καθορισμό ΑΟΖ.

Το 30% των μισθωτών «βγάζουν» τον μήνα με 345 ευρώ!

 

ΚΑΤΡΑΚΥΛΟΥΝ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ - ΑΠΟΓΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ
 



Ενώ η μερική απασχόληση και οι άλλες μορφές «ευελιξίας» έχουν οδηγήσει τον μέσο μισθό στα 785 ευρώ καθαρά

 


Η έκρηξη της μερικής απασχόλησης και η θωράκιση της «ευελιξίας» με τους νόμους όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, με συνεπακόλουθες την καθήλωση και την παραπέρα μείωση των μισθών, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την επιδείνωση των όρων ζωής της εργατικής τάξης, όπως επιβεβαιώνεται κάθε μήνα από τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΦΚΑ.

Με βάση αυτά και τις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις των επιχειρήσεων (ΑΠΔ) για τον Σεπτέμβρη του 2020 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) 3 στους 10 μισθωτούς εργάζονταν με μερική απασχόληση και ο μέσος μισθός τους ήταν μόλις 406,05 ευρώ μεικτά!

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 2.307.681 μισθωτών ιδιωτικού δικαίου οι 708.080 (30,68%) εργάζονταν με μερική απασχόληση. Η μέση απασχόληση ήταν 16,6 μέρες και ο μισθός 406,05 ευρώ μεικτά. Αν απ' αυτά αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές του εργαζόμενου, ο μέσος καθαρός μισθός για το 30% των μισθωτών της χώρας ανέρχεται σε 345 ευρώ καθαρά!

Μια αυταπάτη που κρατάει χρόνια

 

 

Σ' ένα άρθρο της «Εφ.Συν», με τίτλο «Μια αναμονή που κρατάει χρόνια», το οποίο αναφέρεται στις γαλλικές εκλογές και τα πιθανά σενάρια εκλογής του νέου Προέδρου, ο συντάκτης Τάσος Παππάς διατυπώνει το ερώτημα «γιατί να μην ενώσουν τις δυνάμεις τους οι υποψήφιοι της Αριστεράς έναντι του Μακρόν». Στο ερώτημα απαντά ο ίδιος μέσω ενός αποσπάσματος της πρόσφατης ομιλίας του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 150 χρόνια απ' την Παρισινή Κομμούνα, στο οποίο αναφέρεται ότι «όποιος είναι πρόθυμος να υπηρετήσει από κυβερνητική θέση τη σαπίλα του καπιταλισμού, δήθεν για "να τον κάνει λίγο καλύτερο", ή κοροϊδεύει χοντρά ή απλά επιδιώκει να σπείρει συγχύσεις στο κίνημα». Για να συμπληρώσει ο ίδιος ο συντάκτης, με τη γνωστή προβοκατόρικη ατάκα, «αναμονή μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες».

Δεν θα ασχοληθούμε με το γεγονός ότι ο Τ. Παππάς συγκαταλέγει στις αριστερές δυνάμεις την υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος ή τον Ζαν - Λικ Μελανσόν. Πιθανόν στη δική του αντίληψη οι παραπάνω να αποτελούν «αριστερά», όπως επίσης να αποτελεί «αριστερά» ο νεοεκλεγείς σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Γερμανίας Σολτς ή οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, που συχνά - πυκνά επικαλείται, χωρίς όμως ποτέ να αναφέρει κάτι χειροπιαστό ως κέρδος για τους λαούς αυτών των χωρών. Και, επίσης, γιατί να μην αποτελούν «αριστερά» και οι εδώ συνοδοιπόροι τους, ο Τσίπρας, ο Παπανδρέου κι ο Ανδρουλάκης;

Ο πραγματικός «ιός»

 

Φωτό αρχείου από A.PΦωτό αρχείου από A.P
Πηγή: Associated Press

 

Δύο χρόνια συμπληρώνονται αυτές τις μέρες από την ανακάλυψη του πρώτου κρούσματος κορονοϊού παγκόσμια, που σήμανε και την απαρχή της θανατηφόρας πανδημίας. Τα δύο αυτά χρόνια συντελείται στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο ένα έγκλημα διαρκείας, με θύμα τον λαό και θύτη την πολιτική που αντιμετωπίζει ως «κόστος» την προστασία της υγείας και θυσιάζει τις ανάγκες του στον βωμό του κέρδους.

Από την τραγωδία στο Μπέργκαμο της Ιταλίας μέχρι τους ομαδικούς τάφους στις ΗΠΑ, από τα νοσοκομεία - ρημαδιό που έγιναν «μιας νόσου», μέχρι τις ιδιωτικές κλινικές που θησαυρίζουν, η πανδημία ρίχνει και το τελευταίο «φύλλο συκής» όσων υπερασπίζονται την πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, τις «συμπράξεις» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, την επιχειρηματική δράση στην Υγεία.