Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

«Black Friday»



Τις επόμενες μέρες θα δούμε κόσμο να μπαίνει μαζικά στα εμπορικά καταστήματα. Έχουμε δει στο εξωτερικό ακόμα και να σκοτώνονται υπάλληλοι και πελάτες στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν ένα φθηνό προϊόν. Η καθημερινή πραγματικότητα γίνεται όλο και πιο σκληρή.

Κάθε μέρα που περνάει, η αγοραστική ικανότητα των εργαζομένων και του λαού για την κάλυψη ακόμη και των βασικών αναγκών γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις κάθε χρόνο αυξάνουν την κερδοφορία τους αναπτύσσονται όλο και περισσότερο. Ο τζίρος τους αυξάνεται, ανοίγουν νέα καταστήματα, εκσυγχρονίζονται.

Σχόλιο για την αντιπαράθεση Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή σχετικά με τη διαφθορά



Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την αντιπαράθεση Κυρ. Μητσοτάκη - Αλ. Τσίπρα στη Βουλή σχετικά με τη διαφθορά, αναφέρει:  

«ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που κοκορομαχούν στη Βουλή για τη διαφθορά και τη διαπλοκή, είναι οι ίδιοι που αρνούνται πεισματικά την πρόταση του ΚΚΕ για την -επιτέλους- κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε να ισχύει ό,τι και για τους απλούς πολίτες. Είναι επίσης οι ίδιοι, που στις αναθεωρήσεις του Ποινικού Κώδικα, μια με ΝΔ και μια με ΣΥΡΙΖΑ, ενσωμάτωσαν διατάξεις που αντικειμενικά διευκολύνουν το μεγάλο έγκλημα.

Η ΝΔ φρόντισε να επεκτείνει την "προστασία" σε όσους εμπλέκονται στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος, περιορίζοντας το χρόνο δέσμευσης των περιουσιακών τους στοιχείων και στους τραπεζίτες, προβλέποντας να έχουν μόνο οι ίδιοι τη δυνατότητα να ασκηθεί ποινική δίωξη σε στελέχη τους που εμπλέκονται σε υποθέσεις απιστίας.

Ο δε ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση φρόντισε να μετατρέψει από κακούργημα σε πλημμέλημα τις περιπτώσεις κατάχρησης δημοσίου χρήματος, μειώνοντας προκλητικά τις ποινές».

902.gr

Καληνύχτα κύριε Μαυρίδη… και καλά Χριστούγεννα



Οι υπέρμαχοι της καπιταλιστικής ασυδοσίας έχουν μεγάλη πλάκα όταν υπερασπίζονται τις «ιερές αγελάδες» του νεοφιλελευθερισμού. Θα είχαν ακόμη μεγαλύτερη πλάκα, αν όλα αυτά που πρεσβεύουν δεν επηρέαζαν καθημερινά τις ζωές μας.

«Φέτος, κύριε Πρόεδρε, κάτι διαφορετικό συμβαίνει στην αγορά. Έχουμε ακόμη μήνα Νοέμβριο και σε κάποιους δρόμους ξεκίνησαν να στολίζουν βιτρίνες. Αν είναι δυνατόν! Κάποιοι άνθρωποι αποφάσισαν να βάλουν τέλος στη μιζέρια! Να κάνουν τη μεγάλη ανατροπή».

«Η εκλογή της κυβέρνησής σας, κύριε Πρόεδρε, σηματοδότησε την αλλαγή πορείας της χώρας. Οι πολίτες σάς επέλεξαν, επειδή αποφάσισαν να αφήσουν πίσω τις αυταπάτες τους. Το βλέπουμε αυτό παντού γύρω μας. Σε καθημερινές εκδηλώσεις. Όλοι μας προσπαθούμε να θυμηθούμε πώς είναι να ζει κανείς κανονικά. Και οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι μία καλή αφορμή. Για να δοκιμάσουμε το πόσο διαφορετικά νιώθουμε σε σχέση με το 2010 ή το 2015».

Αποφάσεις Συνδικαλιστικών Οργανώσεων για κινητοποιήσεις για την Κοινωνική Ασφάλιση στις 30 Νοέμβρη



«To ΠΑΜΕ καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις, να πάρουν όλα τα μέτρα που χρειάζονται για την μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, των συνταξιούχων, της νεολαίας, των γυναικών στα συλλαλητήρια και τις άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις το Σάββατο 30 Νοέμβρη σε όλη τη χώρα για την Κοινωνική Ασφάλιση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ και συνεχίζει:

«Τα συλλαλητήρια διοργανώνονται με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των συνταξιουχικών οργανώσεων και παίρνουν μέρος όλοι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και τα λαϊκά στρώματα.

Σύσκεψη συνταξιούχων για την προετοιμασία των κινητοποιήσεων για το Ασφαλιστικό





Το κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων για κοινό αγώνα με φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος μπροστά στη νέα επέλαση για την κατάργηση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος, βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης των ΔΣ των Συνταξιουχικών Οργανώσεων των Σερρών, της Θεσσαλονίκης, της Δράμας και της Καβάλας, που έγινε στο Επιμελητήριο Σερρών, το πρωί της Τετάρτης.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος και μίλησαν εκπρόσωποι της ΣΕΑ και συγκεκριμένα ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Γιώργος Κουτουνίδης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, καθώς και εκπρόσωποι των συνταξιουχικών σωματείων των περιοχών.

Πεδίο σκληρών ανταγωνισμών ο ορυκτός πλούτος



Δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο φωτίζουν καλύτερα ορισμένες «αθέατες» με την πρώτη ματιά πλευρές των εξελίξεων στη Λατινική Αμερική, ιδιαίτερα στη Βολιβία, όπου τις τελευταίες μέρες εξελίσσεται το πραξικόπημα για την αλλαγή κυβέρνησης, με τη στήριξη των ΗΠΑ και άλλων δυνάμεων. Το ενδιαφέρον αυτών των δημοσιευμάτων εστιάζει στον «πόλεμο» για τον ορυκτό πλούτο της Βολιβίας και πιο ειδικά για το λίθιο, ως ένα σημαντικό πεδίο των ανταγωνισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Το λίθιο είναι βασικό συστατικό στην κατασκευή μπαταριών που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία της ηλεκτροκίνησης και όχι μόνο. Στον τομέα αυτό επενδύουν τεράστια ποσά η Κίνα και οι ΗΠΑ, αλλά και ισχυρές δυνάμεις της ΕΕ, όπως η Γερμανία. Στην εποχή της «πράσινης ανάπτυξης», η Goldman Sachs χαρακτηρίζει το λίθιο ως τη «νέα βενζίνη», εκτιμώντας ότι μια αύξηση της τάξης του 1% στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων παγκοσμίως θα αυξήσει τη ζήτησή του περισσότερο από 40%. Είναι φανερό επομένως ότι η δέσμευση μεγάλων κοιτασμάτων λιθίου ανά τον κόσμο δίνει ισχυρό προβάδισμα στον ανταγωνισμό. Πρέπει να πάρουμε υπόψη ότι όλα τα σχέδια που προτάσσουν την ηλεκτρική ενέργεια ως εναλλακτική του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην κίνηση οχημάτων, σχετίζονται με την επίλυση του βασικού προβλήματος της μεγάλης διάρκειας αποθήκευσής της. Γι' αυτόν το λόγο οι «μπαταρίες» και γενικότερα οι συσσωρευτές ηλεκτρικής ενέργειας μπαίνουν στο επίκεντρο αυτών των σχεδίων.

Επικίνδυνα μέτρα



Η δημιουργία φυλακών τύπου Αμυγδαλέζας, η ένταση της καταστολής σε βάρος χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών και οι αθρόες απελάσεις με συνοπτικές διαδικασίες είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του περιβόητου κυβερνητικού σχεδίου που παρουσιάστηκε προχτές.

«Πακέτο» με τα παραπάνω ήρθαν και τα μέτρα για τη δήθεν «ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών», στις περιοχές που θα φιλοξενήσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, για να χρυσώσουν το χάπι της άθλιας κατάστασης που βιώνουν, μαζί με τους πρόσφυγες, τα λαϊκά στρώματα στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Τα συγκεκριμένα μέτρα είναι η συνέχεια όσων έχουν αποφασιστεί από τον περασμένο Σεπτέμβρη στο ΚΥΣΕΑ και προέβλεπαν ανάμεσα σε άλλα: Ενίσχυση του ρόλου του ΝΑΤΟ και της FRONTEX, με την εμπλοκή μάλιστα των Ειδικών Δυνάμεων για την αποτροπή της εισόδου των ξεριζωμένων. Δραστικό περιορισμό στο δικαίωμα παροχής ασύλου με ταυτόχρονη ένταση των επαναπροωθήσεων και απελάσεων, κάτι που έγινε με νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Παφίλης: “Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε πάσα στη ΝΔ κι αυτή έβαλε γκολ” (VIDEO)




Σαρωτικός ήταν για μια ακόμα φορά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, στη διάρκεια της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση. Μια κι αυτές τις μέρες η λέξη “δημοκρατία” κλίνεται σε όλες τις πτώσεις, ο Παφίλης έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, λέγοντας πως δημοκρατία δεν είναι κάποιος να έχει ένα εκατομμύριο ευρώ κι άλλος να έχει δέκα ευρώ τη μέρα. Αναφέρθηκε δηκτικά στο σόφισμα του ΣΥΡΙΖΑ περί “εποικοδημητικής πρότασης δυσπιστίας”, αστειευόμενος πως έτσι θα μπορούσε να πάρει και το Νόμπελ!!!