Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Είναι καλή η σύνταξη στη Σουηδία;






Από Panos στο Φεβ 20, 2019 Διεθνή
 
Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Κατατέθηκε το Νομοσχέδιο: Σύνταξη στα 67 και οικιοθελώς στα 69, πρόωρη στα 64! 

Οι συνταξιούχοι στην Σουηδία είναι 2,2 εκατομμύρια στο σύνολο των 10 με στοιχεία του Υπουργείου Κοινωνικής πολιτικής τον Δεκέμβρη του 2018. Παίρνουν σύνταξη κατά μέσο όρο 1800 ευρώ, βάσει των επίσημων στοιχείων της στατιστικής υπηρεσίας.

2000 παίρνουν οι άντρες και 1400 οι γυναίκες στην κοινωνία της ισότητας, κατά τα άλλα. Μείον 28% φόρο, οι συνταξιούχοι πληρώνουν μεγαλύτερο φόρο από έναν μισθωτό, άρα περίπου 1300 καθαρά.

675.000 από αυτούς που δεν έχουν καταφέρει να συμπληρώσουν 40 χρόνια δουλειάς ή τα εισοδηματά τους ήταν χαμηλά, κάτω από 1.100 ευρώ τον μήνα, παίρνουν εγγυημένη σύνταξη από το κράτος από 600 μέχρι 700 ευρώ μικτά και δικαιούνται στεγαστικό επίδομα 200 ευρώ τον μήνα. 500.000 από αυτούς είναι γυναίκες!

Στο χέρι


Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για να χρηματοδοτήσει την κρατική συμμετοχή στο πρόγραμμα «ρύθμισης» των «κόκκινων» δανείων είναι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, και αυτό της μεταφοράς κονδυλίων από το επίδομα στέγασης. Θυμίζουμε ότι το επίδομα αυτό, που είχε παρουσιαστεί από την κυβέρνηση ως απόδειξη τάχα της φροντίδας της για τη λαϊκή στέγη, είχε ξεκινήσει από τα 600 εκατ. ευρώ, για να μειωθεί στα 400, λόγω εσωτερικής «ανακατανομής» του υπερπλεονάσματος από το ξεζούμισμα του λαού. Τώρα σχεδιάζεται στα μουλωχτά και νέο τσεκούρωμα, κατά επιπλέον 100 εκατ. ευρώ. Ολα αυτά βέβαια για όσους «τυχερούς» περνάνε από το κόσκινο των εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων, που λειτουργούν ως «κόφτες» ακόμα και γι' αυτήν την πενιχρή επιδότηση του ενοικίου. Αυτά που η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει «μετά βαΐων και κλάδων» σχεδιάζει τώρα να τα κόψει, ώστε με τα ίδια λεφτά να στήσει το επόμενο προπαγανδιστικό «κόλπο γκρόσο», με την προστασία τάχα των δανειοληπτών, που στην πραγματικότητα αποτελεί επιδότηση των τραπεζιτών και «μαχαίρι στο λαιμό» των χρεωμένων νοικοκυριών, για να «προσέλθουν στο ταμείο». Ανεξάρτητα από το αν τελικά θα επιλεγεί αυτό το σενάριο ή κάποιο παραπλήσιο, και μόνο το γεγονός ότι έχει πέσει στο τραπέζι δείχνει τι εννοεί η κυβέρνηση με τα παχιά λόγια περί «συνολικής πολιτικής για τη στέγη»: Αναδιανομή της φτώχειας και νέοι εκβιασμοί στα λαϊκά στρώματα, με τη «μάνα» (βλ. τραπεζικοί όμιλοι και συνολικά το κεφάλαιο) να είναι οι μόνιμοι κερδισμένοι.

Χωρίς αμφιβολία...


  Πηγή: Associated Press

«Μετά από αυτήν τη Διάσκεψη δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Σίγουρα έχουμε πρόβλημα». Με αυτά τα λόγια έκλεισε την Κυριακή τις εργασίες της 55ης Διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου ο επικεφαλής της, Β. Ισινγκερ, δείχνοντας με τρόπο γλαφυρό ότι τα μαχαίρια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών έχουν προ πολλού βγει από τα θηκάρια.

Πράγματι, το «πρόβλημα» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται παραπέρα, στο έδαφος της ανισομετρίας, των ανακατατάξεων στο ιμπεριαλιστικό σύστημα και της αμφισβήτησης της πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ, στο φόντο των προβλέψεων για μια νέα καπιταλιστική κρίση, δεν μπόρεσε ούτε στιγμή να κρυφτεί στη Διάσκεψη, που αποτέλεσε βήμα αντιπαράθεσης για τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών κέντρων που συμμετείχαν, πρωτίστως ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και Κίνα.

Δεν έχει κανείς παρά να δει δηλώσεις όπως αυτές της Γερμανίδας καγκελαρίου, ότι οι «δομές» που προέκυψαν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο «υπόκεινται σε απίστευτη πίεση, επειδή οι εξελίξεις απαιτούν τη μεταρρύθμισή τους», την κριτική της για τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στη Συνθήκη για τα πυρηνικά, τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, τον αγωγό «Nord Stream 2» και άλλα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ


Έργα και ημέρες της ηγεσίας της ΓΣΕΕ




Τα νέα στοιχεία που αποδείχνουν την ωμή παρέμβαση και τη συμμετοχή της εργοδοσίας στα Συνδικάτα αναδεικνύει το ΠΑΜΕ για το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Στο πλαίσιο της διαδικασίας νομιμοποίησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των αντιπροσώπων από την Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες στις οποίες έχει προχωρήσει το ΠΑΜΕ. Αποκαλύπτονται και νέες όψεις του εκφυλισμού στον οποίο οδηγεί η στοίχιση των συνδικαλιστικών οργανώσεων πίσω από τα συμφέροντα και τις αξιώσεις των εργοδοτών.

Μέσα από τις καταγγελίες στις οποίες προχώρησαν όλο το προηγούμενο διάστημα το ΠΑΜΕ και ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα έχει αναδειχθεί η εκτεταμένη νοθεία, με στόχο την αλλοίωση των συσχετισμών: Οι διπλοψηφίες, οι εργαζόμενοι που προσέρχονται στην κάλπη με... αλφαβητική σειρά και ψηφίζουν ένας κάθε μισό λεπτό, τα σωματεία που έχουν περισσότερους ψηφίσαντες από τους εργαζόμενους που υπάρχουν στις περιοχές τους, είναι μερικές από τις καταγγελίες που έχουν γίνει και έχουν μείνει χωρίς απάντηση.