Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Οικονομία ... στο χακί

 

Πηγή φωτο: verso.gr

Μαζικές επενδύσεις σε όπλα, συμβατικά και πυρηνικά, πραγματοποιούνται από τα καπιταλιστικά κράτη, που βλέπουν τη σύγκρουση να έρχεται... Ασύλληπτα ποσά επενδύονται στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό για αγορές, επενδύσεις, δρόμους μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων. Εναν ανταγωνισμό για τα κέρδη, που οδηγεί στον όλεθρο. «Επενδύουν στον Αρμαγεδδώνα», τόνισε πρόσφατα στην έκθεσή της η ICAN (Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Οπλων).

Το 2023, κάθε ένα λεπτό δαπανήθηκαν σχεδόν 174.000 δολάρια για πυρηνικά όπλα. Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να φυτευτούν 1 εκατ. δέντρα και με τις δαπάνες 5 ετών θα μπορούσαν να τραφούν 45 εκατ. άνθρωποι που αντιμετωπίζουν λιμό και να λυθεί το επισιτιστικό πρόβλημα, αναφέρει ενδεικτικά η έκθεση της ICAN. Τεράστια ποσά επενδύονται σε πολεμικό υλικό και την ίδια ώρα οι «αντοχές της οικονομίας» δεν επιτρέπουν ούτε σεντ για αναβαθμισμένες, δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για όλους, σύγχρονα σχολεία, βελτίωση της ζωής των ανθρώπων. Είναι κι αυτό ένα απτό παράδειγμα για το πού καταλήγει ο παραγόμενος πλούτος στην «ελεύθερη» καπιταλιστική οικονομία.

Ετσι, τα 9 κράτη που διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ινδία, Κίνα, Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο, Πακιστάν, Βόρεια Κορέα) δαπάνησαν συνολικά την περασμένη χρονιά 91 δισ. δολάρια για πυρηνικά όπλα, επενδύοντας «στην καταστροφή της ανθρωπότητας». Πρόκειται για αύξηση 34% σε σχέση με το 2018. Στην κορυφή με τις - μακράν - μεγαλύτερες πυρηνικές δαπάνες βρίσκονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι η Ρωσία.

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ Τα όνειρα και οι αγώνες για τη ζωή των σύγχρονων αναγκών μας δεν ναρκώνονται

 

 

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την Παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών σημειώνει:

«Το ΚΚΕ, όχι μόνο στις 26 Ιούνη, την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, αλλά καθημερινά με τη δράση του, με την πολιτική πρόταση διεξόδου του, με τις επεξεργασίες του, ορθώνει μέτωπο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, και τις εξαρτήσεις, ενάντια στον ατομικό τρόπο “φυγής” από μια ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει ο νέος άνθρωπος, ενάντια στην πολιτική της αστικής τάξης που -και στο φαινόμενο των ναρκωτικών- απλά προσπαθεί να διαχειριστεί την χρήση και την εξάρτηση, συντηρώντας και αναπαράγοντας συνειδητά το φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης.

Όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις στη χώρα μας συμφωνούν και ταυτίζονται στο ζήτημα αυτό. Αφού σιγά σιγά αποσαθρώνουν την πρόληψη, τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη, τώρα για να διαχειριστούν την τοξικομανία ενισχύουν ακόμα περισσότερο τη “μείωση της βλάβης”. Είναι χαρακτηριστικό ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ αλληλοσυγχαίρονται για τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης, για την «ανάγκη» νομιμοποίησης της κάνναβης στα πλαίσια προσέγγισης επενδύσεων για το μεγάλο κεφάλαιο.

Βάση

 

Δορυφορική εικονα της βάσης Μ. Κογκαλνιτσεάνου όπως είναι τώρα
Δορυφορική εικονα της βάσης Μ. Κογκαλνιτσεάνου όπως είναι τώρα

Μια ανάσα από την Ουκρανία, το ΝΑΤΟ μετατρέπει ένα ολόκληρο χωριό της Ρουμανίας σε αεροπορική βάση, μεγαλύτερη κι απ' αυτή του Ράμσταϊν στη Γερμανία! Η ΝΑΤΟική βάση Κογκαλνιτσεάνου θα αποτελέσει έδρα μιας μοίρας ρουμανικών F-16 και των drones MQ-9 Reaper. Δίπλα ακριβώς θα αναπτυχθεί μια πόλη - στρατώνας, όπου θα εναλλάσσονται δυνάμεις από τις 32 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ. Η νέα βάση απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, 300 χιλιόμετρα από την Οδησσό και 400 χιλιόμετρα από τη Σεβαστούπολη της Κριμαίας. Ηδη βρίσκονται εκεί Βρετανοί και Αμερικανοί, που παρέχουν «υπηρεσίες» στον ουκρανικό στρατό, ενώ τελευταία έφτασαν και Φινλανδοί στρατιωτικοί.