Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Μοιράζονται «κοινά οράματα» με τον ΣΕΒ



Με φουσκωμένα τα πανιά από τον νέο αντεργατικό αέρα που «φύσηξε» με το αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, ο ΣΕΒ, σε απόλυτο συγχρονισμό με την κυβερνητική πολιτική, έστειλε προχτές επιστολή προς τους «κοινωνικούς εταίρους» (ΓΣΕΕ, υπόλοιπες εργοδοτικές οργανώσεις), όπου οριοθετεί το πλαίσιο και τις αξιώσεις του για τη λεγόμενη «μεταμνημονιακή εποχή». Στην πραγματικότητα, ο ΣΕΒ διατυπώνει παλιές και νέες απαιτήσεις σε βάρος της εργατικής τάξης, τις οποίες μάλιστα βιάζεται να κατοχυρώσει μέσα από τον περίφημο «κοινωνικό διάλογο». Ειδικότερα, στην επιστολή του ο ΣΕΒ επιδιώκει να μετατρέψει την τυπική έναρξη της «διαπραγμάτευσης» για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) του 2018, σε όχημα θωράκισης και επέκτασης των αντεργατικών ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα συνολικά για τους μισθούς, τις Συλλογικές Συμβάσεις, την ασφάλιση, τη λειτουργία της διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Θυμίζουμε ότι στην τωρινή τους μορφή, οι διαπραγματεύσεις για την ΕΓΣΣΕ δεν έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα για τους εργαζόμενους, μιας και ο κατώτερος μισθός διέπεται από τις γνωστές διατάξεις της ΠΥΣ του 2012, που απαγορεύει οποιαδήποτε επανεξέτασή του από εργοδότες και συνδικάτα. Την άθλια αυτή ρύθμιση, που ψήφισε η προηγούμενη κυβερνητική πλειοψηφία, διατηρεί ανέγγιχτη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κουνώντας μάλιστα προκλητικά το δάκτυλο στους εργαζόμενους, που διεκδικούν την κατάργησή της, επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, κατάργηση του υποκατώτερου μισθού κ.ά.

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: «Φροντίζουμε για την ψυχική σας υγεία»!





Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: «Φροντίζουμε για την ψυχική σας υγεία»! – του Νίκου Μπογιόπουλου

 

  

 Η λογική του κατήφορου είναι ο πάτος.

   Μόνο που στη δική τους περίπτωση ο πάτος του κατήφορου δεν έχει πάτο.Εκεί που λες «το τερμάτισαν» αυτοί σκάβουν. Και το πάνε ακόμα παρακάτω.

   Εξηγούμαστε:

   Ενώ στη Βουλή έφτανε το πολυνομοσχέδιο – επιστέγασμα της σωτήριας 3ης αξιολογήσεως, οι αρμόδιοι του υπουργείου Δικαιοσύνης άρχισαν να διακινούν την «επιχειρηματολογία» τους όσον αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την «αναγκαιότητάς τους».

   Πηγές, λοιπόν, του υπουργείου έδωσαν ένα δισέλιδο non paper όπου ομνύουν υπέρ της καθολικότητας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ευτυχώς συνάδελφοι σε διάφορα ΜΜΕ μετέφεραν ως όφειλαν το περιεχόμενό του (πχ http://www.athina984.gr/2018/01/09/fysiki-plistiriasmi-telos-mono-ilektroniki-meta-tin-psifisi-tou-polynomoschediou/) και έτσι οι κυβερνητικοί παράγοντες – που φρόντισαν το συγκεκριμένο δελτίο να μην εμφανίζεται στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης – δεν μπορούν να πιπιλίζουν τα προσφιλή τους περί «fake news».

Αμνησίες...


Φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στον «Ριζοσπάστη» στις 19 Μάρτη του 1983 με το σώμα του άτυχου ναυτεργάτη στο διάδρομο του υπουργείου Ναυτιλίας
Φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στον «Ριζοσπάστη» στις 19 Μάρτη του 1983 με το σώμα του άτυχου ναυτεργάτη στο διάδρομο του υπουργείου Ναυτιλίας
Ούτε η πρώτη είναι ούτε ασφαλώς θα είναι και η τελευταία φορά που εργάτες μπαίνουν σ' ένα υπουργείο και διαμαρτύρονται έντονα για την αντεργατική πολιτική μιας κυβέρνησης. Το παράξενο θα ήταν να μη συμβαίνει αυτό. Και ασφαλώς, είναι άλλο πράγμα να εκτιμάς ότι χρειάζεται μαζική οργανωμένη πολιτική πάλη για να ανατραπεί πράγματι η πολιτική του κεφαλαίου κι άλλο πράγμα να ζητάς να υπάρχει άκρα του τάφου σιωπή, επειδή μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων έδωσε ψήφο σ' αυτήν ή την άλλη αντεργατική κυβέρνηση. Ας αφήσουν, λοιπόν, τα σάπια τα διάφορα στελέχη της κυβέρνησης που βγήκαν χτες να δηλώνουν πονηρά πονηρά ότι οι δυναμικές παρεμβάσεις των εργατών δεν ταιριάζουν δήθεν στην πολιτική του ΚΚΕ. `Η, ότι παρεμβάσεις σαν κι αυτή στο γραφείο της υπουργού Εργασίας δεν συνέβησαν στα γραφεία υπουργών προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ακούστε, κυρία Αχτσιόγλου…







Από atexnosσ
το Ιάν 11, 2018
Γράφει ο Νίκος Μόττας

Ακούστε, κυρία Αχτσιόγλου…

Γράφει ο Νίκος Μόττας

Ακούστε, κυρία Αχτσιόγλου…

Γράφει ο Νίκος Μόττας //
Πριν τρία χρόνια εκλέχθηκαν υποσχόμενοι ότι «θα έσκιζαν τα μνημόνια», τα οποία θα καταργούσαν «με ένα νόμο κι’ ένα άρθρο». Ψήφισαν δύο μνημόνια και έσκισαν στην κυριολεξία το λαό.

Πριν δυόμιση χρόνια, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνιζε με στόμφο: «Αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να υπογράψει τρίτο μνημόνιο». Υπέγραψαν όχι μόνο τρίτο, αλλά και τέταρτο, φορτώνοντας τσουβάλια αντιλαϊκών νόμων διαρκείας στις πλάτες του λαού.

Έκαναν ότι μπορούσαν για να αποδείξουν στην πράξη τι σημαίνει πολιτική ξετσιπωσιά

Κάντε θόρυβο επιτέλους!



 σχολίασε η Thesska Katerina.

Μεγαλώσαμε κάποιοι με αυτονόητες ως ένα βαθμό τις έννοιες 8ωρο, συλλογικές συμβάσεις. μισθός, δώρα, επιδόματα ασθενείας-οικογενεικά,ανεργίας, εργατική νομοθεσία,κοινωνική ασφάλιση, συνταξιοδότηση κλπ. 

Αν δεν αλλάξει κάτι, η νέα γενιά θα τα ακούει σαν παραμυθάκι.


Αυτά ολα, που τώρα πια, τα χουν πάρει πίσω εξαιτίας της απραξίας των περισσοτέρων στην επίθεση που μας κάνουν, δε χαρίστηκαν ποτέ και πουθενά.
Όσοι αδιαφορείτε για την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, τουλάχιστον να γνωρίζετε ότι ζείτε ή ζήσατε καλά εξαιτίας απεργών εργατών κι όχι εξαιτίας απεργοσπαστών. 

Νομοσχέδιο - έκτρωμα



«Μεροληπτικό» χαρακτηρίζει η κυβέρνηση το πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα, υπονοώντας ότι οι εκατοντάδες διατάξεις του «γέρνουν» υπέρ των «αδυνάτων». Μια ανάγνωση και μόνο των μέτρων που περιέχει, φανερώνει ότι και αυτό το νομοθέτημα είναι κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και γι' αυτό ενάντια στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Εμβληματική αντεργατική μεταρρύθμιση είναι το ξήλωμα του απεργιακού δικαιώματος, που ξεκινάει από τα πρωτοβάθμια σωματεία. Γι' αυτό τρίβουν τα χέρια τους οι εργοδότες, που θέλουν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου στους τόπους δουλειάς. Η πανηγυρική συμφωνία της ΝΔ σε αυτό το θέμα είναι διπλά αποκαλυπτική. Οχι μόνο δηλώνει ότι είναι υπέρ τού να μπουν νέα εμπόδια στην απεργία, αλλά πλειοδοτεί σε μέτρα και διατυπώσεις του νόμου που θα διευκολύνουν την εφαρμογή του σε μεγαλύτερο εύρος.