Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Με το γράμμα του νόμου το όργιο στους τόπους δουλειάς

Εξειδικευμένη εταιρεία ενημερώνει τους εργοδότες πώς να φορτώσουν στους εργαζόμενους τις συνέπειες από το capital control
Η ιστοσελίδα από την οποία οι εργοδότες ενημερώνονται για το πώς μπορούν να ...ξεχειλώσουν κι άλλο τους εργαζόμενους
Η ιστοσελίδα από την οποία οι εργοδότες ενημερώνονται για το πώς μπορούν να ...ξεχειλώσουν κι άλλο τους εργαζόμενους
 
Η «ΠΙΜ Εργασιακή», εταιρεία που ειδικεύεται στην παροχή συμβουλευτικής στήριξης στις επιχειρήσεις επί εργασιακών και ασφαλιστικών θεμάτων, κοινοποίησε τις προάλλες την εξής «επείγουσα ανακοίνωση»:«Με αφορμή την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην αγορά εργασίας από τις διαδικασίες του δημοψηφίσματος σας ενημερώνουμε για τις δυνατότητες που παρέχονται από τη νομοθεσία μας σήμερα στους εργοδότες που αδυνατούν να απασχολήσουν το προσωπικό τους, οι οποίες είναι οι εξής:

-- Η χορήγηση, ύστερα από αίτηση κάθε εργαζόμενου, μέρους των ημερών της κανονικής αδείας του έτους 2015 με αποδοχές.

-- Με αίτηση κάθε εργαζόμενου και όχι μονομερώς από τον εργοδότη, να χορηγηθεί άδεια χωρίς αποδοχές για όσες μέρες συντρέχουν τα γεγονότα αυτά, η οποία γνωστοποιείται μόνο στο ΙΚΑ.

-- Να θέσουν το προσωπικό τους σε διαθεσιμότητα σύμφωνα με το άρθρο 4 Ν. 3846/2010 καταβάλλοντας το ήμισυ των αποδοχών τους.

-- Να καθιερώσουν σύστημα εκ περιτροπής εργασίας μονομερώς, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν. 3846/2010, τηρώντας όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο αυτό.
Κάθε άλλη μονομερής ενέργεια του εργοδότη θα είναι παράνομη εφόσον δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία μας».

Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι το όργιο των αντεργατικών μέτρων, που εξελίσσεται αυτές τις μέρες στους χώρους δουλειάς, έχει την πλήρη κάλυψη του νόμου, που ακόμα και σ' αυτές τις περιπτώσεις προασπίζει τα συμφέροντα της εργοδοσίας και όχι βέβαια των εργαζομένων.

Σημειώνουμε επίσης ότι ακόμα και εκεί που απαιτείται η συναίνεση του εργαζόμενου, όπως στην περίπτωση της άδειας άνευ αποδοχών, η πρόβλεψη αυτή είναι «κενό γράμμα», από τη στιγμή που η εργοδοσία μπορεί με εκβιασμούς να αποσπά τη συναίνεση σε αντεργατικά μέτρα, κυρίως εκεί που κυριαρχεί ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός.

Θυμίζουμε, τέλος, ότι τα παραπάνω γενικευμένα μέτρα, συνοδεύονται ακόμα με απολύσεις και απληρωσιά, για την οποία η εργοδοσία απολαμβάνει πλήρη ασυλία από την κυβέρνηση και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Ριζοσπάστης Πέμπτη 9 Ιούλη 2015

ΑΤΜ σημαίνει «Αριστερό Τρίτο Μνημόνιο»;

Νίκος Μπογιόπουλος στον eniko

Πρώτο: Χτες την ώρα που η ειδησιογραφία κατακλυζόταν από τις πληροφορίες για το αίτημα της κυβέρνησης Τσίπρα για την επιβολή ενός τρίτου Μνημονίου με νέα αβάσταχτα μέτρα εναντίον του λαού που έχει ήδη γονατίσει υπό το βάρος των δυο προηγούμενων Μνημονίων, ο κ.Τσίπρας επιδιδόταν στο Ευρωκοινοβούλιο σε μια ρητορική βγαλμένη από την προεκλογική περίοδο.

    Το βλέπουμε, λοιπόν, να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας: «Άλλαξε ο Μανολιός και φόρεσε τα ρούχα του αλλιώς». Που σημαίνει ότι μέχρι τώρα είχαμε «δεξιά» Μνημόνια που συνοδεύονταν από δηλώσεις εθελοδουλείας. Τώρα αιτούμαστε τα ίδια και χειρότερα Μνημόνια, αλλά – και  εφόσον υπογραφούν – αυτά τα Μνημόνια θα είναι… «αριστερά». Η απόδειξη για το «αριστερόν» του πράγματος είναι ότι αυτά τα – ίδια και χειρότερα – Μνημόνια, συνοδεύονται, πλέον, από δηλώσεις «λεβεντιάς»… 

   Δεύτερο: Η κυβερνητική προπαγάνδα οδηγεί πολλούς καλόπιστους να μας επισημαίνουν: «Μα δεν βλέπετε ότι η σημερινή κυβέρνηση λέει “όχι”  στις απαιτήσεις των εταίρων, πώς μπορείτε να την τσουβαλιάζετε με την προηγούμενη κυβέρνηση;».

   Απαντάμε:Μα δεν βλέπετε ότι η τακτική της ΕΕ τσουβαλιάζει τον ελληνικό λαό ανεξαρτήτως κυβερνήσεων; Μα δεν βλέπετε ότι ανεξαρτήτως των «ναι» των προηγούμενων και των «όχι» των σημερινών, το θυσιαστήριο των Βρυξελλών συνεχίζει να εμφανίζεται σαν «μονόδρομος»; Δεν βλέπετε ότι το «Όχι» του λαού στην λιτότητα και στους εκβιασμούς, το μετατρέπουν σε «ναι»; Δεν βλέπετε ότι ζούμε σε ριμέικ το πάλαι ποτέ «φεύγουν οι βάσεις που μένουν» και ότι προσπαθούν να ντύσουν τα «ναι στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ» με τα απομεινάρια εκείνου του παπατζίδικου «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο»;