Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

Πριν στεγνώσει το μελάνι του τερατουργήματος – Χατζηδάκη οι μεγάλες επιχειρήσεις το εφαρμόζουν

 

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ “E-FOOD”

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

«Καθημερινά αποδεικνύεται ο εκτρωματικός χαρακτήρας του νόμου Χατζηδάκη, αλλά και η απάτη του υπουργού, ότι δήθεν θα έλυνε τα προβλήματα των διανομέων» τονίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιο για τις αντεργατικές μεθοδεύσεις στην επιχείρηση-πλατφόρμα «E-FOOD». Τονίζει πως«ένας δρόμος υπάρχει. Ο ενωτικός, μαζικός αγώνας των εργαζομένων, μέσα απ’ τα συνδικάτα τους, για να μείνει αυτό το έκτρωμα στα χαρτιά».

Αναλυτικά:

Μπουκώνει τη μεγαλοεργοδοσία με «ζεστό» χρήμα και πάμφθηνους εργαζόμενους

 

Τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για την εξασφάλιση φθηνής εργατικής δύναμης στους ομίλους παρουσίασε χτες ο υπουργός Εργασίας

 

Eurokinissi

Τα μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, με εξασφάλιση πρόσβασης σε ακόμα πιο φθηνή εργατική δύναμη, τα οποία ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας, παρουσίασε και πάλι χτες ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης.

Ομως, ούτε ο ψεύτικος ισχυρισμός του υπουργού ότι δήθεν το νέο πρόγραμμα των 1.200 ευρώ γίνεται για τη «διευκόλυνση των νέων να ενταχθούν στην αγορά εργασίας» ούτε το υποκριτικό ενδιαφέρον προς τη νέα γενιά μπορούν να κρύψουν ότι η στρατηγική του κεφαλαίου, η οποία υλοποιείται από όλες τις κυβερνήσεις, οδηγεί στη μείωση του «μισθολογικού» και «μη μισθολογικού κόστους» για τις επιχειρήσεις, ενώ την ίδια στιγμή στην αγορά εργασίας επεκτείνονται και μονιμοποιούνται η «ευελιξία», η υποαπασχόληση και οι συμβάσεις με ημερομηνία λήξης.

Στο πλαίσιο αυτό, και λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να στείλει για να δουλέψουν, «πεσκέσι» σε μεγαλοξενοδόχους, 16χρονους μαθητές, χτες ο Κ. Χατζηδάκης παρουσίασε το μέτρο της καταβολής 600 ευρώ σε νέους εργαζόμενους 18 έως 29 ετών, που θα προσληφθούν για πρώτη φορά, ενώ ακόμα 600 ευρώ θα λαμβάνουν οι επιχειρήσεις για κάθε νέα πρόσληψη. Το πρόγραμμα θα μπει σε ισχύ από την αρχή του 2022, θα αφορά περίπου 35.000 νέες προσλήψεις με κόστος 42 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι επιχειρήσεις θα μπορούν να το συνδυάσουν και με άλλα προγράμματα που «τρέχουν», όπως αυτό της επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών ή προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Επικίνδυνες εξελίξεις

 

  Πηγή: Associated Press

 

Η νέα τριμερής «ενισχυμένη συμμαχία ασφάλειας», με την επωνυμία AUKUS, που ανακοίνωσαν ΗΠΑ - Βρετανία - Αυστραλία, με αιχμή την αλληλοενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων τους, για την «ασφάλεια του Ινδο-Ειρηνικού» και την αντιμετώπιση των «απειλών του 21ου αιώνα», όπως «βαφτίζεται» κυρίως η ραγδαία άνοδος της Κίνας, είναι το πιο πρόσφατο επεισόδιο στην ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, αυξάνοντας τους κινδύνους για τους λαούς όλου του κόσμου.

Μαζί με την πραγματοποίηση της πρώτης Συνόδου Κορυφής του Σχήματος Quad (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Αυστραλία), που θα φιλοξενήσει ο Λευκός Οίκος στις 24 Σεπτέμβρη, η ανακοίνωση για το AUKUS και το περιεχόμενό του - με πρώτο βήμα το πρόγραμμα εξοπλισμού της Αυστραλίας με πυρηνοκίνητα υποβρύχια - επιβεβαιώνει ότι ο Ινδο-Ειρηνικός βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των ανταγωνισμών.

Συνάντηση με δημάρχους και την κίνηση πολιτών «Η ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη» είχε χτες το πρωί ο Δ. Κουτσούμπας

 

Να αξιοποιηθούν οι δημόσιοι χώροι για κάλυψη των κοινωνικών αναγκών


Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη ΔΕΘ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, πραγματοποίησε χτες το πρωί συνάντηση με δημάρχους της Δυτικής Θεσσαλονίκης και την κίνηση πολιτών «Η ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη». Στη συνάντηση, εκ μέρους του ΚΚΕ, παραβρέθηκαν η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ, ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, τα μέλη της ΚΕ Ευθύμης Δημάκης και Γρηγόρης Κλιγκόπουλος, οι βουλευτές Λεωνίδας Στολτίδης και Γιάννης Δελής, καθώς και περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, Κορδελιού - Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης, και ο γγ του δήμου Παύλου Μελά, Κ. Σαραφίδης. Παρουσίασαν την πρόταση των δημάρχων της Δυτικής Θεσσαλονίκης για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στα δυτικά και τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στις σημερινές εγκαταστάσεις του εκθεσιακού φορέα. Οπως είπαν, αυτή η προοπτική ανοίγει δυνατότητες για τη Θεσσαλονίκη, τον πολιτισμό, την ποιότητα ζωής, με την επέκταση του μετρό, του προαστιακού, συγκοινωνίες και άλλα αναγκαία έργα υποδομής.

«Ισορροπίες»... φαρμάκι


«Η εξασφάλιση μιας ισορροπίας ανάμεσα στις προσιτές τιμές (affordability) και στη βιωσιμότητα (sustainability) ουδέποτε ήταν κάτι το εύκολο», έγραψε τις προάλλες το «Bloomberg» με αφορμή την εκτόξευση των τιμών της Ενέργειας πανευρωπαϊκά. Αντίστοιχες αναλύσεις γίνονται και στην Ελλάδα, για το ποιο «μείγμα» θα μπορούσε να εξασφαλίσει την «ισορροπία» - όπως λένε - ανάμεσα στο «αναγκαίο» κόστος και στην ταχύτητα της «πράσινης μετάβασης». Ακόμα κι έτσι να είχαν τα πράγματα, επιβεβαιώνουν τι «φούμαρα» πουλούσαν τα προηγούμενα χρόνια, όταν μίλαγαν για την «πτώση των τιμών» που θα προκαλούσε η «απελευθέρωση» της Ενέργειας, για το «φτηνό, επαρκές και φιλικό στο περιβάλλον» ρεύμα που θα έφερναν τα σχέδια «ολοκλήρωσης» της ευρωπαϊκής αγοράς και τα «πράσινα πρότζεκτ» του κεφαλαίου. Ολα αυτά αποδείχθηκαν ...«πράσινα άλογα» κι από πίσω ξεπρόβαλε γοργά η ενεργειακή φτώχεια για εκατομμύρια σπίτια, οι χιλιάδες απολύσεις στον κλάδο της Ενέργειας, η ενεργειακή εξάρτηση και η καταστροφή του περιβάλλοντος.

Οι ίδιοι που τα προκάλεσαν αυτά, το κεφάλαιο δηλαδή και οι κυβερνήσεις του, αναζητούν τώρα άλλοθι στην «ακαταλληλότητα» τάχα του μείγματος, για να κρύψουν ότι είναι η ίδια η λειτουργία του καπιταλισμού, οι αντιφάσεις και τα αδιέξοδά του που φορτώνουν με νέα βάρη τον λαό. Στην προκειμένη περίπτωση, η κολοσσιαία κρατική στήριξη που συνοδεύει τον σχεδιασμό της «πράσινης» μετάβασης, για να επενδυθούν τεράστια κεφάλαια και να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για αυξήσεις στις τιμές, ειδικά στο ρεύμα, με την ακριβότερη ηλεκτροπαραγωγή από τις ΑΠΕ, τα πράσινα χαράτσια κ.λπ. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι αυτό που προβάλλεται κάθε φορά ως «φάρμακο» για το σάπιο σύστημα αποδεικνύεται τελικά «φαρμάκι» που το πίνει ο λαός, αφού καμία «ισορροπία» δεν μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στα κέρδη του κεφαλαίου και στις δικές του ανάγκες.