Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Αγώνας και διεκδικήσεις που ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας

 

«Αυτό είναι σύγχρονη σκλαβιά», αναφέρει δημοσίευμα στην Τυνησία για τις συνθήκες δουλειάς στην «Teleperformance» στην Ελλάδα

 

Από ρεπορτάζ σε τυνησιακό ΜΜΕ για την απεργία και τις συνθήκες δουλειάς στην «Teleperformance» στην Ελλάδα
Από ρεπορτάζ σε τυνησιακό ΜΜΕ για την απεργία και τις συνθήκες δουλειάς στην «Teleperformance» στην Ελλάδα
«Αυτό είναι σύγχρονη σκλαβιά»: Ετσι χαρακτηρίζουν τις συνθήκες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά εργαζόμενοι από την Τυνησία στα τηλεφωνικά κέντρα της «Teleperfomance» στην Ελλάδα, σε δηλώσεις οι οποίες φιλοξενούνται σε ένα μεγάλης έκτασης δημοσίευμα του τυνησιακού μέσου ενημέρωσης «inkyfanda» (https://inkyfada.com/fr/2024/02/08/condition-travail-tunisiens-teleperformance-grece/). Το «inkyfada» αναφέρει μάλιστα ότι η εταιρεία δεν απάντησε σε αιτήματα για συνέντευξη και σε ερωτήματα που απέστειλε.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι η έρευνα που τροφοδότησε με στοιχεία το ρεπορτάζ έγινε με 120 Τυνήσιους εργαζόμενους στην «Teleperfomance» Ελλάδας. Ακόμα ότι ρωτώντας για το είδος συμβάσεων, από τους 119 ερωτηθέντες μόνο το 16,5% δουλεύει με συμβάσεις αορίστου χρόνου και οι υπόλοιποι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με το 37% να δουλεύει με συμβάσεις διάρκειας 3 - 6 μηνών και το 28,5% με συμβάσεις διάρκειας 6 μηνών έως 1 χρόνο, πολλές από τις οποίες είναι μέσα από «γραφεία ενοικίασης εργαζομένων». Ο λόγος; Οπως σημειώνει η έρευνα, όσες συμβάσεις έλεγξε, αυτές δεν συνάπτονται απευθείας από με την «Teleperformance» αλλά με άλλες εταιρείες που ενεργούν ως μεσάζοντες, που εναλλάσσονται. Η αλλαγή λοιπόν μεταξύ διαφορετικών συμβάσεων και μεσαζόντων είναι ένας τρόπος ώστε να ξεφεύγει η «Teleperformance» από τη νομοθεσία που υποχρεώνει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου μετά από κάποιες ανανεώσεις στην ίδια εταιρεία.

Ξάφρισμα

 

Οσο περισσότερο διεισδύουν οι ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα κι όσα περισσότερα κεφάλαια επενδύονται για την επέκτασή τους, τόσο περισσότερο επιβαρύνονται τα λαϊκά νοικοκυριά. Αυτό επιβεβαιώνει η συζήτηση που ανοίγει ξανά για τις υποδομές που χρειάζεται να φτιαχτούν για να προσαρμοστεί το δίκτυο στα νέα δεδομένα της ηλεκτροπαραγωγής. Μάλιστα, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή, επικαλούμενη σχετικές ευρωπαϊκές μελέτες, προαναγγέλλει για τα επόμενα χρόνια ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις στα τέλη δικτύου, ώστε τα λαϊκά στρώματα - καταναλωτές να «επιδοτήσουν» τις υποδομές που είναι αναγκαίες για την κερδοφορία των ενεργειακών ομίλων. Σύμφωνα με αυτές τις μελέτες, πανευρωπαϊκά, μόνο το ένα τρίτο της μέσης λιανικής τιμής του ρεύματος που πληρώνουν τα νοικοκυριά αφορά αμιγώς το κόστος της Ενέργειας, ενώ τα άλλα δύο τρίτα κατευθύνονται σε φόρους κ.λπ., αναλογία που θα χειροτερέψει τα επόμενα χρόνια, για να χρηματοδοτείται η επέκταση των ΑΠΕ. Πρόκειται για στοιχεία που «αδειάζουν» ξανά όσους προσπαθούν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα, διαφημίζοντας το «φθηνότερο ρεύμα από τις ΑΠΕ», τη στιγμή που και το ρεύμα ακριβαίνει, μέσα από την «απελευθέρωση» και το Χρηματιστήριο Ενέργειας, και οι άλλες χρεώσεις αυξάνονται, ξαφρίζοντας το λαϊκό εισόδημα. Τελικά, οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι «πράσινοι» όμιλοι, που επεκτείνουν τις μπίζνες τους με λεφτά του λαού! Για τα μονοπώλια, λοιπόν, σίγουρα κέρδη και τζάμπα υποδομές, για τον λαό χαράτσια και ενεργειακή φτώχεια. Αυτή είναι με δυο λόγια η περίφημη «πράσινη μετάβαση».

ΣΕΜΙΝΑ ΔΙΓΕΝΗ Η εμπορία ανθρώπων είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εγκληματική βιομηχανία στον κόσμο (VIDEO)



Η εμπορία ανθρώπων είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εγκληματική βιομηχανία στον κόσμο με τζίρο που ξεπερνά τα 150 δισ. ευρώ τον χρόνο, επισήμανε μεταξύ άλλων η Σεμίνα Διγενή, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την καταπολέμηση της εμπορίας και της εκμετάλλευσης ανθρώπων. 

Όπως τόνισε, περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, σήμερα, βρίσκονται παγιδευμένοι σε καθεστώς εμπορίας. Το 65% των θυμάτων τράφικινγκ είναι γυναίκες και κορίτσια, το 77% των γυναικών και το 72% των κοριτσιών πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και οι υπόλοιπες γίνονται θύματα καταναγκαστικής εργασίας.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ Ερώτηση για την απαγόρευση δράσης της οργάνωσης «Εργατικό Μέτωπο Λετονίας»

 

 

Την απαγόρευση δραστηριοτήτων της οργάνωσης «Εργατικό Μέτωπο Λετονίας» από δικαστήριο της Ρίγας στηλιτεύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Στις 27 Γενάρη 2024 δικαστήριο της Ρίγας στη Λετονία αποφάσισε να απαγορεύσει τις δραστηριότητες της οργάνωσης «Εργατικό Μέτωπο Λετονίας», επικαλούμενο τις «συστάσεις» του Γενικού Εισαγγελέα και σχετικό πόρισμα της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφαλείας.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι πρόκειται για οργάνωση που «κηρύττει την ιδεολογία του κομμουνισμού, διαδίδει εκκλήσεις για βίαιη αλλαγή στο κρατικό σύστημα της Λετονίας, διαπράττει ενέργειες που στοχεύουν στην υποκίνηση διαφωνιών, δημιουργώντας έτσι απειλή για την ασφάλεια του κράτους και της κοινωνίας». Επιπλέον, το δικαστήριο χαρακτήρισε απειλή για την κρατική ασφάλεια την «εσφαλμένη ερμηνεία της Ιστορίας της Λετονίας», η οποία μπορεί να διχάσει την κοινωνία.

«Πυρετός» στην πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ

 

Η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και η προετοιμασία για γενικευμένο πόλεμο αποτυπώνεται και στην κούρσα των πολεμικών εξοπλισμών σε όλο τον κόσμο. Ειδικά στις ΗΠΑ, οι μηχανές της πολεμικής βιομηχανίας δουλεύουν «στα κόκκινα», για να εφοδιάσουν τόσο τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, όσο και τους συμμάχους, όπως η Ουκρανία και το κράτος - δολοφόνος του Ισραήλ.

Η Εθνική Στρατηγική για την Αμυντική Βιομηχανία των ΗΠΑ, που επεξεργάστηκε το αμερικανικό Πεντάγωνο τον Νοέμβρη του 2023 και δημοσιεύτηκε πρόσφατα, κάνει λόγο για «αποφασιστική δεκαετία» στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, ξεχωρίζοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον ανταγωνισμό με την Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, και τις νέες, επικίνδυνες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ολα τα παραπάνω περιγράφονται στο κείμενο ως «οξεία απειλή που καταδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για αυξημένες και βελτιωμένες αμυντικές δυνατότητες τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και για τους συμμάχους και εταίρους». Με δεδομένο εξάλλου ότι τα στρατιωτικά αποθέματα των ΗΠΑ έχουν μειωθεί για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό, η έκθεση περιγράφει «ένα διαφορετικό σύνολο βιομηχανικών απαιτήσεων και αντίστοιχων κινδύνων».

* * *

Η έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου διαπιστώνει ότι «τώρα έχουμε την ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων της αύξησης της παραγωγικής μας ικανότητας και της ενίσχυσης των αλυσίδων εφοδιασμού μας». Σ' αυτήν την κατεύθυνση, η αμερικανική κυβέρνηση καλείται να αναλάβει συγκεκριμένα μέτρα, ώστε η πολεμική βιομηχανία να «κινηθεί επιθετικά προς καινοτόμες δυνατότητες επόμενης γενιάς, συνεχίζοντας παράλληλα να αναβαθμίζει και να παράγει, σε σημαντικούς όγκους, συμβατικά οπλικά συστήματα που βρίσκονται ήδη στη δύναμη».

Δεν ξεμπερδεύουν

 

 

Με παρακαταθήκη τις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος και ιδιαίτερα το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα, χιλιάδες φοιτητές και μαθητές σε όλη τη χώρα ετοιμάζονται αύριο να διαδηλώσουν ξανά: «Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Να μην κατατεθεί το τερατούργημα!».

Η κυβέρνηση «έχει βρει τον μάστορά της» με τις μαζικές διαδηλώσεις και τις ζωντανές διαδικασίες σε σχολεία και σχολές. Παρά την προσπάθεια στην αρχή να ξεγελάσει και να καλοπιάσει τους φοιτητές, στη συνέχεια να τους τρομοκρατήσει και να καταστείλει τον αγώνα τους, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται για 6η βδομάδα, με καινούργιες δυνάμεις να μπαίνουν στη μάχη.

Η πλειοψηφία φοιτητών και μαθητών απορρίπτει το νομοσχέδιο και το δείχνει καθημερινά στα αμφιθέατρα και στους δρόμους. Εχει την αλληλεγγύη των εκπαιδευτικών, των ακαδημαϊκών, των εργαζομένων στα ΑΕΙ, εκατοντάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων του κινήματος.