Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Εργαλείο διαχείρισης της επικίνδυνης πολιτικής στο πλαίσιο ΗΠΑ-ΝΑΤΟ το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής



Σε σχόλιο για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Στο πλαίσιο του σημερινού θανάσιμου εναγκαλισμού με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, που βάζουν σε κίνδυνο τους λαούς και τροφοδοτούν την τουρκική επιθετικότητα, ούτε ποτέ υπήρξε ούτε μπορεί να υπάρξει πραγματική λύση υπέρ του ελληνικού λαού και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, στο οποίο ως γνωστόν δεν συμμετέχει το ΚΚΕ, δυστυχώς είναι ένα ακόμα εργαλείο διαχείρισης αυτής της αδιέξοδης και επικίνδυνης πολιτικής, η οποία αποτελεί κοινό παρονομαστή των κομμάτων του ευρωατλαντικού μπλοκ».

Πάσες


Την καλλιέργεια εφησυχασμού για την τουρκική επιθετικότητα και κυρίως για το ρόλο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σε διευθετήσεις που απειλούν κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου συνδράμει ο επίτροπος της ΕΕ Μ. Σχοινάς. Σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις ενάντια στην Κύπρο, έκανε λόγο για «κινήσεις εντυπωσιασμού» και ανακάλυψε «ευρωπαϊκή αντίδραση», η οποία μάλιστα «θα συνεχίσει να υπάρχει κάθε φορά που γίνονται τέτοιου είδους "καουμποϊλίκια"». Αλλά και ο πρωθυπουργός εξέφρασε από τη Βουλή τη βεβαιότητα ότι «η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας» με αφορμή τις προκλήσεις της Τουρκίας νοτιοανατολικά της Κρήτης, με τον Γ. Κουμουτσάκο να διαπιστώνει την «προϊούσα απομόνωση της Τουρκίας», αφού «όλοι οι μεγάλοι παίκτες είπαν ότι η συμφωνία (σ.σ. με τη Λιβύη) είναι παράνομη». Η στάση βέβαια της ΕΕ, αλλά και των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, έχει δοκιμαστεί πολλές φορές στο παρελθόν, ιδιαίτερα σε περιόδους όξυνσης του ανταγωνισμού ανάμεσα στην αστική τάξη Ελλάδας και Τουρκίας. Οσο για εκείνους που παρουσιάζουν την Τουρκία σε απομόνωση και τους «συμμάχους» της χολωμένους μέχρι ...αποκηρύξεως, την απάντηση δίνουν ο Πάιατ και οι άλλοι, που μιλάνε για έναν «στρατηγικό σύμμαχο» στην περιοχή, δίνοντας «πάσα» στον Τούρκο υπουργό Αμυνας να διαφημίζει ως «πιο ισχυρή και περισσότερο ουσιώδη» τη σχέση της χώρας του με το ΝΑΤΟ και να εξηγεί: «Δεν έχει νόημα η αμφισβήτηση της Τουρκίας. Οταν προβάλλουμε κάποιους ισχυρισμούς αναφορικά με τα δικαιώματά μας στο περιβάλλον του ΝΑΤΟ, αυτό δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως στάση εναντίον του ΝΑΤΟ. Με την προστασία των νότιων συνόρων μας, προστατεύουμε το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη»...

Ανθρώπινη αξία και καταστολή


  Πηγή: Eurokinissi

*Του Γιώργου Παλιούρα

Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελεί διαχρονικά διακηρυγμένη αρχή. Όμως αυτή η υποχρέωση δεν λειτουργεί όσον αφορά την επιβολή και διατήρηση της εξουσίας της αστικής τάξης. Οι θεσμοί του καπιταλιστικού συστήματος δοκιμάζονται όταν γενικεύεται η επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων του λαού. Το κράτος αποβάλλει τα φτιασίδια της δημοκρατικότητας και δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο, αυτό της υπηρεσίας του κεφαλαίου πάνω στην εργατική τάξη. Το κράτος θωρακίζεται και επιτίθεται στον εχθρό λαό.

Το έργο στην κατεύθυνση αυτή αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί. Η σημερινή κυβέρνηση από την ανάληψη της εξουσίας πρόβαλε ως προτεραιότητα της πολιτικής της το δόγμα «νόμος και τάξη» και ενίσχυσε τον κατασταλτικό ρόλο της Αστυνομίας. Αυτό ήταν αναμενόμενο, αφού η συνέχιση του κυβερνητικού έργου στην κατεύθυνση της αφαίρεσης των λαϊκών δικαιωμάτων και της διεύρυνσης των προνομίων της ολιγαρχίας του κεφαλαίου ήταν δεδομένη.