Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022

Η ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ” ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

 


 


Οι εκλογές αυτές πραγματοποιούνται στη βάση του νέου νομικού πλαισίου της Ν.Δ., το οποίο αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων του ΣΥΡΙΖΑ για μία προσωποπαγή δημοτική αρχή

          Το πλαίσιο προβλέπει τη σύμπραξη παρατάξεων “για την διακυβέρνηση του δήμου”, με κορμό την παράταξη του δημάρχου. Στην περίπτωσή μας και ενώ ουσιαστικά υπάρχει ενσωμάτωση δύο “αντιπολιτευόμενων” παρατάξεων στη διοίκηση, κατέχοντας πολλές θέσεις, ωστόσο δηλώνονται ως ξεχωριστοί συνδυασμοί προκειμένου να διεκδικήσουν αντίστοιχες θέσεις και ως αντιπολίτευση. Αυτό έγινε στις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες. Σταθερή τους επιδίωξη ο απόλυτος έλεγχος της Οικονομικής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

          Ο νόμος προβλέπει την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας της δημαρχιακής παράταξης στα όργανα, συγκεκριμένα τα 3/5 των εδρών. Δηλαδή, από 24% στις εκλογές, παίρνει το 60%! Επίσης προβλέπει τη μεταφορά σε αυτά τα όργανα μιας σειράς από σημαντικές αρμοδιότητες που ήταν στην ευθύνη του Δ.Σ. Πράγμα που συνέχεια το καταγγέλλουμε.

Μόνη λύση ο διεκδικητικός αγώνας εργαζομένων και συνταξιούχων

 

 

Του Θανάση Γκώγκου, μέλος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Εργατική και Συνδικαλιστική Δουλειά

Η κυβέρνηση της ΝΔ παραμονή Πρωτοχρονιάς αντί να επαναφέρει και να αποδώσει το δώρο Χριστουγέννων, δηλαδή τη 14η σύνταξη που έχουν χρυσοπληρώσει οι συνταξιούχοι μια ολόκληρη ζωή, προκάλεσε ένα ακόμα πλήγμα στο λαϊκό εισόδημα, επιβάλλοντας νέες περικοπές στις συντάξεις και κυρίως στις συντάξεις χηρείας. Με μία εγκύκλιο, που στηρίζεται στο γνωστό νόμο-λαιμητόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επιβάλλει νέες μειώσεις στις συντάξεις χηρείας, σε όσους είχαν διπλή σύνταξη από την εργασίας τους, και στις συντάξεις αναπηρίας μέχρι και 268,8 ευρώ αφού δίνει μόνο μια “εθνική σύνταξη”.

Η νέα παρέμβαση έρχεται να επιβεβαιώσει τον αντιδραστικό χαρακτήρα του νόμου Κατρούγκαλου, που δήθεν η ΝΔ θα καταργούσε για τον διαχωρισμό της σύνταξης σε «ανταποδοτική» και «εθνική», νόμο τον οποίο διατήρησε και αναβάθμισε η κυβέρνηση της ΝΔ με το νόμο Βρούτση. Αποδεικνύεται πως η κάθε κυβέρνηση πατάει πάνω σε ό,τι γκρεμίζει η προηγούμενη, με σχέδιο ολικού ξηλώματος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο πατάει η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα και επιβάλλει πρωτοχρονιάτικο μαχαίρι στις παραπάνω συντάξεις.

Ρεκόρ... με σφραγίδα

 

Με διθυραμβικούς τόνους η «Αυγή» αναπαράγει τα πανηγύρια της ισπανικής κυβέρνησης, γράφοντας για «νέο ρεκόρ απασχόλησης στην Ισπανία των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς». Σύμφωνα με στοιχεία των ισπανικών αρχών, οι 3,1 εκατ. επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι τον Δεκέμβρη του 2021 είναι ο μικρότερος αριθμός στη χώρα από το 2007, ενώ οι απασχολούμενοι ασφαλισμένοι έφτασαν τα 19,8 εκατ. Αυτό που φυσικά... δεν «χώρεσε» στο σχετικό δημοσίευμα είναι η άλλη όψη αυτών των «ρεκόρ»: Η παραπέρα απογείωση της «ευελιξίας», της δουλειάς - λάστιχο με ημερομηνία λήξης, που συνεχίζεται με τη στήριξη όλων των αστικών κυβερνήσεων, όλων των αποχρώσεων. Χαρακτηριστικά, τον ίδιο μήνα (Δεκέμβρης 2021), από τις 1,68 εκατ. νέες συμβάσεις εργασίας στην Ισπανία, μόνο το 10,3% αφορούσε συμβάσεις αορίστου χρόνου! Ακόμα κι απ' αυτές, μάλιστα, πάνω από μία στις τρεις (37%) αφορούσε μερική απασχόληση... Το σχεδόν 90% των νέων συμβάσεων του Δεκέμβρη ήταν συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης, εκ των οποίων το 29,6% είναι και πάλι με ωράριο μερικής απασχόλησης!

Σφραγίδα σε όλα τα παραπάνω βάζει η νέα «εργασιακή μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης PSOE - «Unidas Podemos», την οποία διαπραγματεύτηκε η υπουργός Εργασίας και ηγέτιδα των «Unidas Podemos», Γιολάντα Ντίαθ, για «την ανάκτηση δικαιωμάτων των εργαζομένων» και «την εγκατάλειψη της αντεργατικής μεταρρύθμισης του δεξιού Μ. Ραχόι» (πρώην πρωθυπουργού της κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος), όπως μας πληροφορεί η «Αυγή». «Ξέχασαν» όμως και εδώ να μας πουν ότι η εν λόγω «μεταρρύθμιση» αποτελεί αντιλαϊκό προαπαιτούμενο για το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ και είναι τόσο... «φιλεργατική», που έχει τη συμφωνία όχι μόνο των εργατοπατέρων, αλλά και των εργοδοτικών ενώσεων, ενώ το ίδιο το Λαϊκό Κόμμα δήλωσε ότι δεν θα εμποδίσει την ψήφισή της στο Κοινοβούλιο... Το έργο βέβαια το έχουμε ξαναδεί και στην Ελλάδα: Τόσο με τα πανηγύρια των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κάθε μήνα, με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», τα χιλιοδιαφημισμένα «ρεκόρ νέων θέσεων εργασίας» και την ανεργία να παραμένει στα ύψη, όσο και με τις «φιλεργατικές» μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που κλιμάκωσαν την αντεργατική επίθεση των προκατόχων της σε όλα τα πεδία (χτύπημα απεργιακού δικαιώματος και κυριακάτικης αργίας, πρώτη εφαρμογή νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου για τον κατώτατο μισθό, «διευκόλυνση» δουλεμπορικών γραφείων και τόσα άλλα), παραδίδοντας στρωμένο γήπεδο και στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Ξαναχτύπησαν οι θρασύδειλοι φασίστες της «Χρυσής Αυγής»

 

 Σε βανδαλισμό γραφείων επιδόθηκαν στη Θεσσαλονίκη τα φασιστοειδή της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης "Χρυσή Αυγή".

 

Το γεγονός καταγγέλλουν ο Σύλλογος Γυναικών του Ε’ Δημοτικού διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης της ΟΓΕ και η Επιτροπή Ειρήνης Ανατολικού Τομέα του Δήμου Θεσσαλονίκης – ΕΕΔΥΕ σε κοινή ανακοίνωση για "τον εκ νέου βανδαλισμό των γραφείων μας από τους θρασύδειλους φασίστες της Χρυσής Αυγής, που …μας «έκαναν ποδαρικό» με τα εμετικά τους συνθήματα!"

Σημειώνουν πως "το γεγονός ότι μέσα σε λίγους μόνο μήνες ξαναχτύπησαν τα γραφεία μας δηλώνει την ενόχλησή τους και τον φόβο τους από την ανάπτυξη της δράσης μας, από την ανάπτυξη της δράσης του λαϊκού κινήματος γενικά."           

Αναφέρουν ακόμα:

Η μετάλλαξη «Ομικρον», η υγεία του λαού και η «ανοσία» των κερδών

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Της Ελένης Μπάγια*

Η πανδημία του κορονοϊού καλπάζει σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω της ταχείας επικράτησης της μετάλλαξης «Ομικρον», η οποία λόγω του μεγάλου αριθμού των υπομεταλλάξεων στην πρωτεΐνη - ακίδα του ιού τον καθιστά μεταδοτικότερο σε σχέση με το στέλεχος «Δέλτα». Ταυτόχρονα ο κορονοϊός είναι ικανός να μειώνει την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια από τη μόλυνση, ενώ με βάση τις μέχρι τώρα δημοσιευμένες μελέτες, τα εμβόλια χορηγούμενα σε τρεις δόσεις διατηρούν πολύ υψηλή προστασία από τη σοβαρή νόσηση(μείωση κινδύνου κατά 85% - 90% σε σχέση με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί).

Η κυβέρνηση υπερτονίζει την ηπιότερη συμπτωματολογία της παραλλαγής «Ομικρον» και δεν διστάζει να κυκλοφορεί υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για ταχεία αποκλιμάκωση και σενάρια τέλους της πανδημίας από το γεγονός της μαζικής ανοσοποίησης του πληθυσμού. Ταυτόχρονα αξιοποιείται η υπαρκτή υψηλή μεταδοτικότητα για να ενισχυθεί το γνωστό αποτυχημένο αφήγημα της ατομικής ευθύνης.

Απορίες ενός δασκάλου για την επαναλειτουργία των σχολείων...

 

  Πηγή: Eurokinissi/Motionteam

 

Του Νίκου Βουρδουμπά, δασκάλου

Ακούσαμε την Τρίτη τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την επαναλειτουργία των σχολείων και είναι αλήθεια ότι χιλιάδες γονείς, μαθητές, αλλά και εκπαιδευτικοί αναμέναμε τις αποφάσεις για τα πρωτόκολλα λειτουργίας, αναμέναμε μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές, σε μια περίοδο όπου καθημερινά σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στα κρούσματα και τις επόμενες βδομάδες αναμένεται η κορύφωση της πανδημίας και της μετάλλαξης «Ο». Οι τελευταίες μάλιστα εξελίξεις, με τα εκατοντάδες κρούσματα σε χώρους εργασίας και νοσοκομεία, τα πολύ υψηλά ποσοστά μόλυνσης στις μικρές ηλικίες, τα ακόμη χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού των μαθητών προκαλούν εύλογες ανησυχίες σε ολόκληρη τη σχολική κοινότητα.

Θα περίμενε κανείς η κυβέρνηση και η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων να ακούσουν, να μελετήσουν ή έστω να σκεφτούν κάποια από τα μέτρα που προτείνουμε εδώ και σχεδόν δύο χρόνια μέσα από τα σωματεία μας, για την όσο γίνεται ασφαλέστερη διά ζώσης λειτουργία των σχολείων. Θα περίμενε κανείς σε αυτήν την πρωτόγνωρη έξαρση μεταδοτικότητας του ιού να παρθούν έστω κάποια παραπάνω μέτρα για να προστατευθεί η υγεία εκπαιδευτικών, μαθητών και των οικογενειών τους, για να μπορέσουν να κρατηθούν τα σχολεία ουσιαστικά ανοιχτά τις επόμενες βδομάδες. Κι όμως... οι ειδήμονες αποφάσισαν... ένα σελφ τεστ παραπάνω και «ό,τι γίνει έγινε...»!