Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Αθλητές - «μισθοφόροι» για τα κέρδη των πολυεθνικών


Του Νίκου Γεωργόπουλου
 
Διαβάζοντας πρόσφατα στο διαδίκτυο διάφορες αθλητικές ειδήσεις έπεσε το μάτι μου στο εξής: «Καλή η εμφάνιση πραγματοποίησε ο Μιχάλης Σταματόγιαννης στο Ευρωπαϊκό Κύπελο Συλλόγων που διεξήχθη στην πόλη της Πορτογαλίας, Βίλα Ρεάλ ντε Σάντο Αντόνιο, εκπροσωπώντας το βρετανικό σωματείο Shaftesbury Barnet Harriers, ρίχνοντας τη σφαίρα στα 19,26 μ. παίρνοντας την τέταρτη θέση».

Η αλήθεια είναι ότι δεν ξαφνιάστηκα, καθώς η φιλοσοφία του «μισθοφόρου» αθλητή με τις ευλογίες της ΔΟΕ και της ΙΑΑF και ασφαλώς και της Αθλητικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια.
 
Ήδη από το 1983, σε συνέντευξή μου στο «Έθνος» της εποχής με τίλο «Τέρμα οι πολυεθνικές» προειδοποιούσα για την επέλαση των πολυεθνικών, προσπαθώντας να τους κλείσω τις πόρτες στον Αθλητισμό. «Κλείνουν οι πόρτες στον Αθλητισμό για τις πολυεθνικές εταιρείες. Κανένας Έλληνας αθλητής στίβου δεν θα ταξιδεύει και δεν θα αγωνίζεται στο εξωτερικό με έξοδα πολυεθνικών εταιρειών, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ν. Γεωργόπουλος, Τεχνικός Σύμβουλος της Ομοσπονδίας», έγραφε τότε η εφημερίδα.
 
Εκείνες τις ημέρες κάποιοι επιχειρηματίες είχαν έρθει να με δουν στην Ομοσπονδία για να μου προτείνουν συνεργασία λέγοντάς μου τα εξής μετά την άρνησή μου: «Κύριε Γεωργόπουλε, άδικα παλεύετε. Σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα εμείς θα έχουμε εγκατασταθεί στην Ομοσπονδία και εσείς θα έχετε πάει σπίτι σας». Όπως και έγινε.
 
Οι αντεπαναστατικές ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες και τα όσα ακολούθησαν έφεραν τα πάνω κάτω. Πλέον, οι ίδιες οι Αθλητικές Ομοσπονδίες σε Παγκόσμιο επίπεδο αργά, αλλά σταθερά μετατρέπονται σε επιχειρήσεις χάνοντας ταυτόχρονα την κυριότητά τους, αφού αυτή περνά στα χέρια των χορηγών, οι οποίοι και καθορίζουν πλέον ακόμα και τα αγωνιστικά προγράμματα.
 
Είναι κάτι που το ζούμε σε όλες τις μεγάλες παγκόσμιες διοργανώσεις όλων των αθλημάτων. Έτσι λοιπόν, ο Αθλητισμός αργά, αλλά σταθερά συνθλίβεται, μεταλλάσσεται κάτω από τη βάναυση εκμετάλλευση των πολυεθνικών εταιρειών με θύματα βέβαια τους αθλητές των Ολυμπιακών Αθλημάτων -και όχι μόνο- με σκοπό πάντα το κέρδος. Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως τα «ταλέντα», γιατί αυτά παράγουν το χρήμα. Και είναι βέβαιο ότι αυτή η ακόρεστη δίψα των πολυεθνικών για όλο και περισσότερα κέρδη, χρησιμοποιώντας παράνομα μέσα, κάποια στιγμή θα φτάσει τα σπορ σε αδιέξοδο...
 
 Ο Νίκος Γεωργόπουλος είναι βετεράνος πρωταθλητής του στίβου, πρώην τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΓΑΣ
 
Πηγή: 902.gr