Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

KE TOY KKE Ανακοίνωση για τα 48 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου


 

Σε ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ για τα 48 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου σημειώνει:

«"Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία" , "Έξω οι ΗΠΑ- Έξω το ΝΑΤΟ": 48 χρόνια μετά, τα συνθήματα από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα. Και αυτό διότι παρά την επιστημονική - τεχνική ανάπτυξη του μισού αιώνα που μεσολάβησε, η ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών σκοντάφτει στο ποια τάξη έχει στα χέρια της την οργάνωση της παραγωγής, συνολικότερα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Το Πολυτεχνείο φέρνει στη μνήμη όλους τους κομμουνιστές και τους άλλους ριζοσπάστες αγωνιστές που όρθωσαν το ανάστημά τους κατά της δικτατορίας, που ήρθαν αντιμέτωποι με τη φρίκη των βασανιστηρίων στα μπουντρούμια της ΕΑΤ-ΕΣΑ, που κλείστηκαν στις φυλακές και τις εξορίες, που υπέστησαν κάθε μορφής δίωξη. Φέρνει στη μνήμη την αγωνιζόμενη νεολαία, τους φοιτητές και τους σπουδαστές της αντι-ΕΦΕΕ. Το ΚΚΕ τιμά απεριόριστα τους αγώνες τους.

Ο ηρωικός φοιτητικός και εργατικός - λαϊκός ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Υπήρξε το αποκορύφωμα της αντιδικτατορικής πάλης λαού και νεολαίας, που ξεκίνησε με αργούς ρυθμούς και δυσκολίες και δυνάμωσε από το 1972 και μετά, πατώντας στις θυσίες νέων αγωνιστών, αλλά και στις δυνατότητες που δημιουργήθηκαν από το κλείσιμο των εξοριών και την απελευθέρωση των κομμουνιστών που είχαν μεγάλη πείρα από την οργάνωση της πάλης τη δεκαετία του 1940 και από τους κατοπινούς αγώνες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Σε εξέλιξη ο τριήμερος αγωνιστικός εορτασμός του Πολυτεχνείου

 

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται και στη Θεσσαλονίκη ο τριήμερος αγωνιστικός εορτασμός του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου.

Μέλη Φοιτητικών Συλλόγων έχουν συγκεντρωθεί στο κτίριο του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ, διασφαλίζοντας πως ο χώρος θα είναι ανοιχτός για τη νεολαία και όλο τον λαό της πόλης καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου.

Την είσοδο του κτιρίου κοσμεί το πανό των Φοιτητικών Συλλόγων με τα ιστορικά συνθήματα της πύλης του Πολυτεχνείου «Έξω αι ΗΠΑ» και «Έξω το ΝΑΤΟ» και κεντρικό σύνθημα «Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες για μόρφωση, δουλειά, ζωή με σύγχρονους όρους».

«Εσείς σε ποια Σάμο έχετε πάει κύριε πρωθυπουργέ;» – Επιστολή-κόλαφος στον Μητσοτάκη για τις επαναπροωθήσεις

 

Αποκαλυπτική επιστολή της Ανοιχτής Συνέλευσης Σάμου στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου καταγγέλλονται συγκεκριμένα περιστατικά
Αποκαλυπτική επιστολή της Ανοιχτής Συνέλευσης Σάμου στον Κυριάκο Μητσοτάκη:
 
«Ανοιχτή επιστολή στον ΠΘ – Have you been to Samos? Εσείς σε ποια Σάμο έχετε πάει κύριε Πρωθυπουργέ;
 
Επειδή εμείς ζούμε στη Σάμο, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για δυο-τρία γεγονότα από τα αμέτρητα που γνωρίζουμε καλά, για τα οποία, παρόλο που δώσατε εντολή να γίνουν -στο ΚΥΣΕΑ του Μαρτίου του 2020- μπορεί να μην έτυχε να είστε στη Σάμο ώστε να τα δείτε να συμβαίνουν.
 
Την πρώτη Απριλίου 2020, μια βάρκα με μετανάστες και μετανάστριες φτάνει στην παραλία Μουρτιά. Σαμιώτες που βρίσκονται στην περιοχή επιβεβαιώνουν την άφιξη και την παρουσία των ανθρώπων και καλείται δημοσιογράφος ο οποίος παίρνει φωτογραφίες. Μία μέρα μετά, οι ίδιοι μετανάστες και μετανάστριες βρίσκονται σε φουσκωτές διασωστικές βάρκες χωρίς μηχανή να πλέουν εγκαταλειμμένοι σε κίνδυνο στα τουρκικά ύδατα.

Η σπέκουλα

 

 


Οταν πατώντας πάνω σε πραγματικά προβλήματα στα λόγια πλασάρεται ο ορθολογισμός και στην πράξη κυριαρχεί η σπέκουλα, τότε ακόμα και η ελαστικότερη έννοια δημοκρατίας πάει στον αγύριστο. Κοντά δυο χρόνια πανδημίας ήταν αρκετά. Μαθαίνουμε αναγκαστικά και συστηματικά να κοιτάμε μόνο το δέντρο, κι όχι απλώς να μη βλέπουμε αλλά να καίμε το δάσος. Τα παραδείγματα, άλλα φανταχτερά κι άλλα χαμηλότονα, είναι πολλά.
Η ανελέητη και εν πολλοίς χαζή προπαγάνδα υπέρ του αναγκαίου και πράγματι σωτήριου εμβολιασμού, λόγου χάρη, καλεί τους πολίτες να απαλλάξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας από την αφόρητη πίεση που δέχεται. Ποιο Ε.Σ.Υ.; Αυτό με τις ουρές, τις θεόρατες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα. Αυτό που ανάγκαζε μέχρι χτες μάζες ασθενών να βασίζονται στην αρωγή των συγγενών, να παίρνουν μαζί τους σεντόνια και μαξιλαροθήκες, χαρτιά υγείας και νερό, και να μπαίνουν στην ουρά για μια θέση στην ακτινοθεραπεία με τον καρκίνο να καλπάζει ή τις φυσικοθεραπείες να κόβονται στο μισό. Ενα Ε.Σ.Υ. ορθό στη σύλληψη, πολύ μακριά από κάθε έννοια δωρεάν Υγείας, όταν το επείγον, το σωτήριο, το πιεστικό πρόβλημα, χρόνια τώρα εκτός πανδημίας, αντιμετωπιζόταν με προσφυγή στον ιδιώτη, το χέρι βαθιά στην τσέπη και εράνους για την αντιμετώπιση σπάνιων ασθενειών, για τις οποίες η επιστήμη έχει βρει κάμποσες λύσεις, αλλά πανάκριβες.

Πάνω σ' αυτή την αντίφαση εύκολα διαστρεβλώνεται το σημαντικό και το ασήμαντο. Μαθημένος ο πολίτης να επιβιώνει μέσα στο σύστημα, ψάχνοντας λύσεις έξω απ' αυτό, βρίσκει φυσικό να μην αισθάνεται την παραμικρή ενοχή, όταν το ξεγελάει με ψεύτικα πιστοποιητικά και αντιεπιστημονικές θεωρίες, πιο λογικοφανείς από τον παραλογισμό του εμπορίου της σωτηρίας μιας ζωής. Κι έτσι σιγά σιγά ντύνει και την παρανομία με τη μυθολογία της αντίστασης στη σαπίλα του συστήματος και την πολλαπλασιάζει αυτοκτονώντας ως κοινωνία μετ' ευτελείας.

Διδάσκει η πείρα από τη συμμετοχή των ΚΚ στην αστική διαχείριση

 

ΤΣΕΧΙΑ

 

Από το πρόσφατο έκτακτο Συνέδριο του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας 
Από το πρόσφατο έκτακτο Συνέδριο του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας

*Του Κώστα Παπαδάκη

 

«Για πρώτη φορά από το 1920, το τσεχικό Κοινοβούλιο δεν θα έχει κομμουνιστές αφού το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βοημίας και της Μοραβίας (KΚΒΜ) δεν κατάφερε να λάβει 5% των ψήφων, το όριο που απαιτείται για την είσοδο στο Κοινοβούλιο».

Με τέτοιες αναφορές, χαιρέκακα και με αντικομμουνισμό, διεθνή και τσεχικά αστικά ΜΜΕ έσπευσαν πριν από μερικές βδομάδες να υποδεχθούν το αποτέλεσμα του ΚΚΒΜ στις βουλευτικές εκλογές.

Το ΚΚΒΜ συγκροτήθηκε μέσα από την πορεία διάλυσης του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας (μέχρι το 1992 διατηρήθηκε ως ομοσπονδία του ΚΚΒΜ και του ΚΚ Σλοβακίας και στη συνέχεια κρίθηκε από τα αστικά δικαστήρια ως «εγκληματική οργάνωση»). Από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του αντιμετώπισε μια οργανωμένη επιχείρηση, με πολύμορφες παρεμβάσεις, από μέσα και απέξω, για την πλήρη μετατροπή του σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Αυτή η επιχείρηση εκφράστηκε τόσο με την αντικατάσταση του σφυροδρέπανου στο σύμβολο του Κόμματος με τα «δυο κερασάκια», έμπνευσης του τραγουδιού «Ο καιρός των κερασιών» που συνδέθηκε με τη Γαλλική Κομμούνα, όσο και με το εσωκομματικό δημοψήφισμα το 1992 για την αλλαγή του ονόματός του.

Τελικά, με ποσοστό 75,94% η πρόταση για αλλαγή του κομμουνιστικού ονόματος απορρίφθηκε.