Κυριακή 30 Απριλίου 2023

Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια ταξιδεύουν: «Οι Διακόσιοι της Καισαριανής»

 



Η Πρωτομαγιά σε όλο τον κόσμο έχει σημαδευτεί από τους αγώνες των εργαζομένων, που πολλές φορές πλήρωσαν με το αίμα τους τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά τους. Στην Ελλάδα ξεχωριστή θέση κατέχει η θυσία των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών  στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, το 1944.

Στις γειτονιές της Καισαριανής εξελίχτηκαν σκληρές μάχες των δυνάμεων του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ απέναντι στους Γερμανοφασίστες καταχτητές και τους Έλληνες συνεργάτες τους και γράφτηκαν σελίδες ύψιστου μεγαλείου και ηρωισμού που «σφράγισε» η εκτέλεση των 200 κομμουνιστών, την Πρωτομαγιά του 1944, που μεταφέρθηκαν εκεί από τις φυλακές Χαϊδαρίου.

Η αιματοβαμμένη 1η του Μάη 1944, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τα Γράμματα και την καλλιτεχνική δημιουργία. Οι διακόσιοι ήρωες έγιναν φωτεινό σημείο αναφοράς στην ποίηση και την πεζογραφία, στο θέατρο, στις εικαστικές τέχνες, στη μουσική και το τραγούδι.

Ναφθαλίνη


Πηγή: Eurokinissi

 

Στις τελευταίες του τηλεοπτικές συνεντεύξεις ο Αλέξης Τσίπρας επιστρατεύει διάφορα «επιχειρήματα» βγαλμένα από την ναφθαλίνη, όπως η καραμέλα πως «δεν είμαστε στην εποχή του "τι Πλαστήρας τι Παπάγος"». Στόχος να απευθυνθεί στον προοδευτικό κόσμο που του γυρνάει την πλάτη. Τόση φτώχεια εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ...

Αντί άλλου σχολίου επαναφέρουμε ένα σχόλιο-απάντηση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ από τις 24 Ιουνίου του 2019, όταν τότε πάλι σε προεκλογική περίοδο, πάλι τα ίδια έλεγε ο Τσίπρας. Από τότε έχουν μεσολαβήσει 4 χρόνια, μέσα στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ μίκρυνε κατά πολύ την απόστασή του από την Νέα Δημοκρατία. Αυτό το κατόρθωμα το έφερε μάλιστα σε πέρας από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης...

Το σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε τα εξής:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ Για την Εργατική Πρωτομαγιά του 2023

 

1. Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα ορόσημο για το εργατικό κίνημα, φωτίζει τον δρόμο της ταξικής πάλης και της κοινωνικής ανατροπής του σάπιου και βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος, φωτίζει τον δρόμο για τη νέα κοινωνία, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Ολοι οι ηρωικοί αγώνες στην Ιστορία του εργατικού κινήματος, η θυσία των εργατών στο Σικάγο το 1886, στη Θεσσαλονίκη τον Μάη του 1936, των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944, ιδιαίτερα οι πρόσφατοι μαζικοί εργατικοί - λαϊκοί αγώνες σε πολλές χώρες της Ευρώπης δείχνουν τον μόνο δρόμο που μπορεί να οδηγήσει στην κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Δείχνουν ότι ο αγώνας για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τη μισθωτή σκλαβιά είναι ο δρόμος για την απελευθέρωση συνολικά της ανθρωπότητας από τα καπιταλιστικά δεσμά.

2. Παρά την προσπάθεια που κάνουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ να συσκοτίσουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης για να χειραγωγήσουν τη μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια, δεν μπορούν να κρύψουν ότι την επόμενη ημέρα των εκλογών η κατάσταση θα γίνει χειρότερη για τους εργαζόμενους.

Τα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι αστικές κυβερνήσεις, καθώς και διάφοροι διεθνείς οικονομικοί και τραπεζικοί οργανισμοί προειδοποιούν ότι τα σημάδια της ύφεσης σε κλάδους της οικονομίας μεγαλώνουν, διαμορφώνουν προϋποθέσεις για μια νέα καπιταλιστική κρίση, που θα έχει με τη σειρά της νέες αρνητικές συνέπειες για τους λαούς. Στα εκατομμύρια νεκρών από την πανδημία, στην ενεργειακή φτώχεια και στη μείωση του εργατικού εισοδήματος θα προστεθούν νέα αντιλαϊκά μέτρα, που θα επιδεινώσουν τη ζωή των λαών της Ευρώπης, για να σωθούν η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή η εξέλιξη αντικειμενικά τροφοδοτεί την όξυνση της αντιλαϊκής πολιτικής και στην Ελλάδα, από όποια αστική κυβέρνηση διαμορφωθεί μετά τις εκλογές στις 21 Μάη.