Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Ποιος παρέδωσε σε ποιόν;






Στην φιέστα – τελετή «παράδοσης» του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Δημόσιο όλα ήταν προσεκτικά και σοφά διατυπωμένα. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος – από αγωνία άραγε; – χρησιμοποίησε τη λεγόμενη «κοινή γνώμη». Και ποια είναι αυτή; Είναι αυτή που ανησυχεί για την τύχη της απαστράπτουσας – πλην φαραωνικής και αμετροεπούς – κατασκευής από τη στιγμή που τη διαχείρισή της θα αναλάβει το μίζερο και σκοτεινό Δημόσιο. Και πως το τεκμηρίωσε; Ανάγνωσε από βήματος σχετικά ηλεκτρονικά μηνύματα αγωνίας και ανησυχίας του κοινού. Από την άλλη πλευρά, ο Πρωθυπουργός, ανταπάντησε, αφού πρώτα δόξασε την ανιδιοτέλεια του ευεργέτη, λέγοντας: Μπορώ να σας δώσω και αντίστροφα παραδείγματα στο παρελθόν. Δηλαδή όχι μονάχα παραδείγματα δημόσιων χώρων που εγκαταλείφθηκαν, αλλά και χώρων που η ιδιωτική πρωτοβουλία αξιοποιώντας τον Δημόσιο χώρο, το Δημόσιο χρήμα, προκειμένου όμως να υλοποιήσει ιδιοτελή σχέδια, τα λειτούργησε, τα αξιοποίησε –και ιδιαίτερα στον χώρο του Πολιτισμού- και όταν τα φέσωσε με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, τα παρέδωσε ξανά στο Δημόσιο για να μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ντρέπεστε καθόλου;



Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ντρέπεστε καθόλου;

Γράφει ο Νίκος Μόττας //
«Η επιλογή του Κ. Πελετίδη να μην παραχωρήσει στην εγκληματική οργάνωση της Χ. Α. δημοτικό χώρο κατά την προεκλογική περίοδο, για την οποία του είχε ασκηθεί η μήνυση, δίνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για το ρόλο που καλείται να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στον αγώνα κατά του φασισμού και του ρατσισμού». Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την αθώωση από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο του κομμουνιστή δημάρχου Πάτρας Κώστα Πελετίδη.

Το γεγονός ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν χάσει προ πολλού κάθε ίχνος ντροπής το γνωρίζαμε. Όπως επίσης γνωρίζαμε ότι η πολιτική υποκρισία, η ξεφτίλα και η ξετσιπωσιά τους δε γνωρίζει όρια. Με την παραπάνω ανακοίνωση, οι πολιτικοί απόγονοι του ΠΑΣΟΚ και εκφραστές της νέας σοσιαλδημοκρατίας επιβεβαιώνουν, για πολλοστή φορά, του λόγου το αληθές: Πως η αθλιότητα τους δεν έχει πάτο!
Πρόκειται για την αθλιότητα αυτών που με το ένα χέρι γράφουν πανηγυρικές ανακοινώσεις για την αθώωση του Κ.Πελετίδη και με το άλλο- το κυβερνητικό- «χαϊδεύουν» τους εγκληματίες χρυσαυγίτες. Είναι οι ίδιοι που, όταν δε φορούν τη μάσκα του αντιφασίστα, παίζουν πολιτικάντικα, ψηφοθηρικά παιχνίδια με το ναζιστικό μόρφωμα. Με αφορμή, λοιπόν, την υπόθεση της δίωξης του δημάρχου Κ.Πελετίδη και τις υποκριτικές αντιφασιστικές κορώνες του κυβερνώντος κόμματος, θέτουμε- ρητορικά- το ερώτημα: Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ντρέπεστε καθόλου;

Οπου υπάρχει καπνός



Ο Ν. Φίλης φαίνεται ότι είναι αυτός που ανέλαβε να θέσει πιο επιτακτικά στην πολιτική ατζέντα τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, κάτι που φάνηκε ιδιαίτερα την τελευταία βδομάδα. Και μπορεί τα συνεχή «μπρος - πίσω» που χαρακτηρίζουν τις δηλώσεις του να είναι απλά ο «καπνός», αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχει και η «φωτιά» στο θέμα. «Να επιστρέψουμε στη λογική των πολιτικών οικογενειών...», δήλωσε προχτές. Και όπου «οικογένεια», διάβαζε σοσιαλδημοκρατία, άρα ΠΑΣΟΚ... Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μπορεί να απέσυρε την περιβόητη Ερώτησή του για τα εξοπλιστικά, που στρεφόταν ενάντια στον Π. Καμμένο, αλλά βρέθηκε άλλος από την ...«οικογένεια» που την κατέθεσε τελικά: Ο Θ. Θεοχαρόπουλος, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και συνοδοιπόρος του ΠΑΣΟΚ... Φλερτ και αλισβερίσια σαν κι αυτά δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο ανάμεσα στα κόμματα της αστικής διαχείρισης, οπότε κανείς δεν πρέπει να εκπλήσσεται. Αλλωστε, την ίδια στιγμή που ο Φίλης (ο οποίος οικοδομεί το προφίλ του αντιπολιτευόμενου εντός του ΣΥΡΙΖΑ) εκδηλώνει την προτίμησή του στο ΠΑΣΟΚ, ταυτόχρονα δηλώνει και πεπεισμένος ότι τα μέτρα που έρχονται θα περάσουν δίχως πρόβλημα στη Βουλή, οπότε δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας. Με λίγα λόγια, είτε με ΠΑΣΟΚ, είτε με ΑΝΕΛ, η πολιτική τους είναι δεδομένη: Μέτρα για την ανάκαμψη του κεφαλαίου, τσακίζοντας τους εργαζόμενους...