Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

«Είναι αδύνατη η επικράτηση του σοσιαλισμού; …αφήστε με να σας αποδείξω τι είναι αναπόφευκτο»

 

 
 
 

«Απόψε το βράδυ καμιά δωδεκαριά από σας είπαν ότι είναι αδύνατη η επικράτηση του σοσιαλισμού. Αφού υποστηρίξατε τι είναι αδύνατον να συμβεί, αφήστε με να σας αποδείξω τι είναι αναπόφευκτο. Είναι αναπόφευκτη η εξαφάνιση, όχι μόνον η δική σας, των μικρών κεφαλαιούχων, αλλά και των μεγάλων καπιταλιστών και των ίδιων των τραστ. Μη ξεχνάτε, το ρεύμα της εξέλιξης δε γυρίζει πίσω. Συνεχίζει να κυλάει προς τα μπρος, από τον ανταγωνισμό στο συνεταιρισμό, από το μικρό συνεταιρισμό στο μεγάλο, από το μεγάλο στον κολοσσιαίο συνασπισμό κι από κει το ρεύμα τρέχει προς το σοσιαλισμό, που είναι ο πιο εκτεταμένος συνδυασμός απ’ όλους τους άλλους…Μου λέτε ότι ονειρεύομαι. Πολύ καλά! Θα σας εκθέσω με αριθμούς το όνειρό μου. Σας προκαλώ εκ των προτέρων να μου αποδείξετε ότι οι λογαριασμοί μου είναι λανθασμένοι, θα σας αναπτύξω το αναπόφευκτο της πτώσης του καπιταλιστικού συστήματος και θα σας αποδείξω με αριθμούς τα αίτια της πτώσης του. Εμπρός λοιπόν και κάνετε λίγη υπομονή…»*

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ Ερώτηση για τα τιμολόγια «πολύχρωμης» αφαίμαξης των λαϊκών νοικοκυριών

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Σε απόγνωση βρίσκονται τα λαϊκά νοικοκυριά που καλούνται να …διαλέξουν ανάμεσα στις ούτως ή άλλως υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος καθενός από τα «πολύχρωμα» τιμολόγια που σε κάθε περίπτωση διασφαλίζουν την κερδοφορία των ενεργειακών ομίλων τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ερώτηση που κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί μείωσης της τιμής του ρεύματος με βάση τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, για το έτος 2023 ήταν αυξημένη κατά 85% σε σχέση με το έτος 2019, κατά το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το χρηματιστήριο ενέργειας στην Ελλάδα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Μεσοσταθμική Τιμή είναι επίσης αυξημένη κατά 133,3% σε σχέση με το 2015. Ταυτόχρονα, οι 5 μεγαλύτεροι μονοπωλιακοί όμιλοι στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας, που ελέγχουν πάνω από το 90% της εγχώριας αγοράς, εξασφάλισαν μόνο για το 2022 συνολικά κέρδη προ φόρων πάνω από 1,6 δις, αυξημένα πάνω από 50% σε σχέση με το 2021, τάση που επιβεβαιώνεται και για το 2023.

Παλεύουμε για ζωές ολοκληρωμένες, όχι με δόσεις

 

Παρακολουθούμε στην Αττική τα περιστατικά χρήσης ουσιών αλλά και άλλων ειδών εξαρτήσεων (όπως το διαδίκτυο, κ.ά.), βίαιες συμπεριφορές κυρίως εφήβων, που μας ανησυχούν και μας κινητοποιούν.

Τα παιδιά μας καλούνται σήμερα να αντεπεξέλθουν σε ένα περιβάλλον που γίνεται ολοένα και πιο εχθρικό. Το σχολείο καθημερινά γίνεται πιο απαιτητικό και έντονο, η ίδια η οικογένεια βάλλεται από παντού (ακρίβεια, ανεργία, εντατικοποίηση εργασίας των γονέων), βιώνουμε ένα διεθνές περιβάλλον έντασης και ανασφάλειας (πόλεμος στην Ουκρανία, μακελειό στην Παλαιστίνη), χωρίς να ξεχνάμε τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης - κορονοϊού ιδίως στον ψυχισμό των νέων παιδιών.

Στο πλαίσιο αυτό κρίναμε, ως ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, αναγκαία, και πραγματοποιήσαμε στα μέσα του Δεκέμβρη, σύσκεψη με τη συμμετοχή προέδρων από Ενώσεις Γονέων της Αττικής και του ΕΣΥΝ (Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών) με θέμα: «Η πρόληψη της τοξικοεξάρτησης στη μαθητική κοινότητα, ο ρόλος του σχολείου και των οργανώσεων γονέων».

Στόχος μας ήταν να ανταλλάξουμε απόψεις και σκέψεις, να δούμε πώς μπορούν οι Ενώσεις σε κάθε δήμο, οι σύλλογοι γονέων να πάρουν πρωτοβουλίες για το σοβαρό αυτό ζήτημα.

Οι διεθνείς και εσωτερικές οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις. Η πορεία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος. Η δράση του Κόμματος προς τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ AΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


 

Αποσπάσματα της εισήγησης του ΠΓ στη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής την Τετάρτη 10 Γενάρη 2024, η οποία εγκρίθηκε ως απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής με θέμα: «Οι διεθνείς και εσωτερικές οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις – Η πορεία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος – Η δράση του Κόμματος προς τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη 2024»

1. Οι τελευταίες διεθνείς εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις θέσεις του Κόμματος και τις εκτιμήσεις της ΚΕ του Οκτώβρη και προσθέτουν νέα στοιχεία στην εμπλοκή της Ελλάδας στους αμερικανο-ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων παρά τις επιμέρους ενστάσεις.

Πρώτο, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία η κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και τις αποφάσεις των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Συνεχίζεται η χρησιμοποίηση των αμερικανικών βάσεων και ιδιαίτερα της Αλεξανδρούπολης, η αποστολή στρατιωτικού οπλισμού. Παρά τη ΝΑΤΟϊκή στήριξη, η ουκρανική αντεπίθεση δεν έφερε ουσιαστικά αποτελέσματα, στο μέτωπο διεξάγεται πόλεμος χαρακωμάτων και φθοράς και δοκιμάζονται σύγχρονα οπλικά συστήματα.

Στις συνθήκες αυτές εκφράζεται προβληματισμός στα ευρω-ατλαντικά επιτελεία για την πορεία του πολέμου, παρουσιάζονται προβλήματα στη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία, ενώ ακούγονται φωνές για την ανάγκη έναρξης συνομιλιών με τη Ρωσία για «παραχώρηση ουκρανικών εδαφών» πράγμα που προς το παρόν αρνείται η κυβέρνηση Ζελένσκι. Δεν αποκλείεται σενάριο ανατροπών στο πολιτικό σκηνικό της Ουκρανίας.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου 13 - 14 Γενάρη 2024

 

 

Διαβάστε στον Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου 13 - 14 Γενάρη 2024:

 

  • Επικίνδυνη κλιμάκωση: ΗΠΑ - Βρετανία βομβαρδίζουν την Υεμένη: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή!
  • ΚΚΕ: Πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι γενίκευσης του πολέμου, με την εμπλοκή κι άλλων δυνάμεων, όπως το Ιράν. Να ακυρωθεί τώρα η αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως και κάθε είδους εμπλοκή σε αποστολές εκτός συνόρων
  • «Αιχμή του δόρατος» η ελληνική κυβέρνηση σε σχεδιασμούς που βάζουν φωτιά στη Μέση Ανατολή και διαιωνίζουν την κατοχή στην Παλαιστίνη
  • Αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Πιερία ενάντια στην παρουσία αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων | Διαμαρτυρία την Κυριακή και στην Κύπρο, στις βρετανικές βάσεις, από όπου εφόρμησαν τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη ενάντια στην Υεμένη