Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Έτσι για να λύνονται και για κάποιους ορισμένες απορίες!!!


Χαχα!!! Έτσι για να λύνονται και για κάποιους ορισμένες απορίες!!!

Σύσκεψη των συνταξιούχων για την οργάνωση της πάλης (BINTEO ΦΩΤΟ)









ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Αριστοτέλους 32 – Ολύμπου 77,   Τ.Κ. 546 31,   Ε.Κ.Θ.   Τηλ: 2310 237694

www.syhntaxio.blogspot.com    -- --       e-mail: suntax.ika@gmail.com



Στην μεγάλη αίθουσα του ΕΚΘ, που ήτανε κατάμεστη από συνταξιούχους, πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 21 Μάρτη 11 το πρωί η σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των Συνταξιουχικών Οργανώσεων  Νομού Θεσσαλονίκης –Πιερίας – Κιλκίς και Χαλκιδικής με θέμα την καλύτερη προετοιμασία των κινητοποιήσεων για το επόμενο χρονικό διάστημα εξαιτίας των μέτρων που πρόκειται να εφαρμοστούν σε βάρος των συνταξιούχων.

Στη σύσκεψη κεντρικός ομιλητής ήτανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης. Παρεμβάσεις έγιναν από τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας ΟΑΕΕ Χρήστο Κολοβό και από την αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Δημοσίου Σούλα Αξιώτη.

Η καπιταλιστική δημοκρατία, ως μη δημοκρατία












Ο Μ. Λεβύ, χαρακτηρίζει το μοντέλο δημοκρατίας στον σύγχρονο καπιταλισμό, ως δημοκρατία “χαμηλής έντασης”. Ως ένα πρόταγμα δημοκρατίας, που βρίσκεται εγκλωβισμένο, υπό την ηγεμονία της νεοφιλελεύθερης κυριαρχίας, στα ασφυκτικά πλαίσια που τίθενται από την κοινωνική, οικονομική και πολιτική πραγμάτωση των όρων αυτής.

Πρόκειται για έναν ιδεότυπο, που συναντάται ευρέως, και ο οποίος άπτεται της μυθικής, μη πραγματικής διάστασης μεταξύ καπιταλισμού και δημοκρατίας. Ένας ιδεότυπος σύμφωνα με τον οποίο, καπιταλισμός και δημοκρατία, βρίσκονται σε μια διαρκή αντιπαράθεση , εντός του πλαισίου μιας κατάστασης εξαίρεσης, που αναιρεί τους όρους της καπιταλιστικής κανονικότητας, της οποίας η δημοκρατία, αποτελεί αναπόσπαστη και ζωογόνος πλευρά.

Ανθρωπισμός


Διαβάζουμε την ανταπόκριση ειδησεογραφικής ιστοσελίδας της Κύπρου: «Μία πράξη ανθρωπιάς πραγματοποίησαν οι πεζοναύτες του πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ "Iwo Jima" (...) Αφού βοήθησαν σε εργασίες δενδροφύτευσης, ακολούθως έπαιξαν μπάσκετ με άτομα με νοητική αναπηρία (...) Υπενθυμίζεται ότι το καμάρι του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται αγκυροβολημένο από χτες στο Λιμάνι Λεμεσού (...) Οπως δήλωσε στα ΜΜΕ ο πλωτάρχης - πεζοναύτης ιερέας, John Mabus, σε κάθε λιμάνι - σταθμό, μέλος του προσωπικού του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού προσπαθεί να γνωρίσει την κουλτούρα και τους ανθρώπους μιας πόλης αλλά και να προσφέρει εθελοντική εργασία, όπου και όπως μπορεί». Ξεχειλίζει από ...ανθρωπισμό η αποστολή μιας από τις φονικότερες πλωτές μηχανές του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, που αυτές τις μέρες «ξεκουράζεται» στη Λεμεσό! Και η «ευαισθησία» τους για τα άτομα με αναπηρία πραγματικά συγκινεί. Είναι σίγουρο άλλωστε ότι «εν υπηρεσία» έχουν σακατέψει αμέτρητα θύματά τους (όσα δεν «άφησαν στον τόπο»...) και επομένως έχουν αποκτήσει «τεχνογνωσία» στο να αντιστρέφουν τις εντυπώσεις από τα εγκλήματά τους, με πρωτοβουλίες όπως αυτή στη Λεμεσό. Μόνο που όσα δέντρα κι αν φυτέψουν, όσα «καλάθια» κι αν βάλουν στα φιλανθρωπικά τους «σόου», δεν πρόκειται ποτέ να ξεπλύνουν τα χέρια τους από το αίμα των λαών...

Συστάσεις
 
Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα κράτη - μέλη της ΕΕ είναι, σύμφωνα με την ΕΚΤ, το «αντίδοτο» στη γήρανση του πληθυσμού. Ειδικά για την Ελλάδα, σε έκθεσή της σημειώνει ότι το 2070 θα βρεθεί αντιμέτωπη με την «εκτόξευση του δείκτη εξάρτησης ηλικιωμένων στο 63%», που σημαίνει ότι για κάθε 10 άτομα που θα βρίσκονται στην παραγωγική ηλικία μεταξύ 15 και 64 ετών, θα υπάρχουν σχεδόν 7 ηλικιωμένοι, άνω των 65. Ολα αυτά, σύμφωνα με την ΕΚΤ, προϊδεάζουν για «μεγάλες δημοσιονομικές προκλήσεις», που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με επέκταση του εργάσιμου βίου, πέρα από τα όρια που ισχύουν σήμερα και κατά περίπτωση φτάνουν τα 67 χρόνια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εξετάζονται και άλλες συμπληρωματικές «λύσεις», όπως η αύξηση των εισφορών και η μείωση των παροχών. Σε κάθε περίπτωση, η σύνταξη και η ασφάλιση αντιμετωπίζονται με καθαρά δημοσιονομικά κριτήρια, και σ' αυτήν την κατεύθυνση κινούνται τα μέτρα της ΕΚΤ. Θυμίζουμε ανάλογες εκθέσεις και μελέτες της ΕΚΤ που «συνιστούν» επέκταση της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας και ενίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, για να σπάσει η «δυσκαμψία» και να «απελευθερωθεί η ανάκαμψη». Και μπορεί τα μνημόνια να τελειώνουν τυπικά τον ερχόμενο Αύγουστο, τα μνημόνια διαρκείας όμως, που συνδιαμορφώνουν η ΕΚΤ και οι άλλοι «θεσμοί» της ΕΕ, δεν πηγαίνουν πουθενά...

Εξαπάτηση
 
Σε συνέχεια του «Φόρουμ της Μασσαλίας», που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβρη, δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, «πράσινοι», «ανανήψαντες» κομμουνιστές, εργοδοτικοί συνδικαλιστές από όλη την Ευρώπη και ο ΣΥΡΙΖΑ, που τους φιλοξένησε στην Ελλάδα, συζήτησαν για τη συγκρότηση «προοδευτικού πόλου» στην Ευρώπη, ώστε να μπει φρένο στον «νεοφιλελευθερισμό» και στον «ακροδεξιό λαϊκισμό». Τις ίδιες μέρες πραγματοποιούνταν το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, όπου ο προβληματισμός ήταν περίπου ίδιος: Πώς θα τα καταφέρουν οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, που αναφέρονται κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, να αναβαπτιστούν μέσα από «νέα» σχήματα και να αποτελέσουν ξανά αξιόπιστη εναλλακτική για το κεφάλαιο, σε μελλοντικές κυβερνητικές συνεργασίες. Μάλιστα, από το φόρουμ όπου μίλησε ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε το Κίνημα Αλλαγής να κάνει «προοδευτική» επιλογή συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι με τη ΝΔ, την ίδια ώρα που η Φώφη Γεννηματά διεκδικούσε για το χώρο της την πρωτοκαθεδρία στην ελληνική σοσιαλδημοκρατία και καλούσε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ να ανακάμψουν. Οπως και να 'χει, οι αβροφροσύνες του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής δείχνουν ότι υπάρχει ...ευγενής άμιλλα στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, παλιάς και νέας, για το ποιος θα κρατάει τη σημαία στην εξαπάτηση του λαού.

Ομολογίες
 
Το αίτημα για την επιστροφή των παράνομα παρακρατηθέντων ποσών από τις επικουρικές συντάξεις υπέρ ΑΚΑΓΕ δεν είναι καινούργιο, καθώς αποτελεί μία από τις βασικές διεκδικήσεις των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων. Το έθεσαν μάλιστα πρόσφατα στον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, σε συνάντηση μετά το παναττικό τους συλλαλητήριο. Για το ίδιο ζήτημα ρωτήθηκε σε συνέντευξή της σε τηλεοπτικό σταθμό η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου. Ιδού η απάντησή της: «Οποιαδήποτε αλλαγή στο Ασφαλιστικό, αυτήν τη στιγμή, προϋποθέτει διαπραγμάτευση με τους δανειστές...»! Τι ομολογεί η υπουργός; Οτι ακόμα και επιμέρους ζητήματα θα συνεχίσουν να λύνονται σε συνεννόηση με τους «εταίρους», έστω κι αν τα μνημόνια ολοκληρωθούν τον ερχόμενο Αύγουστο, παρά τις εντυπώσεις που καλλιεργεί η κυβέρνηση για το αντίθετο. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει ψηφίσει και έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, που επεκτείνονται πολύ πέρα από την τυπική λήξη των μνημονίων. Γι' αυτό και οι διαβεβαιώσεις της για επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ή για αυξήσεις στον κατώτερο μισθό δεν πρέπει να ξεγελούν κανέναν, αφού πέρα απ' όλα τα άλλα, στόχο έχουν να καλλιεργήσουν στάση αναμονής στους εργαζόμενους, κόντρα στην ανάγκη για μαχητική διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς και καλύτερων συνθηκών εργασίας, για τα οποία παλεύει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.




Ριζοσπάστης

Αθλιοι ψεύτες και παραχαράκτες



Παράνομη εκδήλωση του κομμουνιστικού πυρήνα του Καλπακίου

Στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 17-18/3 και συγκεκριμένα στο δισέλιδο «Για τους Ενστολους», δημοσιεύτηκε άρθρο με τίτλο «Οι αλύγιστοι φαντάροι της ΟΚΝΕ», σχετικά με τον «Πειθαρχικό Ουλαμό Καλπακίου». Εκεί, παραθέταμε απόσπασμα της απολογίας των κομμουνιστών φαντάρων: «Είμαστε κομμουνιστές και σαν τέτοιοι αγωνιζόμαστε μέσα στον αστικό στρατό για τα ζητήματα των φαντάρων, ενάντια στην αποκτηνωτική πειθαρχία, ενάντια στον πόλεμο», συνοδευόμενο από σχετικό σκίτσο. Το «Δίκτυο Σπάρτακος», σε άρθρο του, προσπαθεί να παραχαράξει την Ιστορία. Για να δικαιολογήσει τη θέση του, ισχυρίζεται ότι οι κομμουνιστές δεν πολεμάνε και καλεί τους φαντάρους να κάνουν το ίδιο. Το ΝΑΡ - «Σπάρτακος» δηλώνει ότι οι κομμουνιστές δεν πρέπει να επιδιώξουν την καθοδήγηση της λαϊκής πάλης ενάντια στην ξένη εισβολή και την πιθανή κατοχή εδαφών. Πρέπει να αδιαφορήσουν δηλαδή για τα σύνορα και την εδαφική κυριαρχία, να μην πάρουν μέρος στην υπεράσπιση από πιθανή εισβολή. Η ιστορική πείρα δείχνει όμως ότι οι κομμουνιστές πρωτοστάτησαν στην οργάνωση αυτού του αγώνα, επιδιώκοντας να τον συνδέσουν με την πάλη ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και στην εξουσία της αστικής τάξης, που γεννά τη φτώχεια και τους πολέμους, ανεξάρτητα από σημαντικά λάθη που έγιναν εξαιτίας μη ξεκάθαρης στρατηγικής αντίληψης στη σύνδεση αυτής της πάλης.

Επικίνδυνες πρόβες




Μόνο ανησυχία πρέπει να προκαλούν στο λαό η προχτεσινή πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος 2018», αλλά και οι δηλώσεις που ακολούθησαν από τον υπουργό Αμυνας της Ελλάδας και τους πρέσβεις των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας.

Ολοένα και περισσότερο, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο ΝΑΤΟικών ασκήσεων, είτε ως «βάση» είτε ως «κόμβος», όπως έγινε στην περίπτωση της «Noble Jump» στη Ρουμανία ή των ασκήσεων στην Ανατ. Μεσόγειο, όπου συμμετέχουν ναυτικές δυνάμεις προερχόμενες από τη Σούδα.

Στην περίπτωση του «Ηνίοχου» χρησιμοποιήθηκε το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ανδραβίδας, το οποίο συγκαταλέγεται σ' εκείνα που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για αναβάθμιση της χρήσης τους στα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια.