Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Πρόκληση


«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν την Ελλάδα να διαχειριστεί τις σχέσεις της με την Αγκυρα με τρόπο που δεν θα πλήξει τη σημαντική συμμαχία μας, το ΝΑΤΟ». Τα παραπάνω είναι λόγια του Ο' Μπράιεν, συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή». Και επιβεβαιώνουν αυτό που συστηματικά προσπαθούν να κρύψουν ή να διαστρεβλώσουν τα διάφορα αστικά επιτελεία και οι απολογητές της προσήλωσης στα αμερικανοΝΑΤΟικά δόγματα. Πιο καθαρά δεν γινόταν να ειπωθεί ότι πρώτη προτεραιότητα της Ελλάδας ως βαθιάς ενταγμένης - κατ' επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης - στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό είναι η διατήρηση της σταθερότητας της νοτιοανατολικής πτέρυγας της λυκοσυμμαχίας, το κράτημα της Τουρκίας στη συμμαχία. Αρα η όλη διαχείριση των Ελληνοτουρκικών πρέπει να γίνει μόνο με αυτό το κριτήριο. Κατά συνέπεια, προκρίνονται η συνδιαχείριση, η συνεκμετάλλευση, το «γκριζάρισμα» συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων αν αυτό είναι αναγκαίο. Γι' αυτό άλλωστε ο Αμερικανός αξιωματούχος προσθέτει: «Εκτιμάμε πολύ τις προσπάθειες που κατέβαλε ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης για να διατηρήσει ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με την Αγκυρα» - δηλαδή τις διαπραγματεύσεις με ορίζοντα μία ακόμα ιμπεριαλιστική διευθέτηση για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Η αμερικανική αυτή σύσταση είναι μία ακόμα μεγάλη πρόκληση και επιβεβαίωση της πανηγυρικής χρεοκοπίας για τα περί «Ελλάδας - πυλώνα σταθερότητας», εξαιτίας της βαθιάς εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Οι «κουτοπονηριές» του «Πριν»




Τις γνωστές κουτοπονηριές του για τις θέσεις του ΚΚΕ για τα Ελληνοτουρκικά συνεχίζει το «Πριν». Σε σχόλιό του, αφού χαρακτηρίζει θετική την πρωτοβουλία του ΚΚΕ και του ΚΚ Τουρκίας να εκδώσουν κοινή ανακοίνωση για τις ελληνοτουρκικές εξελίξεις, καταλήγει λέγοντας ότι «προκαλεί εντύπωση πως στην κοινή ανακοίνωση δεν περιλαμβάνεται η επαναλαμβανόμενη θέση του ΚΚΕ για μονομερή τουρκική επιθετικότητα και για παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από την Τουρκία». «Τι συμβαίνει, έχουμε ένα "διεθνιστικό" ΚΚΕ στο εξωτερικό και ένα "πατριωτικό" στο εσωτερικό»; Δεν στεκόμαστε βέβαια στον τίτλο του σχολίου: «ΚΚΕ εξωτερικού και ΚΚΕ εσωτερικού», που παραπέμπει στη βρώμικη προπαγάνδα άλλων εποχών, αλλά στο περιεχόμενό του.

Συναγερμός!



Χωρίς πάτο είναι η κατρακύλα της εμπλοκής της χώρας και του λαού μας στα πολεμικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή. Την ώρα μάλιστα που όλα «φωνάζουν» ότι οι εξελίξεις στην περιοχή έχουν μπει σε ένα πολύ επικίνδυνο και επιταχυνόμενο «σπιράλ», η εμπλοκή αυτή παίρνει συνεχώς όλο και πιο «χειροπιαστά» χαρακτηριστικά.

Τελευταίος κρίκος στη μακρά αλυσίδα η χτεσινή ανακοίνωση - διαμέσου του γαλλικού ΥΠΕΞ - ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεισφέρει και με στρατιωτικές δυνάμεις στη νέα ιμπεριαλιστική αποστολή στα Στενά του Ορμούζ, στην μπούκα του κανονιού δηλαδή των ευρωατλαντικών σχεδίων ενάντια στο Ιράν, που δείχνει μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να φτάσουν η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα την επικίνδυνη εμπλοκή για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση της ΝΔ στέλνει φρεγάτα που θα ενταχθεί στη δύναμη υποστήριξης του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ Ντε Γκολ», που θα βρίσκεται σε αποστολή τους επόμενους μήνες στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, για να περάσει στη συνέχεια το Σουέζ και την Ερυθρά Θάλασσα.