Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

 


Αυτές τις τελευταίες μέρες που καίγεται η μισή Ελλάδα, με την κυβέρνηση να συνεχίζει  να ενδιαφέρεται, όπως κάνει αυτά τα δυο χρόνια εξουσίας της,  μόνο για την επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής, μοιάζει οι φωνές των ανθρώπων  που καταστράφηκαν, οι  κραυγές αυτών που υποφέρουν, οι λυγμοί  αυτών που βρίσκονται σε απόγνωση, να γίνεται βουητό μιας θάλασσας οργής και θυμού που  γεμίζει όλη τη χώρα. Και πρέπει να είναι κανείς κουφός, όπως θέλει να είναι αυτή η εγωιστική αστική τάξη που  κλεισμένη μέσα στην άνεσή της επιμένει να κυβερνά εν ονόματι ενός λαού που με τις πράξεις της περιφρονεί, για να μην ακούει αυτό το κύμα πόνου και οργής που φουσκώνει.
 
                                                                             Οι  φυσικές ανθρωπογενείς καταστροφές που επηρεάζουν μεγάλο πλήθος ανθρώπων αποτελούν για την πολιτική ηγεσία μια ευκαιρία να αποδείξει και να αναδείξει την ικανότητά της εμπράκτως στην αντιμετώπιση και το σχεδιασμό  πολιτικών  δράσεων σε κρίσιμες καταστάσεις. Γιατί γενικά, ο ρόλος του κράτους σε καταστάσεις φυσικών καταστροφών έχει καταστεί σχεδόν ακρογωνιαίος λίθος νομιμοποίησης του για το σύνολο του πληθυσμού. Όταν λοιπόν αυτό δεν συμβαίνει τότε μια πολιτική κρίση θα πρέπει να θεωρείται πιθανή, παρόλο που δεν είναι εύκολο να την οριοθετήσει κανείς απόλυτα. 

Μάταια ο πρωθυπουργός αναζητεί συγχωροχάρτι

 

TO KKE ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Nα ματαιωθούν οι "μπίζνες" πάνω στα καμένα

 

 

«Οι ευθύνες για την τεράστια καταστροφή δεν αφορούν γενικά σε "λάθη" αλλά στη συνειδητή επιλογή όλων των κυβερνήσεων» τονίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχολιάζοντας τη συνέντευξη Tύπου του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και τονίζει ότι η επόμενη μέρα «για το λαό ξεκινάει με τον αγώνα να αποκατασταθεί πλήρως ό,τι καταστράφηκε, να ματαιωθούν οι "μπίζνες" πάνω στα καμένα». 

Αναλυτικά:

Αναζωπύρωση

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Η επιδείνωση όλων των υγειονομικών δεικτών επιβεβαιώνει ότι η πανδημία είναι εδώ και απειλεί με νέα αναζωπύρωση. Η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν με τα πρωτόκολλα στήριξης των τουριστικών ομίλων, των αερομεταφορών και των ακτοπλοϊκών εταιρειών, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη κίνηση και την απουσία μέτρων προστασίας του λαού με ευθύνη του κράτους, προϊδεάζει για έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα.

Η επιδημιολογική εικόνα στις τουριστικές περιοχές, όπως η Κρήτη, το επιβεβαιώνει. Αργά ή γρήγορα, η επιβάρυνση θα μεταφερθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Το φρακάρισμα στα νοσοκομεία των περιοχών που τώρα βρίσκονται στο επίκεντρο της διασποράς, δείχνει με δραματικό τρόπο τη γύμνια του δημόσιου συστήματος Υγείας, 18 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας και 13.000 νεκρούς στη χώρα μας. Χώρια την «πλεονάζουσα θνησιμότητα» από αιτίες που δεν σχετίζονται άμεσα με την Covid, είναι όμως συνέπεια του αποκλεισμού χιλιάδων ασθενών από το ξεδοντιασμένο σύστημα Υγείας της μιας νόσου.

Ανεμογεννήτριες στα αναδασωτέα; Κανένα πρόβλημα σύμφωνα με το ΣτΕ!

 

Ανεμογεννήτριες στα αναδασωτέα; Κανένα πρόβλημα σύμφωνα με το ΣτΕ

Ανεμογεννήτριες στα αναδασωτέα; Κανένα πρόβλημα σύμφωνα με το ΣτΕ!

Είτε αναδασώσει κανείς φυτεύοντας δέντρα είτε φυτεύοντας ανεμογεννήτριες, ένα και το αυτό! Ο ρόλος του Συμβουλίου της Επικρατείας

Τι σχέση έχουν οι δασικές πυρκαγιές με τις ανεμογεννήτριες; Μέχρι πρότινος, καμία.

Η ρητή διάταξη του άρθρ. 117 παρ. 3 του Συντάγματος απαγορεύει στις αναδασωτέες περιοχές κάθε άλλη πλην της αναδάσωσης χρήση, οσοδήποτε κοινωφελής ή περιβαλλοντικά φιλική κι αν είναι η χρήση αυτή.

Αυτά μέχρι το 2011.

Τη χρονιά εκείνη, το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ[1] παραπέμπει στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου προς επίλυση το πρωτοφανές ζήτημα αν, παρά την κατηγορηματική Συνταγματική απαγόρευση, είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε αναδασωτέες περιοχές.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με την υπ’ αρ. 2499/2012 απόφασή της[2] και παρά την ύπαρξη αντίθετης πάγιας νομολογίας, έκρινε επιτρεπτή την εγκατάσταση του επίμαχου αιολικού πάρκου σε αναδασωτέα περιοχή (με σημαντική, είναι η αλήθεια, μειοψηφία).

Αναδασώσεις

 

Το «στρατηγείο» της αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους, λίγο έξω από το Μαντούδι, που στήθηκε με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου και του Σωματείου Ρετσινοπαραγωγών, για να συντονίσει τη συλλογή και τη διανομή της πολύτιμης βοήθειας από συνδικάτα και φορείς
Το «στρατηγείο» της αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους, λίγο έξω από το Μαντούδι, που στήθηκε με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου και του Σωματείου Ρετσινοπαραγωγών, για να συντονίσει τη συλλογή και τη διανομή της πολύτιμης βοήθειας από συνδικάτα και φορείς
Χορτάσαμε τις τελευταίες μέρες από υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις ότι όλες οι καμένες εκτάσεις θα κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες, ώστε να απαγορευτεί κάθε αλλαγή χρήσης γης. Με τα λόγια όμως και ανέξοδες διακηρύξεις την ώρα της καταστροφής, τα δάση δεν προστατεύονται. Οπως έχει αποδείξει η πλούσια εμπειρία από το παρελθόν, μετά από μεγάλες φωτιές σε περιοχές «φιλέτα», η εξαίρεση από τα αναδασωτέα γίνεται μεθοδικά και σιγά σιγά τα επόμενα χρόνια... Ούτε όμως οι αναδασώσεις γλιτώνουν τον φυσικό πλούτο από τα δόντια των επιχειρηματικών ομίλων. Θυμίζουμε για παράδειγμα ότι με νόμο της ΝΔ επιτρέπεται πλέον η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε αναδασωτέες εκτάσεις, κάτι που «πέρασε» και από το Συμβούλιο Επικρατείας, με το επιχείρημα ότι έτσι ...θωρακίζονται καλύτερα τα δάση, αφού δεν χρειάζεται πρώτα να καούν για να αποχαρακτηριστούν και στη συνέχεια να αναπτυχθεί επιχειρηματική δράση! Το χεράκι του έχει βάλει και εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ, που ως κυβέρνηση, με τον νόμο 4351/2015 για τις «βοσκήσιμες γαίες», αποχαρακτήρισε εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε τεράστιες εκτάσεις τις οποίες εποφθαλμιούσαν τα επιχειρηματικά συμφέροντα να μετατραπούν σε πεδίο για κερδοφόρες μπίζνες. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και καμένες εκτάσεις από παλιότερες πυρκαγιές, που στο παρελθόν είχαν αναδασωθεί... Πάει πολύ λοιπόν να παρουσιάζονται ως «σωτήρες των δασών» αυτοί που η διαχρονική πολιτική τους εκθέτει τα δάση στον κίνδυνο της φωτιάς και στις ορέξεις των ομιλών, με καπέλο μάλιστα την «πράσινη» ανάπτυξη.

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ Στο πλευρό των πληγέντων καθημερινά το ΚΚΕ Facebook logo

 

 

Καθημερινή είναι η παρουσία στελεχών, μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στις περιοχές, που πλήττονται από τις πυρκαγιές, που καταστρέφουν εδώ και μέρες, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και αγροτικών καλλιεργειών, χιλιάδες σπίτια και άλλες εγκαταστάσεις. Από την πρώτη στιγμή βρίσκονται συνεχώς δίπλα στους κατοίκους των Δήμων και των χωριών, που πλήττονται εκφράζοντας την στήριξη και τη συμπαράστασή τους, απαιτώντας την ενίσχυση της πυρόσβεσης αλλά και συμμετέχοντας σε αυτή.

Σήμερα, Πέμπτη 12 Αυγούστου και στις 10 π.μ. κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Παρασκευά μέλος της ΕΠ Αν. Στερεάς και Ευβοιας θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Μαντούδι, ενώ στις 7 μ.μ. κλιμάκιο του κόμματος με επικεφαλής τον Κώστα Μπάτσικα, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ θα βρεθεί στη Λίμνη.