Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Ο λαός να απορρίψει τα εκβιαστικά διλήμματα και να μην δεχθεί καμία υποχώρηση στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας (VIDEO)


Οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο είναι ενταγμένες στις επικίνδυνες επιδιώξεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ για την ευρύτερη περιοχή


Οι συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης με την Ιταλία και Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, ανοίγουν τους δρόμους της αβύσσου, όντως ενταγμένες στις επικίνδυνες επιδιώξεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ σε ολόκληρη την περιοχή. Μέρος αυτών των επιδιώξεων είναι και η συνεκμετάλλευση των θαλάσσιων ζωνών της ΝΑ Μεσογείου, του Αιγαίου και η επιβολή της διχοτομικής λύσης στο Κυπριακό.  

Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην Ολομέλεια της Βουλής για την επικύρωση των συμφωνιών για τις ΑΟΖ επισημαίνοντας ότι οι αστικές πολιτικές δυνάμεις θέλουν τον λαό θεατή να παρακολουθεί ανήσυχος και μπερδεμένος τα παιχνίδια που παίζονται στην ιμπεριαλιστική σκακιέρα.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι πρόκειται για ιστορικές συμφωνίες, στόχο έχουν να κρύψουν πως αυτές δεν υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα, γιατί αυτά πουθενά στον σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο δεν ταυτίζονται με τα συμφέροντα των αστικών τάξεων.

Στενός... κορσές


Στη Βουλή μεταφέρθηκε χτες η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκρύψει τις ευθύνες της για την αύξηση των κρουσμάτων και να τα φορτώσει όλα στην «ατομική ευθύνη». Σε ό,τι αφορά, μάλιστα, το δημόσιο σύστημα Υγείας, που με ευθύνη δική της και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων έχει «το κακό του το χάλι», ο αρμόδιος υπουργός δικαιολογήθηκε ότι «κανένα σύστημα Υγείας στον κόσμο δεν μπορεί να αντέξει ταυτόχρονα εκατοντάδες και χιλιάδες ασθενείς στα νοσοκομεία». Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση παρουσιάζει περίπου ως ...φυσικό φαινόμενο τις συνέπειες που έχει και στην Υγεία η αντιλαϊκή της πολιτική και ξεκόβει κάθε συζήτηση για την ανάγκη να παρθούν έστω και τώρα ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος, ώστε να ανταποκριθεί στις «έκτακτες» ανάγκες προστασίας του λαού από την πανδημία, αλλά και σε «κανονικές» συνθήκες, που ο κόσμος ψάχνει και δεν βρίσκει γιατρειά.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αξιοποιεί το ρημαγμένο σύστημα ως άλλοθι για να φορτώσει στο λαό την ευθύνη για την προστασία της υγείας του, ενώ τόσον καιρό δεν έκανε τίποτα για να το ενισχύσει πραγματικά, αν και της είναι γνωστά τα τεράστια προβλήματα (τα αναδεικνύουν καθημερινά οι αγωνιστές υγειονομικοί) και είχε όλο το χρόνο μπροστά της, χάρη στο λαό και στη νεολαία, που με την υπεύθυνη στάση τους εκμηδένισαν τα κρούσματα μετά την πρώτη φάση της πανδημίας. Αξιοποίησε όμως αυτόν τον χρόνο για να «ανοίξει» τον Τουρισμό με τους όρους των επιχειρηματικών ομίλων, για να ψηφίσει νέα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα, να επιβάλει περιορισμούς στις διαδηλώσεις και στις απεργίες, να ενισχύσει τη νομοθεσία για τους πλειστηριασμούς. Τίποτα ουσιαστικό δεν άλλαξε στην Υγεία, επειδή το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του την αντιμετωπίζουν ως «κόστος» για το κράτος και ως πεδίο κερδοφόρων επενδύσεων για τους ομίλους. Γι' αυτό οι σύγχρονες ανάγκες του λαού στενάζουν στον στενό κορσέ του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο. Αυτή είναι η επικίνδυνη πραγματικότητα, που μάταια προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση.

Με αφορμή τις τελευταίες δασικές πυρκαγιές



Οι ηθικοί αυτουργοί ενός διαρκούς πολιτικού εγκλήματος επιδιώκουν να πείσουν τα λαϊκά στρώματα ότι «ξυπνούν και κοιμούνται» με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι επιλογές όλων των τελευταίων κυβερνήσεων στους τομείς της Ενέργειας, του περιβάλλοντος, των δασών, των χρήσεων γης, αποκαλύπτουν ότι όσο κι αν προσπαθούν να το κρύψουν, η κυβέρνηση της ΝΔ και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κοινή στρατηγική που βρίσκεται στον αντίποδα των λαϊκών αναγκών.

* * *
 
Το παράδειγμα των δασών είναι αποκαλυπτικό και φωτίζει τις εντυπωσιακές αντιφάσεις λόγων και έργων των αστικών κυβερνήσεων. Ενώ μιλούν για «προστασία» του περιβάλλοντος, διαχρονικά:

  • Διευκολύνουν την αδειοδότηση έργων ΑΠΕ ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές και αρχαιολογικούς χώρους, έργων που οδηγούν σε περιβαλλοντική καταστροφή των βουνών και σε τεράστια επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, από την ακριβότερη ηλεκτρική ενέργεια.
  • Υλοποιούν την ίδια καταστροφική δασική πολιτική, διατηρώντας και προωθώντας το σύνολο του υφιστάμενου νομικού πλαισίου που εντείνει την εμπορευματοποίηση της δασικής γης και την προώθηση «επενδύσεων» στα δάση.

Φτου σας, να μην σας ματιάσουν!



Ξεμάτιασμα αντιδημάρχου Θεσσαλονίκης (και γιατρού) σε ζωντανή μετάδοση

Το ζήσαμε κι αυτό. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, με τηλεδιάσκεψη, ο αντιδήμαρχος Χάρης Αηδονόπουλος… χρειάστηκε ένα ξεμάτιασμα και το παρακολούθησαν όλοι σε ζωντανή μετάδοση.
Το θέμα δημοσιοποίησε το parallaximag.gr.

Ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος είναι και γιατρός, εξήγησε τι έγινε, σε εκπομπή του ANT1 (δείτε εδώ), δηλώνοντας πως το ξεμάτιασμα έπιασε! Μάλιστα, οι συντελεστές της εκπομπής δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά πλακίτσα με τον αντιδήμαρχο και γιατρό.

Σε μια εποχή που ο σκοταδισμός και οι τσαρλατανισμοί (από την επίσημη ηγεσία της εκκλησίας μέχρι και από αρχηγούς πολιτικών κομμάτων) έχουν βρει επικίνδυνο ρόλο στην κοινωνία, έρχεται κι ένας γιατρός που τον… θεραπεύει το ξεμάτιασμα. Το είχε, δε, τόσο… ανάγκη που το έκανε σε ζωντανή μετάδοση.

Σχόλιο «Ημεροδρόμου»: Φτου σας, να μην σας ματιάσουν! 

Ένας ακόμη κρίκος



Οι συμφωνίες που σήμερα ψηφίζονται στη Βουλή, για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και τη μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο, προσθέτουν άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα των επικίνδυνων «διευθετήσεων» που προωθούν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, στρώνοντας τραπέζι διαλόγου για την αστική τάξη Ελλάδας και Τουρκίας. Σε αυτό το ιμπεριαλιστικό «παζάρι» τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μπαίνουν στο «κρεβάτι του Προκρούστη» και ανοίγουν επικίνδυνοι δρόμοι για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής.

Οι δύο αυτές συμφωνίες το επιβεβαιώνουν και με το παραπάνω: Στη συμφωνία με την Ιταλία, η κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη να παραχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα τουλάχιστον για τα ζητήματα της αλιείας, ενώ αναγνώρισε και μειωμένη επήρεια των νησιών. Στη μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο, που μπλοκάρει το θαλάσσιο δρόμο Ελλάδας - Κύπρου, εξαιρεί το Καστελόριζο και τη μισή Ρόδο, την περιοχή δηλαδή που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του συνολικότερου παζαριού και των διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης.

Ξιπασμένοι και «συνεσταλμένοι», όλοι με τον ίδιο σκοπό...


Αλλοι ξεσαλώνουν και άλλοι είναι πιο «συνεσταλμένοι». Αλλοι κάνουν συστάσεις στο ΚΚΕ «να σωπάσει» και άλλοι «να συμβάλει στη λήθη». Αλλοι χαρακτηρίζουν «εγκληματική οργάνωση» τον ΔΣΕ, στάζοντας δηλητήριο για το διήμερο εκδηλώσεων που διοργανώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο από Οργανώσεις του Κόμματος στην Κόνιτσα. Και άλλοι επιχειρούν με γελοίους συμψηφισμούς να τσουβαλιάσουν αυτήν την εκδήλωση με την εκπροσώπηση της κυβέρνησης στα χωροφυλακίστικα «χάπενινγκ» του μίσους που διοργανώνει η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών (ΕΑΑΣ) στον Γράμμο και το Βίτσι.
 
Αλλοι, πιο πονηροί, βρίσκουν την ευκαιρία να απευθύνουν καλέσματα «εθνικής ομοψυχίας», ώστε να «πάμε παρακάτω», κρύβοντας ότι η αντιπαράθεση αυτή δεν τους απασχολεί ως «παρελθόν», αλλά επειδή «κοιτάει» στο παρόν και στο μέλλον. Ορισμένοι μάλιστα ρίχνουν και πιο «προωθημένες» ιδέες, όπως για ένα διακομματικό συνέδριο ή για κοινοβουλευτικές εκδηλώσεις στο «Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης» με θέμα τον Εμφύλιο (η τελευταία πρόταση «έπεσε» σχεδόν ταυτόχρονα από τις σελίδες της «Αυγής» και της «Καθημερινής»... Τυχαίο;).